Ik kan wel wat energie gebruiken

Soms voel je je als een smartphone die continu op zoek moet naar een oplaadkabel. Je snakt naar meer energie. Meer energie voor je werktaken, meer energie voor het huishouden, meer energie voor het gezinsleven en ga zo maar door.

Energie is ontzettend waardevol. Er worden oorlogen over gevochten. De hoeveelheid energie die je bezit bepaalt hoeveel je gedaan kunt krijgen in de tijd die je tot beschikking hebt. Hoe meer energie, des te effectiever en succesvoller je zult zijn.

Hieronder vier basis tips die je helpen meer energie te krijgen op dagelijkse basis.

1. Leef als een sprinter

De meeste mensen verdelen hun energie als marathonlopers. Ze werken en werken maar door, genieten na een zware werkweek van een weekendje vrij en een paar weken in het jaar van vakantie.

We werken door omdat het werk af moet en omdat doorwerken de meest effectieve manier lijkt om dat voor elkaar te krijgen. Helaas zorgt deze manier van leven ook voor problemen. Het stressniveau neemt toe, er ontstaan allerlei kwaaltjes in je lichaam en je stevent uiteindelijk af op overspannenheid of zelf burn-out.

Meh.

Wat is een slimmere manier van leven? Leef als een sprinter. Een sprinter presteert door middel van een korte en krachtige uitspatting van energie, gevolgd door een langere periode van herstel. Bovendien houdt een sprinter altijd de finish in zicht. Een effectieve techniek die je ook kunt toepassen in je leven.

Streef korte termijn doelen na. Werk productief en houd de finish in zicht, neem vervolgens de tijd om te herstellen van deze uitbarsting van energie. Werk hard en ontspan hard als je meer energie wilt ervaren.

2. Herstellen om je energie op peil te houden

We nemen bijna allemaal te weinig tijd om te herstellen. Om meer energie te krijgen heeft ons lichaam na een periode van stress een periode van ontspanning en herstel nodig. Wanneer je deze tijd niet neemt zal je lichaam schade oplopen, zal je energie afnemen en zul je vroeg of laat klachten krijgen.

Wanneer je steeds maar door blijft gaan raak je vroeg of laat ‘op’ – je zult dan simpelweg geen energie meer hebben. Herstellen is net zo belangrijk als presteren. Wanneer je echt effectief wilt werken dan bouw je korte periodes van herstel in gedurende je werkdag.

Zoek bijvoorbeeld tijdens de lunch even de buitenlucht op, mediteer na een zware werkdag, zorg voor voldoende slaap en neem regelmatig écht vrij. Eén vakantie per jaar is niet genoeg om te bekomen van dagelijkse stress.

Als je meer energie wilt ontwikkelen is het verstandig om dagelijks de tijd nemen om te herstellen.

3. Speel en maak plezier

Weinig dingen maken je energieker dan plezier. En weinig dingen brengen je meer plezier dan lekker spelen.

Kietel je kinderen, stoei met je partner, ga lasergamen met je vrienden, kijk een grappige film, maak een spannende reis, maak grapjes en neem je leven lekker licht.

Als je speels bent wordt alles lichter en vermindert de stress in je lijf in rap tempo. Je hoeft jezelf niet ‘volwassen’ te gedragen. Wees gewoon wie je bent en haal het kind in jezelf een beetje naar boven. Neem het leven niet zo serieus. Al die serieusheid kost je ontzettend veel energie.

Tikkie – jij bent hem!

4. Vorm gewoontes voor meer energie

Goede gewoontes vormen de basis van een gelukkig en succesvol leven. Ze vormen de fundering onder alles wat je bereikt. Wil je meer energie krijgen? Vorm dan gewoontes die het opbouwen van meer energie ondersteunen.

Voorbeelden hiervan zijn het verbeteren van je nachtrust (op tijd naar bed, op tijd opstaan en niet snoozen – sorry), regelmatig bewegen, gezond eten, positief denken, dagelijks plezier beleven, je leven op orde houden en ga zo maar door.

Meer energie krijgen wordt makkelijker als je je leven verrijkt met kleine gewoontes die je meer energie geven. En weet je wat fijn is? Die goede gewoontes slepen de rest van je leven mee omhoog in een opwaartse spiraal.

Voor je het weet kan je batterij net zo lang mee als zo’n ouderwetse Nokia. Mooi spul.

Plop elke dag fris je bed uit!

Wil je elke dag meer energie ervaren? Maak dan kennis met Plop! – mijn praktische eCursus met beproefde technieken voor meer energie. Laat je stap voor stap begeleiden naar een leven met meer energie en levenslust. 

Ontdek het 27-stappenplan naar meer energie…

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test