1. Diëten maakt vaker dik dan dun

De gouden regel om af te vallen – stop met diëten. Vreemd? Niet echt. Telkens wanneer je vanwege een dieet minder gaat eten wordt je lichaam zuiniger met voedsel, zodra je weer normaal gaat eten slaat je lichaam alle energie snel op in vet om goed voorbereid te zijn voor de volgende ‘hongersnood’.

Bovendien heb je tijdens een dieet last van onderdrukte behoeften naar snoep, vettigheid en zoetigheid. Iets wat je niet altijd kunt volhouden.

Negeer de ‘hippe diëten’ en ga liever voor de drie G’s: Gezond, Gematigd en Gevarieerd eten. Wanneer je gezond eet zul je ongezonde snacks makkelijker laten staan omdat je lichaam meer in balans is.

2. Vruchtensappen

Veel mensen drinken dagelijks sappen. Die zijn immers een stuk gezonder dan frisdrank! Ehh, nee sorry.

Vruchtensappen zitten vol met suiker. Zelfs versgeperst sap is een suikerbom. Ja – het bevat meer vitaminen dan een glas cola. Maar omdat de vezels achterblijven in de juicer veroorzaakje je ‘gezonde sapje’ een enorme suikerpiek in je bloed.

Vrijwel niemand eet drie sinaasappels achter elkaar. Dat komt doordat een sinaasappel voedzaam is – vanwege de vezels! Een glas sinaasappelsap bevat al snel meer suiker dan drie sinaasappels. En het vult nog steeds voor geen meter.

Overbodige suikers worden omgezet in ongewenst vet. Drink dus liever water, zwarte koffie (zonder suiker), suikervrije groene thee en mijn favoriet: cold-brew-ijsthee.

En nee: koffie is geen dikmaker. Zolang je er maar geen suiker of creamer in gooit en het niet te vaak drinkt met melk. Zwarte koffie of koffie met plantaardige melk is een betere keuze.

3. Gedachteloos eten

Je kent het wel, je zit een filmpje te kijken en plotseling raakt je hand de bodem van de chipszak. Eten zonder dat je erbij nadenkt is zonde omdat je het voedsel eigenlijk niet echt proeft.

Herken deze gedachteloze eetmomenten bij jezelf en perk ze in. Eet bijvoorbeeld uit een bakje in plaats van uit de zak. Probeer rustig te eten en van elke hap te genieten, dan ben je sneller verzadigd en krijg je véél minder calorieën binnen! Meer weten? Lees je eens in over mindful eten – het is mooi spul.

4. Vroeg aan de zoetigheid

Eet je al vroeg op de dag zoetigheid? Niet verstandig. Wanneer je veel suiker binnen krijgt stijgt je bloedsuikerspiegel plotseling. Wanneer deze dan net zo snel weer daalt krijg je opnieuw een sterke drang naar zoetigheid.

Heb je trek in zoetigheid? Eet dan wat fruit met schil, dit helpt je bloedsuikerspiegel te stabiliseren. En kies voor een ontbijt met weinig suiker. Zoals havermout met plantaardige melk en vers fruit. Gezond, voedzaam en tóch een beetje zoet.

5. Stress is een dikmaker

Stress is een dikmaker voor veel mensen. Wanneer je chronisch gestrest bent kun je meer gaan eten omdat je hormonen verstoord zijn.

Door de spanning eten veel mensen extra veel als ‘troost’. Bovendien gaat de spijsvertering langzamer werken met als gevolg gewichtstoename. Voorkom stress door regelmatig rust te zoeken. Eventueel kun je dagelijks een paar minuten mediteren om tot jezelf te komen, dit heeft al veel effect.

6. Het ontbijt overslaan

Het is inmiddels wel bekend: het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. Het activeert de stofwisseling (en dus de vetverbranding) en houdt je energiepeil in balans.

Heb je de neiging het ontbijt over te slaan vanwege de calorieën? Bedenk dan dat je deze calorieën waarschijnlijk ook binnen zult krijgen via de tussendoortjes die je eet om het ontbijt de vervangen. Je kunt ook mager en gezond ontbijten! Of een stuk fruit eten. Zolang je maar ontbijt.

7. Teveel opscheppen

Misschien denk je er niet eens bij na, maar dat tweede bord pasta heb je écht niet nodig om in leven te blijven. We eten al snel meer dan we nodig hebben, en dat zorgt voor gewichtstoename.

Je kunt overeten tegengaan door rustig te eten en naar je lichaam te luisteren. Je hersenen geven pas na 30 minuten het signaal ‘vol’ door. In die tijd kun je, wanneer je te snel eet, héél veel eten naar binnen stoppen. Dus: geniet van elke hap, eet rustig en luister naar je lichaam.

Stop met eten als je 80% vol zit. Je zult merken dat je al snel toekunt met minder eten.

Gezond eten en afvallen is simpel 🥑

Gezond eten en afvallen cursusWil je meer tips en inspiratie om gezonder te eten? Schrijf je dan in voor mijn online cursus blei lijf.

Deze cursus helpt je gezond eten leuk, makkelijk en moeiteloos te maken. In kleine stappen, met slimme hacks en nieuwe gewoontes. Zo wordt gezond eten steeds makkelijker! 😁

Word slanker, gezonder, fitter en blijer met je lijf. Met blei lijf lukt het je wél om die Tony chocoladerepen te laten liggen en te kiezen voor gezond en lekker eten.

Lees meer over blei lijf en schrijf je direct in…

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test