Artikel opslaan

Piekeren vermindert de kwaliteit van je leven

Piekeren is niet leuk. Het houdt je wakker wanneer je wilt slapen, het maakt je bezorgd, angstig, gestrest en kwetsbaar. Als je veel piekert dan stop je veel energie in een proces dat je niet alleen niets oplevert, maar wat je ook nog eens actief ongelukkiger maakt! Hieronder zeven effectieve tips.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

1. Schrijf je gedachten van je af

Piekeren is niets anders dan een reeks (vervelende) gedachten die zich keer op keer herhalen. Het is alsof je hersenen op repeat staan. Je wilt best aan iets anders denken, maar het lukt gewoon niet. Er is echter één ding dat bijna altijd helpt deze lus te doorbreken: schrijven.

Pak je dagboek, een notitieblok of desnoods je iPhone of iPad met onze favoriete dagboek app en begin met schrijven. Schrijf je gedachten van je af en praat even rustig met jezelf op papier. Dit helpt je je gedachten te ordenen, uit te vinden wat je nu precies dwars zit en je hersenen rust te geven. Want zodra je hersenen erop kunnen vertrouwen dat je problemen niet worden vergeten (omdat ze opgeschreven zijn) kunnen ze eindelijk stoppen met die eindeloze lus van negatieve gedachten!

2. Besef dat de toekomst niet te voorspellen is

Hoe waarschijnlijk een scenario in jouw hoofd ook lijkt te zijn, de toekomst laat zich moeilijk voorspellen. Net als jij ervan overtuigd bent dat de tandarts morgen vijf gaatjes moet vullen, blijkt er bij de controle helemaal niets aan de hand te zijn. Je blijkt je voor niets druk te hebben gemaakt. De toekomst is flexibel, ook al lijkt dat niet zo in je hoofd. Wanneer je merkt dat je een bepaald scenario al voor waarheid aanneemt, herinner jezelf hier dan aan.

3. Overdenk ook eens de goede scenario’s

Het is zo makkelijk om te bedenken wat er allemaal mis kan gaan, en je daar ontzettend druk over te maken. Maar heb je al eens bedacht wat er allemaal goed kan gaan? De kans dat dingen goed gaan is in de meeste gevallen namelijk veel groter omdat iedereen erbij gebaat is.

Wanneer je merkt dat je hersenen weer in piekerstand staan, probeer dan eens wat kortsluiting te veroorzaken door na te denken over alles wat goed zal gaan. Je zult je niet alleen een stuk beter voelen, je vergroot ook de kans dat de dingen daadwerkelijk goed zullen gaan omdat je het in je hersenen al ‘gerepeteerd’ hebt.

4. Neem de controle terug

Piekeren doe je vaak in situaties waarin je machteloos bent, wanneer je het gevoel hebt dat je geen controle hebt. Wil je minder piekeren? Probeer de controle dan voor een deel terug te nemen, hierdoor zal je je een stuk beter voelen.

Dus zodra je hebt ontdekt wat je probleem nu precies is (door van je af te schrijven) kun je een stap richting een oplossing zetten. Zodra je het gevoel hebt dat jij de situatie in eigen hand hebt pieker je automatisch minder.

5. Gooi je problemen in een vuilniszakje

Lig je in bed en kun je niet slapen? Stop alle problemen die in gedachten voorbij komen dan in een denkbeeldige vuilniszak, en gooi die vuilniszak in gedachten naast je bed (of door het raam). Deze visualisatie techniek kan je in veel situaties helpen om je gedachten van je af te zetten en vervolgens lekker te slapen.

6. Vertrouw op een goede afloop

Probeer jezelf niet te beschermen door van het ergste uit te gaan. Wat schiet je ermee op? Dat je “Ik zou toch dat het mis zou gaan” kunt zeggen? De persoon die ervan uitgaat dat alles goed zal komen slaapt lekker, houdt energie over en voelt zich gelukkig. Als het dan tóch mis gaat kan diegene er op dat moment mee omgaan, het probleem zo goed mogelijk oplossen en vervolgens verder gaan met zijn leven.

Door uit te gaan van het slechte scenario heb je een onrustige nacht, verspil je veel energie, voel je je ongelukkig en machteloos. In de meeste gevallen is dit bovendien voor niets. In die gevallen dat het toch mis gaat heb je een opstekertje voor je ego (“told you so”) maar voel je je nog steeds waardeloos. Welke optie vind jij het meest aantrekkelijk?

7. Focus op je ademhaling

Lukt het maar niet om de denderende trein met negatieve gedachten stop te zetten? Richt je dan op je ademhaling, dat werkt altijd.

Adem in en adem uit. Steeds wanneer je inademt zeg je in je hoofd ‘in’, wanneer je uitademt ‘uit’. Zodra je merkt dat je gedachten zich weer aandienen haal je je aandacht rustig terug bij je ademhaling. In en uit, in en uit, net zo lang tot je gekalmeerd bent en je hoofd weer stil wordt.

Video – stoppen met piekeren

Bekijk hieronder mijn video over stoppen met piekeren. Vind je deze video leuk? Abonneer je dan gezellig op mijn YouTube kanaal.

Kun je de video niet bekijken? Bekijk mijn video over minder piekeren op YouTube en bekijk het stappenplan om te stoppen met piekeren.

Meer tips om te stoppen met piekeren

Ben jij een piekeraar? Geen zorgen, je bent echt niet de enige. Veel mensen hebben last van piekeren, en daarom zijn er veel goede boeken op de markt die je verder kunnen helpen. Heb je de bovenstaande tips toegepast en wil je nog meer tips, inzichten en technieken die je kunnen helpen te stoppen met piekeren? Bekijk dan eens de volgende boeken:

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test