“The simplest things are often the truest.”
Richard Bach
1. Onnodig veel lezen over minimalisme
Ik ben de eerste die zich hier schuldig aan maakt. Er is iets bevredigends aan lezen over hoe je je leven kunt versimpelen zonder dat je het ook daadwerkelijk hoeft te doen.
Een beetje zoals ik dol ben op lezen over mediteren en gezond eten. Lekker makkelijk.
We willen minimalisme gebruiken als een gereedschap om een bewuster leven te leiden. Maar in plaats van dat leven dat daadwerkelijk te leven, blijven we hangen bij het gereedschap.
Wil je genieten van je veranda, of wil je blijven kijken naar de hamer waarmee je de veranda hebt gebouwd?
De principes achter minimalisme zijn eenvoudig. Je hoeft er niet eindeloos over te blijven lezen. Je kunt de principes toepassen en gewoon genieten van het resultaat.
2. Jezelf verliezen in alles of niets
Leven vanuit de alles of niets gedachte is een enorme valkuil, ook bij het beoefenen van minimalisme. Het kan ertoe leiden dat je het perfect probeert te doen, waardoor je overweldigd raakt en vast komt te zitten.
Je blijft hangen op een lastige beslissing (zal ik die kinderkleren bewaren of wegdoen?) terwijl je boekenkast nog uitpuilt en je schoenen collectie makkelijk gehalveerd kan worden.
Zet steeds kleine stappen. Als je je overweldigd voelt of vast komt te zitten, kijk dan om je heen en ga ergens anders verder. Onthoud: het hoeft niet perfect.
3. Werken richting ‘picture perfect’ minimalisme
Een simpeler leven ziet er niet per definitie Instagram-waardig uit. Werken richting een perfect minimalistisch interieur is een optie, maar zeker niet vereist.
Je kunt prima een minimlistische levensstijl leven met een gedateerd of verre van modieus interieur. Werken met wat je hebt maakt minimalisme een stuk eenvoudiger. Je hele leven inrichten als een Pinterest board is niet nodig en maakt minimalisme onnodig gecompliceerd.
4. Minimalisme beschouwen als doel op zichzelf
Als je minimalisme – het hebben van weinig spullen – ziet als doel op zichzelf dan loop je het risico dat minimalisme verandert in een neurose.
Minimalisme is een gereedschap om je levenskwaliteit te verhogen. Meer niet. We zijn uit op het resultaat, niet op het middel dat ons daar brengt. Het heeft meestal weinig nut om het gereedschap na te streven.
Het hebben van weinig spullen is nooit het doel. Een goed leven leiden, dat is waar minimalisme om draait.
5. Huisgenoten pushen richting minimalisme
Super fijn dat jij gelukkig bent met minimalisme als middel om je leven beter te maken. Maar dat wil niet zeggen dat al je huisgenoten er ook zo over denken.
Hoewel je prima kunt vragen om hulp, kun je anderen niet forceren jouw levensfilosofie over te nemen. Niet iedereen wordt blij van minimalisme en niet iedereen vindt het de moeite waard.
Je huisgenoten pushen richting minimalisme is een geweldige manier om je leven te vullen met frustratie en ellende.
6. De oplossing zoeken in spullen kopen
Als je gewend bent om je problemen op te lossen met het kopen van meer spullen, dan voel je wellicht de neiging om jezelf richting minimalisme te shoppen.
De grap is natuurlijk dat het meestal zo niet werkt. Er is niets mis met dingen kopen, maar je kunt jezelf niet uit materialisme shoppen – hoe graag marketeers je het tegenovergestelde doen geloven.
Merk je dat je jezelf helemaal verliest in prachtige producten die je een minimalistische uitstraling bezorgen? Bedenk dan dat je op weg was naar een simpeler en beter leven. Meer spullen toevoegen maakt het soms simpeler, maar meestal niet.
7. Schuldgevoelens koesteren rondom spullen
Dat gezegd hebbende, een andere valkuil van een minimalistische levensstijl is een chronisch gevoel van ontevredenheid. Hoe minder spullen je hebt, des te meer de overbodige spullen beginnen op te vallen.
Hierdoor kun je het gevoel krijgen dat je ‘er nog niet bent’ en ‘dat het beter moet’. Je voelt je misschien zelfs naar als er nieuwe spullen in je leven komen. Of schuldig als je ‘overbodige’ dingen koopt die je gewoon leuk vindt.
Probeer een beetje te ontspannen. Minimalisme is je gereedschap, niet het doel. En het is geen zaligmakend middel – soms word je gewoon blijer van een ‘overbodig’ paar schoenen dan van een opgeruimd schoenenrek. Niets aan de hand.
8. Minimalisme zien als een ‘quick-fix’
Minimalisme is een manier van leven – een maatstaf waartegen je je keuzes afmeet. Het is daarmee niet hetzelfde als eenmalig flink je huis uitmesten en opruimen. En het is ook geen magisch middel om al je problemen op te lossen.
Ja – minimalisme kan bijdragen aan een rustiger hoofd en een gelukkiger leven. En vaak is dat precies wat je ervaart. Maar ook deze positieve resultaten kennen hun grenzen.
Minimalisme is een levenshouding die invloed heeft op honderden kleine keuzes. Die zorgt voor talloze kleine stappen in je huis, je gedrag en je keuzes in het leven. De positieve resultaten komen met de weken en maanden, niet de volgende dag.
Dus heb geduld en blijf kleine stappen zetten, dan zul je vanzelf de vruchten plukken van je werk.
9. Minimalisme gebruiken om je eigenwaarde te meten
Merk je dat je neerkijkt op mensen met veel spullen? Voel je je beter dan mensen die leven tussen wat jij ziet als ‘rommel’? Besef dan dat je minimalisme gebruikt om je eigenwaarde te meten. Dit is geen recept voor een gelukkig leven.
Jij maakt keuzes die bij jou passen. Anderen maken anderen keuzes. Wellicht kun je met jouw levensstijl iemand inspireren. Maar je moet je blijven realiseren dat we allemaal andere keuzes maken om allerlei verschillende redenen.
Als minimalist ben je geen beter mens. En als ’rommelist’ ben je niet minder. De één gebruikt een handzaag, de ander een hakbijl. We werken allemaal richting geluk en liefde – en ieder mens kiest zijn eigen gereedschap om daar te komen.
Minimalisme is niet het beste gereedschap om je zelfvertrouwen en eigenwaarde te vergroten. Daar hebben we dit soort online cursussen voor. 😉
10. Minimalisme zo ver doorvoeren dat het tegen je werkt
Super leuk die Japanse minimalisten – maar ik heb geen zin om na elke maaltijd mijn bord, bestek, beker, pannen én snijplank af te wassen. Ik heb wel wat beters te doen.
Het hebben van weinig spullen staat niet altijd gelijk aan het leiden van een simpel leven. Er is een correlatie, maar die houdt ergens op.
Vijf spatels is waarschijnlijk teveel. Eén spatel is absoluut te weinig. Met drie spatels kan ik er rustig op los bakken en braden, en hoeft niet perse elke dag de vaatwasser aan. Soms is meer spullen hebben optimaal.
Minimalisme kan je behoorlijk tegenwerken als je er neurotisch over doet. Dus onthoud: we optimaliseren op levenskwaliteit. Minder afwassen betekent voor mij absoluut meer levenskwaliteit.
Soms is meer daadwerkelijk beter dan minder.
Een eenvoudiger leven is precies dat – eenvoudig
Wil je ook een simpeler leven leiden? Met meer vrije tijd, minder stress, geen geldzorgen en meer ruimte om te doen waar je echt gelukkig van wordt?
In mijn online cursus neem ik je stap voor stap mee langs alle levensgebieden. We onderzoeken welke zaken nu écht belangrijk zijn, en gooien de overbodige meuk samen overboord.
Ontdek hoe duizenden lezers hun levens versimpelden en zo meer levenskwaliteit ervaren.
Reacties
Ik ben zelf nogal opruimerig en geef dingen weg als ik het een tijd niet meer gebruikt heb. Helaas woon ik met 2 verzamelaars in de familie, die de ruimte die ik net gemaakt heb meteen weer in beslag nemen voor hun spullen.
Oei, Jelle, punt 1 was meteen een eye-opener voor mij: ik lees de laatste tijd wel erg veel over minimaliseren. Maar…..ik ben gelukkig ook in actie gekomen;-) Goed dat je mij ere nog even aan wist te herinneren dat minimaliseren geen doel op zich is, maar dat het een gereedschap is om mijn levenskwaliteit te optimaliseren!! Wederom, dank voor je duidelijke en down-to-earth schrijfwijze!
Mooi artikel met fijne tips. Alleen punt 5: zodra ik wat van mijn ruimte geminimaliseerd heb, denkt een ander in huis: mooi, dan kan ik daar spullen neerzetten.
Voor mijn gevoel zijn jouw boeken en Grip duidelijk hoe je met kleine stappen een groot doel kan bereiken. Als je bijvoorbeeld Marie Kondo leest, moet je in één keer alles opruimen om vervolgens een goed leven te hebben. Dat zorgt ervoor dat je het gaat uitstellen (de klus is veel te groot). Want ik was het wel met je eerste punt eens, maar gezien de informatie uit je eigen boeken is ook de aanpak lastig. Je zou bijvoorbeeld wel kunnen beginnen met iets weggooien en je daar dan goed over voelen :).
ik herken het stukje over de spatels heel goed. Wij hebben 2 bestekrekken bij de vaatwasser want dan kan het bestek direct op het aanrecht in het rek, hoef je hem alleen nog in de vaatwasser te zetten. En na het vaatwassen heb je niet direct de vaatwasser uitgeruimd dus daarom hebben we een extra rek. En ik heb extra vorken gekocht omdat dan het bestek minder vaak gewassen hoeft te worden en de pannen en borden er beter inpassen. We wassen dus minder vaak af met meer bestek…