Artikel opslaan

1. Leer eerst je eigen energiemeter kennen

Die energiemeter werkt bij iedereen anders. Waar jij energie van krijgt, kan bij een ander juist zorgen voor minder energie en andersom. De één haalt bijvoorbeeld energie uit een gezellig avondje uit, terwijl een ander juist behoefte heeft aan extra tijd voor zichzelf.

Dit heeft te maken met hoe je zenuwstelsel in elkaar zit. Ben je extravert dan heb je meer prikkels van buitenaf nodig om je op te laden. Ben je introvert dan haal je je energie niet uit je omgeving, maar uit jezelf. Dit is genetisch bepaald.

Daar komt bij dat er in het dagelijks leven heel veel kleine energievreters zijn, die je vaak niet eens opmerkt. Denk aan negatieve mensen in je omgeving, vervelende klusjes, een volle mailbox, kapotte apparaten – of collega’s die je steeds storen.

Ontdek bij jezelf waar je energie van krijgt en wat je energie kost. Houd je energieniveau gedurende een aantal dagen eens in de gaten. Wanneer voel jij je goed en energiek en wanneer heb je een dip?

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

2. Je neemt teveel hooi op je vork

Zodra je meer grip krijgt op je eigen energieniveau, ontdek je waarschijnlijk ook dat je vaak te positief denkt over wat je allemaal aankan op een dag. Met als resultaat dat je te veel hooi op je vork neemt.

Wat je wilt doen en wat je kunt doen zijn dan twee verschillende dingen. Je loopt tegen je eigen grenzen aan.

Tijd om eens kritisch naar je takenlijst te kijken. Je kunt nu eenmaal niet in dezelfde tijd een boek schrijven, een marathon lopen én een kind opvoeden. Om maar wat te noemen. Wees realistisch – en houd daarbij rekening met de dagelijkse energievreters waar ik het eerder over had.

3. Nee zeggen is lastig

Bij een realistische takenlijst hoort prioriteiten stellen. Als je in het dagelijks leven regelmatig last hebt van stress, dan is de kans groot dat je te weinig ‘nee’ zegt.

Heel eerlijk? Nee zeggen is ook best lastig. Het klinkt onvriendelijk en het betekent dat je iemand moet teleurstellen. Je kunt zelfs bang zijn om over te komen als een egoïst. Maar is dat ook zo? Wat gebeurt er als je overal ‘ja’ op zegt?

Dan verlies je de controle over je eigen leven. Je gevoel zegt je wel dat het eigenlijk te veel is, maar je hoofd vindt dat je je niet moet aanstellen en dat je er gewoon nog een tandje bij moet doen. Het gevolg? Je voelt je gestrest.

Een ‘ja’ tegen een ander is namelijk een ‘nee’ tegen jezelf. Je zegt dus eigenlijk tegen jezelf dat jouw leven minder waard is dan dat van een ander. Dat is natuurlijk klinkklare onzin, jouw leven en jouw tijd zijn net zo belangrijk.

Een ‘ja’ tegen een ander is een ‘nee’ tegen jezelf.

Bovendien: als je overal ‘ja’ op zegt dan liggen er op een gegeven moment zoveel verplichtingen op je bordje dat je op geen enkele manier al deze verplichtingen op een goede manier kunt vervullen.

Stel daarom duidelijke prioriteiten. Bepaal wat jij belangrijk vindt, zodat je op die dingen volmondig ‘ja’ kunt zeggen. Zonder dat het stress oplevert.

4. Je verwacht te veel van jezelf

Een andere oorzaak van stress in het dagelijks leven zijn te hoge verwachtingen. Dit kunnen verwachtingen zijn die je jezelf oplegt of verwachtingen van anderen.

Verwachtingen die je jezelf oplegt, leven vaak in je onderbewuste. Je vindt bijvoorbeeld van jezelf dat je gezond, sociaal, sportief en succesvol moet zijn en dat je daarnaast ook nog eens een perfect opgevoed kind en een blinkend schoon huis moet hebben.

Het is natuurlijk onmogelijk om aan al die verwachtingen te voldoen. Hierdoor voel je je een loser en raak je gestrest.

Zet al deze verwachtingen eens op papier en vraag jezelf af: waarom moet ik dit van mezelf en is het wel haalbaar? Wees vervolgens eens wat minder streng en stel je verwachtingen bij. Je mag jezelf best een beetje uitdagen – maar het moet wel leuk en haalbaar blijven.

5. De verwachtingen van anderen

Laten we ook eens kijken naar de verwachtingen van anderen. Dat lijkt ingewikkeld, is het niet. Je hebt namelijk geen invloed op wat anderen van je denken. Proberen te voldoen aan de verwachtingen van anderen is daarom zinloos.

Hoe meer je je bezighoudt met de verwachtingen van anderen, des te meer stress je ervaart in het dagelijks leven. Hierdoor saboteer je je eigen vrijheid en geluk.

Er zal altijd wel iemand zijn die iets van je vindt. Het is dan ook onmogelijk om te voldoen aan alle verwachtingen. Zodra je dit accepteert, ervaar je direct meer rust in je leven.

Bedenk liever wat voor mens jij wilt zijn en volg je hart in plaats van verwachtingen. Het mooie van je hart volgen is bovendien dat je stil moet zijn om te horen wat het te zeggen heeft. Je kunt alleen je hart volgen als je kalm en ontspannen bent.

6. Je legt de lat te hoog

Een te lage lat is onhandig, want daar struikel je over. Ligt ‘ie te hoog, dan kom je er zelfs met een polsstok niet overheen. Als je last hebt van stress dan ben je waarschijnlijk een persoon die de lat hoog legt voor zichzelf.

Dit heeft alles te maken met perfectionisme. Jij bent pas tevreden met een 10. Die drive kan je ver brengen. Je bent gedisciplineerd, ijverig, nauwkeurig en je hebt een groot verantwoordelijkheidsgevoel.

Stuk voor stuk eigenschappen die in de maatschappij en op de werkvloer hoog gewaardeerd worden. Toch zit er ook een keerzijde aan. Helemaal perfect bestaat niet. Dit betekent dat je altijd een illusie nastreeft.

Dit is vermoeiend en lastig voor jezelf én voor anderen. Denk maar eens terug aan groepsopdrachten of projecten waarbij je moest samenwerken. Hoe ging dat? Hoe vaak heb je jezelf niet horen zeggen: “laat maar, ik doe het zelf wel” – waardoor je weer wat extra hooi op je vork nam?

De truc is dus om die lat precies op de goede hoogte te leggen. Maar hoe weet je nu wat voor jou de juiste hoogte is? Door te bepalen welke doelen passen bij jouw kwaliteiten en talenten. Zo kun je jezelf blijven uitdagen en steeds iets beter worden, zonder dat het teveel stress oplevert.

Stress stap voor stap verminderen

Stress verminderen in 5 stappen Bundel

Stress zuigt de blijdschap uit je dag. Gelukkig zijn er veel dingen die je kunt doen om snel minder stress te ervaren.

In deze Bundel laat ik je zien hoe je het voor elkaar krijgt. We werken aan 5 stappen om stress snel en effectief te verminderen.

Zodat de blijdschap weer fijn terug kan stromen in je dag. ☀️

Gratis deelnemen aan cursus

Deze cursus ontving een gemiddelde waardering van 9,5 door duizenden deelnemers.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test