Artikel opslaan

Efficiënt is niet hetzelfde als effectief

Ik ben dol op efficiëntie. Ik vind het fijn als dingen goed werken met weinig verspilling van tijd, geld en materiaal. Maar ik heb door de jaren heen gerealiseerd dat efficiëntie niet altijd het meest effectief is.

Wat ik daarmee bedoel? Neem een modern concept als just-in-time-delivery, waarbij goederen precies worden aangeleverd wanneer ze nodig zijn. Dat is onwijs efficiënt want er is geen verspilling. Geen opslag van goederen, geen stilstaande vrachtwagens en geen onnodige vertragingen.

Alles werkt perfect samen en het is onwijs efficiënt. Totdat er een keer iets onverwachts gebeurt. Is er een probleem met de levering van één product, dan loopt in korte tijd het hele systeem vast.

Dit probleem kun je verhelpen door buffers toe te voegen. Een beetje speelruimte, zoals ik dat graag noem. En hoewel je zelf waarschijnlijk geen containers verscheept, kan dit inzicht je leven toch een stuk beter maken.


Bestel Kom maar op via Bol.com

Het probleem van een overvol leven

Als je bent zoals veel soChicken lezers – en als je een beetje bent zoals ik – dan wil je zoveel mogelijk uit je leven halen. Je wilt beter worden, jezelf uitdagen, je dromen waarmaken en liefst een beetje positieve impact hebben op je omgeving.

Maar je hebt maar een beperkte hoeveelheid tijd, aandacht en energie. En die beperkte middelen moet je zien te budgetteren over alle ambities die je hebt. Hierdoor lijkt het vaak heel efficiënt om je leven vol te stoppen. Want als je gewoon constant nuttige dingen doet, dan krijg je veel voor elkaar en voel je je goed over je leven.

En hoewel deze efficiëntie je mogelijk veel brengt, is het niet altijd even effectief. Want een vol leven loopt snel in de soep. Eén tegenslag en het kaartenhuis stort in. Je moeder wordt ernstig ziek, dat project vraagt toch meer tijd dan je dacht of je voelt je vandaag minder fit. En ineens blijkt dat volle leven onmogelijk bij elkaar te houden. Waardoor je extra stress en spanning ervaart.

Niet fijn. Gelukkig kan het ook anders.

Speelruimte zorgt voor veerkracht

Speelruimte – het inbouwen van buffers in je leven – ís heel effectief maar voelt minder efficiënt. Het is bijvoorbeeld prettig en uiteindelijk strategischer op de lange termijn om niet in een burn-out terecht te komen. En het is vaak erg slim om minder te doen en vooral te werken aan die paar dingen die je echt belangrijk vindt.

Speelruimte houdt in dat je ruimte maakt voor onvoorziene omstandigheden. Ruimte om te treuzelen. Een beetje lucht om je heen waarin je soms verveling kunt ervaren, kunt lanterfanten en compleet ‘nutteloos’ gedrag kunt vertonen.

Een kreukelzone die de klappen kan opvangen, zodat je zelf niet in de kreukels raakt.

Een planning met voldoende speelruimte zal minder snel in de war lopen. Een beetje zoals een huishouden met voldoende spaargeld (ook een buffer) minder snel in de geldproblemen zal raken.

Voldoende speelruimte zorgt voor veerkracht. Het zorgt ervoor dat je wel tegen een stootje kunt. Dat het leven je flink door elkaar kan schudden, maar dat je toch gewoon overeind kunt blijven en door kunt gaan.

Dan vraag je je misschien af, wat zijn slimme manieren om meer speelruimte in te bouwen in je leven? Dit zijn een aantal gebieden waar ik speelruimte heb geïntroduceerd.

1. Speelruimte in mijn tijdsbesteding

Als ik mijn week plan dan houd ik rekening met onvoorziene omstandigheden. Dus ik plan de dagen niet te vol en ik plan ook ‘optionele’ bezigheden in. Dingen die ik kan doen als ik zin en energie heb, maar niet hoef te doen van mezelf.

Daarnaast houd ik flinke tijdsblokken open. Ik plan mijn werkdagen van 9 tot 5 en houd vrijdag en het weekend helemaal vrij van werk. Mochten er zaken uitlopen die echt af moeten, dan kan ik het opvangen. Daarnaast plan ik ook concrete vrije momenten in, waardoor ik niet verleid raak om toch ‘nuttige’ dingen te gaan doen. Omdat ik merk dat af en toe lanterfanten erg goed is voor mijn humeur, mijn energieniveau en mijn creativiteit.

Ieders leven is anders, en hoe je speelruimte in jouw leven inbouwt moet je voor jezelf onderzoeken. Mijn advies: probeer niet teveel te doen. Doe de dingen die er echt toe doen, en doe minder van de dingen die op de lange termijn niet echt verschil maken.

2. Speelruimte in mijn gezondheid

Ik doe mijn best om elke dag een berg groente en fruit te eten, waardoor mijn gezondheid meestal prima is. Ik doe ook mijn best om het eten van bende te minimaliseren, wat ook helpt bijdragen aan een goede gezondheid.

Maar soms zijn er dan ineens dagen waarop dat wat minder goed lukt. Dan snoep en snack ik teveel op een feestje of thuis. En omdat ik 90% van de tijd goed eet, vormen dit soort uitspattingen geen probleem. M’n lijf is gezond genoeg om een klap te kunnen verwerken, niets aan de hand.

Ook als ik toch een keer ziek word dan is het vaak niet zo hevig en van vrij korte duur. Mijn gezonde gewoontes vormen een kreukelzone waardoor m’n lijf wel tegen een stootje kan.

3. Speelruimte in mijn financiën

Billy en ik zijn vrij spaarzaam ingesteld, waardoor we al jarenlang beneden onze stand leven. Dat houdt in dat we al zo’n tien jaar ‘winst’ draaien, en dus geld opzij kunnen zetten. Zo’n financiële buffer zorgt voor speelruimte, zowel praktisch als psychisch.

We hoeven niet bang te zijn dat er iets gebeurt waardoor we in geldproblemen komen. Als de auto of CV ketel ineens kapot gaat is dat vooral vervelend en zonde van het geld, maar het is geen probleem.

Financiële speelruimte vergroot je veerkracht ontzettend. En het is één van de beste redenen om te beginnen met sparen als je dat nog niet doet. Met iedere euro die je opzij zet maak je jezelf vrijer, onafhankelijker en zorgelozer. Best fijn.

4. Speelruimte in mijn relaties

Ik ben hier nog mee bezig, maar ik word er steeds beter in. Speelruimte in relaties betekent voor mij vooral de mensen in mijn leven leren accepteren voor wie en wat ze zijn.

Accepteren is iets anders dan tolereren. En zeker als het aankomt op familie dan is dit voor veel mensen een lastig punt. Accepteren dat je dierbaren zich soms niet gedragen zoals jij zou willen is een belangrijke stap. Een stap die zorgt voor veel innerlijke rust en veel meer speelruimte om een positieve band te ontwikkelen.

Hoe meer het me lukt om Billy, mijn vrienden en mijn familieleden volledig te accepteren – des te meer vrijheid, ruimte en lucht er ontstaat in iedere relatie.

5. Speelruimte in mijn hoofd

Weken waarin ik regelmatig mediteer lopen soepeler. Er is minder trammelant, minder frustratie, minder weerstand en drama. Meditatie is voor mij een perfect gereedschap om wat meer speelruimte te creëren in hoe ik met het leven omga.

Als er zich onverwachte problemen aandienen kan ik er kalmer en rustiger mee omgaan. Ik ervaar een prettige afstand tot mijn gedachten – een beetje speelruimte – waardoor ik ze ervaar als minder dramatisch. Ik kan meer genieten van hoe het leven ontvouwt, zelfs als het niet helemaal naar wens verloopt.

Ik kan dan meer genieten van drama – zoals ik kan genieten van een film – zonder me mee te laten slepen. En die speelruimte maakt dat het leven gewoon een stuk eenvoudiger en vooral leuker aanvoelt.

Meer tips om je leven steeds leuker te maken

Door je leven aan te passen op strategische plekken kun je veel meer vrijheid, blijheid en betekenis ervaren.

En dat is dus precies wat we doen in mijn boek Steeds leuker. Het is de korte route naar een leuker leven, vol met strategische tips om je leven in een opwaartse spiraal te brengen.

Ontdek waarom al meer dan 40 duizend mensen Steeds leuker omarmden als hun lijfboek voor het jaar.

Lees de recensies en bestel direct…

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test