Artikel opslaan

Veggies are your friends

De 200 gram groente per dag stamt uit de vorige eeuw. Het blijkt ook niet te kloppen. Dat wisten we natuurlijk allang, maar het blijkt nu voor iedereen duidelijk te worden. We hebben minimaal het dubbele nodig per dag. Dat is 400 gram groente per dag. Minimaal, want meer groente is eigenlijk nog beter.

Dus? Dus we gaan meer groente eten. Véél meer groente. Omdat het gezonder is, omdat het allerlei enge ziektes voorkomt, omdat je er beter van gaat poepen en omdat je je er lekker fit en energiek van gaat voelen.

Fijn. Maar hoe krijg je dat voor elkaar, bijna een halve kilo groente per dag eten? Een hele zak sla heeft een inhoud van slechts 75 gram, dat schiet niet op. Dat moet slimmer kunnen!

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

24 Manieren om meer groente te eten

Veel groente eten is niet moeilijk. Het vereist mogelijk wel wat veranderingen in je eetpatroon. De onderstaande 24 tips helpen je om op simpele manieren meer groente in je eetpatroon te organiseren. Tijd voor een hoognodige groenterevolutie!

 1. Bladgroenten zijn ontzettend gezond. Zorg dat je altijd bladgroenten in huis hebt, en gooi ze overal op of onder. Op je sandwich, onder je maaltijd.
 2. Vervang je stukje vlees door een huisgemaakte (of niet-huisgemaakte) super-lekkere-goddelijke-vegaburger.
 3. Stroomlijn je groente-inkoop. Haal grote hoeveelheden in een keer op de markt. Op die manier heb je altijd een gevulde koelkast.
 4. Maak er een gewoonte van om groente te eten bij bijna elke maaltijd.
 5. Gooi bij het ontbijt bladgroente door je groene smoothie.
 6. Kies voor bij de lunch voor een salade, of bak een zooitje groente op met wat lekkere specerijen. Of tik er een eitje doorheen.
 7. Snack met groente. Haal worteltjes, cherrytomaatjes, bleekselderij en radijsjes.
 8. Maak het nog lekkerder: dip je groentesnacks in hummous. Lekkere arabische kikkererwtenpasta.
 9. Eet vaker veganistisch (dus zonder vlees, vis, eieren, kaas of andere zuivelproducten). Op die manier word je bijna gedwongen om meer groente toe te voegen aan je maaltijd. Bijna, omdat een zak chips ook veganistisch is, maar geen groente.
 10. Verklein je portie rijst/aardappelen/pasta/brood en vergroot je portie groente.
 11. Eet meer peulvruchten. Er zijn zoveel verschillende peulvruchten te krijgen!
 12. Zorg dat het gaat kriebelen als je een tijdje geen groente hebt gegeten. Geef het eten van groente een hoge prioriteit.
 13. Meld je aan voor een wekelijks groentepakket.
 14. Geef je groenten een prominente plek in je keuken en je koelkast. Niet alle groenten blijven in de koelkast het langst houdbaar, dus bepaal per groentesoort waar je het bewaart.
 15. Sla diepvriesgroente in. Het is vers, gezond, lang houdbaar en bovendien in kleine porties te gebruiken (in tegenstelling tot een pot die je binnen drie dagen moet consumeren).
 16. Maak vaker een groentemaaltijd zonder rijst, pasta of aardappelen. Gebruik peulvruchten voor de ‘bite’. Verdubbel je groenteporties.
 17. Paddenstoelen zijn je vriend als je minder vlees wilt eten.
 18. Koop een vegetarisch en/of veganistisch kookboek om inspiratie op te doen. Ontdek hoe je heerlijke maaltijden bereidt met minder moeite.
 19. Kook vooruit. Veganistische maaltijden zijn langer houdbaar. Je kunt makkelijk een paar dagen met een goedgevulde groentesoep doen. Je kunt ook vooruit koken en je maaltijden invriezen in porties.
 20. Zet een simpele salade naast iedere maaltijd. Een kleine salade is zo gemaakt. Een fijne dressing erover (lekkere azijn en wat olijfolie) en klaar.
 21. Bak met groente. Er zijn talloze recepten te vinden die je helpen groente te verwerken in de heerlijkste baksels. Denk aan courgettecake, carrotcake of cupcakes met bieten. En als je kiest voor de gezonde varianten, met weinig suiker en witte bloem, ben je helemáál goed bezig!
 22. Gooi je groenten door de juicer. Lekker groentesapje, mmmm.
 23. Probeer nieuwe groentesoorten uit, en breid je kennis uit. Hoe meer je weet, des te makkelijker het wordt om te combineren en geweldige maaltijden op tafel te zetten.
 24. Ben je lui? Gooi een zooitje lekkere groentesoorten in een ovenschaal, gooi er wat kruiden bij, wat olie en schuif het de oven in.

Samengevat? Haal heel veel lekkere en gezonde veggies in huis, en doe je best om het op allerlei creatieve en smakelijke manieren zo snel mogelijk op te eten. Als dat is gelukt, haal dan opnieuw veel groente in huis. Simpel toch?

Heb jij nog meer praktische tips om meer groente te eten met weinig moeite? Deel je tip dan even hieronder in een reactie zodat we allemaal kunnen leren van jouw veggie-goodness!

Meer tips om meer groente te eten

Ja! Meer tips! Hieronder vind je een aantal boeken met geweldige veggie-proof recepten en nog veel meer ideeën voor een leven met meer groente.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test