Veggies are your friends
De 200 gram groente per dag stamt uit de vorige eeuw. Het blijkt ook niet te kloppen. Dat wisten we natuurlijk allang, maar het blijkt nu voor iedereen duidelijk te worden. We hebben minimaal het dubbele nodig per dag. Dat is 400 gram groente per dag. Minimaal, want meer groente is eigenlijk nog beter.
Dus? Dus we gaan meer groente eten. Véél meer groente. Omdat het gezonder is, omdat het allerlei enge ziektes voorkomt, omdat je er beter van gaat poepen en omdat je je er lekker fit en energiek van gaat voelen.
Fijn. Maar hoe krijg je dat voor elkaar, bijna een halve kilo groente per dag eten? Een hele zak sla heeft een inhoud van slechts 75 gram, dat schiet niet op. Dat moet slimmer kunnen!
24 Manieren om meer groente te eten
Veel groente eten is niet moeilijk. Het vereist mogelijk wel wat veranderingen in je eetpatroon. De onderstaande 24 tips helpen je om op simpele manieren meer groente in je eetpatroon te organiseren. Tijd voor een hoognodige groenterevolutie!
- Bladgroenten zijn ontzettend gezond. Zorg dat je altijd bladgroenten in huis hebt, en gooi ze overal op of onder. Op je sandwich, onder je maaltijd.
- Vervang je stukje vlees door een huisgemaakte (of niet-huisgemaakte) super-lekkere-goddelijke-vegaburger.
- Stroomlijn je groente-inkoop. Haal grote hoeveelheden in een keer op de markt. Op die manier heb je altijd een gevulde koelkast.
- Maak er een gewoonte van om groente te eten bij bijna elke maaltijd.
- Gooi bij het ontbijt bladgroente door je groene smoothie.
- Kies voor bij de lunch voor een salade, of bak een zooitje groente op met wat lekkere specerijen. Of tik er een eitje doorheen.
- Snack met groente. Haal worteltjes, cherrytomaatjes, bleekselderij en radijsjes.
- Maak het nog lekkerder: dip je groentesnacks in hummous. Lekkere arabische kikkererwtenpasta.
- Eet vaker veganistisch (dus zonder vlees, vis, eieren, kaas of andere zuivelproducten). Op die manier word je bijna gedwongen om meer groente toe te voegen aan je maaltijd. Bijna, omdat een zak chips ook veganistisch is, maar geen groente.
- Verklein je portie rijst/aardappelen/pasta/brood en vergroot je portie groente.
- Eet meer peulvruchten. Er zijn zoveel verschillende peulvruchten te krijgen!
- Zorg dat het gaat kriebelen als je een tijdje geen groente hebt gegeten. Geef het eten van groente een hoge prioriteit.
- Meld je aan voor een wekelijks groentepakket.
- Geef je groenten een prominente plek in je keuken en je koelkast. Niet alle groenten blijven in de koelkast het langst houdbaar, dus bepaal per groentesoort waar je het bewaart.
- Sla diepvriesgroente in. Het is vers, gezond, lang houdbaar en bovendien in kleine porties te gebruiken (in tegenstelling tot een pot die je binnen drie dagen moet consumeren).
- Maak vaker een groentemaaltijd zonder rijst, pasta of aardappelen. Gebruik peulvruchten voor de ‘bite’. Verdubbel je groenteporties.
- Paddenstoelen zijn je vriend als je minder vlees wilt eten.
- Koop een vegetarisch en/of veganistisch kookboek om inspiratie op te doen. Ontdek hoe je heerlijke maaltijden bereidt met minder moeite.
- Kook vooruit. Veganistische maaltijden zijn langer houdbaar. Je kunt makkelijk een paar dagen met een goedgevulde groentesoep doen. Je kunt ook vooruit koken en je maaltijden invriezen in porties.
- Zet een simpele salade naast iedere maaltijd. Een kleine salade is zo gemaakt. Een fijne dressing erover (lekkere azijn en wat olijfolie) en klaar.
- Bak met groente. Er zijn talloze recepten te vinden die je helpen groente te verwerken in de heerlijkste baksels. Denk aan courgettecake, carrotcake of cupcakes met bieten. En als je kiest voor de gezonde varianten, met weinig suiker en witte bloem, ben je helemáál goed bezig!
- Gooi je groenten door de juicer. Lekker groentesapje, mmmm.
- Probeer nieuwe groentesoorten uit, en breid je kennis uit. Hoe meer je weet, des te makkelijker het wordt om te combineren en geweldige maaltijden op tafel te zetten.
- Ben je lui? Gooi een zooitje lekkere groentesoorten in een ovenschaal, gooi er wat kruiden bij, wat olie en schuif het de oven in.
Samengevat? Haal heel veel lekkere en gezonde veggies in huis, en doe je best om het op allerlei creatieve en smakelijke manieren zo snel mogelijk op te eten. Als dat is gelukt, haal dan opnieuw veel groente in huis. Simpel toch?
Heb jij nog meer praktische tips om meer groente te eten met weinig moeite? Deel je tip dan even hieronder in een reactie zodat we allemaal kunnen leren van jouw veggie-goodness!
Meer tips om meer groente te eten
Ja! Meer tips! Hieronder vind je een aantal boeken met geweldige veggie-proof recepten en nog veel meer ideeën voor een leven met meer groente.
Reacties
Allerlei verschillende scheuten/kiemen kan je ook overal op of doorheen doen! Broccolischeuten, preischeuten, radijsscheuten, bietenscheuten, noem maar op! Ook lekker voor op brood en door salades en erg gezond!
Ik heb een soepmachine ( cuisinart) gekocht en sindsdien eet ik elke dag grote hoeveelheden groente: uitje aanfruiten, eco bouillon erbij, groente ( wat je maar wilt : pompoen, spinazie, tomaat, wortel of leuke mix etc ) 15 min wachten. blenderen en je hebt een heerlijke hete soep. Afmaken met lekkere pitjes, beetje room of kaas. Beste aankoop van mij in de keuken. De kan onder de kraan schoonmaken en klaar! Geen geknoei met staafmixers etc. Echt happy mee :-)
Dank je voor deze inspirerende post. Ik heb me meteen aangemeld een proefabonnement op een wekelijkse bio groentetas!
Ik mis de volgende: leg je eigen moestuin(tje) aan! Kan al van een bij een meter. Maar je kunt ook een volkstuintje nemen, kost zo’n 25 euro pacht per jaar en kunt zelf zaaien wat je wilt! Niets lekkerders dan je eigen gekweekte groentjes en nog ontspannen om te doen ook!
Iedere dag eet ik 500 gram groente !
Heel veel champignons broccoli bloemkool knoflook en uien en worteltjes vlees eet ik nooit wel zalm
SOEP!!! groente over die echt op moet? super simpel… koken met bouillon, staafmixeren… eventueel knoflook, kaas en specerijen erbij…. hmmmmmm en bij ons thuis kidsproof mits geblenderd!
nog een makkie: groenten in de stoomkoker gooien, en na maximum 30 minuten kun je ze opeten! en aardappelen pel je na het koken.
Ben benieuwd of er mensen zijn die groente behorende tot de nachtschade mijden. Ervaringen? En hoe zit het met al die sla en nitraatrijke groente? Is dat wel zo gezond? Of is dat ook een fabel uit de vorige eeuw?
Ik mis in dit verhaal heel erg hoe je groenten makkelijker eetbaar / lekkerder kunt maken.
Ik heb echt ontzettend moeite met het eten van groente (vind het niet lekker) maar hoe krijg ik ze op een gezonde (!!) manier toch lekkerder eetbaar?
@Nicole: Om je groente beter te laten smaken, kun je de volgende dingen proberen:
a) Experimenteren met verschillende bereidingswijzen (grillen, wokken, stomen, blancheren). Kan soms veel schelen qua smaak!
b) Gezonde smaken toevoegen met kruiden, knoflook, gember, smakelijke olie of een simpele zelfgemaakte dressing. De bruschetta mix van Oil en Vinegar heeft mij bijv. vroeger geholpen om meer groente te leren eten.
c) Je groente ‘pimpen’ met pijnboompitten, zongedroogde tomaatjes, een klein beetje Parmezaanse kaas, ansjovis… Zelfs zoete smaken zoals granaatappelpitjes en rode ui door sperziebonen of broccoli, of rozijnen door een wortelsalade smaken verrassend lekker!
Succes!!
Voor variatie.. zoek naar de seizoensgroenten..die zijn op hun best en goedkoper in hun seizoen en dus in veel grotere hoeveelheden beschikbaar
Loop eens een Indonesische toko binnen voor “aparte” groentes die vaak veel meer vitamines bevatten
Speel met de kleuren – zorg voor een regenboog.. als het geen echte regenboog is.. dan mis je wat kleuren en specifieke groenten en fruit.
Veel plezier!
Zoetzure augurken en komkommer zijn voedzame groenten. Kun je ook makkelijk bij van alles eten.
Koude gazpachosoep (komkommer, tomaat, paprika, knoflook, ui) kun je in de koelkast twee dagen bewaren.
Wat een goede tips zeg! Niet alleen in het artikel maar ook in de reacties! Hier kan ik mee vooruit. :)
Hoezo soChicken? soVeggie! :P
Kijk ook eens op internet bij Paleo recepten…gaat een wereld voor je open
Doe een beetje biologische balsamicoazijn door gekookte of gebakken groente bij het opdienen.