“When one’s expectations are reduced
to zero, one really appreciates
everything one does have.”

Stephen Hawking

1. Dat anderen je aardig vinden

Niet iedereen vindt je aardig. En niet iedereen hoeft je aardig te vinden. Jouw unieke karakter past niet bij iedereen – en dat is prima.

Als je verwacht dat iedereen je aardig moet vinden dan ga je jezelf gedragen op manieren die niet passen bij wie jij daadwerkelijk bent. Soms vinden mensen je niet leuk, aardig of interessant. Laat de verwachting los dat het anders zou moeten zijn, dat scheelt een hoop gedoe.

2. Dat ze jou meer respecteren dan jij jezelf respecteert

Veel mensen verwachten respect van anderen terwijl ze nauwelijks respect voor zichzelf hebben. Maar zo werkt het niet. Respect is iets wat je verdient, wat je opbouwt. En niets helpt je beter respect te ontwikkelen dan laten zien dat jij jezelf respecteert.

Verwacht geen respect van anderen. Werk aan zelfrespect.

3. Dat ze weten wat jij denkt of voelt

Niemand weet wat er zich afspeelt in jouw ervaring – zelfs niet de mensen die het dichtst bij je staan. Jouw gedachten en gevoelens zijn alleen bekend voor jou. En je kunt niet verwachten dat anderen weten hoe jij je voelt, zelfs niet als ze je heel goed kennen.

Net als jij zijn alle andere mensen betrokken in hun eigen innerlijke wereld. Als je wilt dat iemand je begrijpt, communiceer dan duidelijk hoe je je voelt. Tot die tijd is het beter om te verwachten dat mensen niet weten hoe jij je voelt.

4. Dat anderen het met je eens zijn

Verwacht dat anderen het met je oneens zijn, tenzij het tegendeel bewezen wordt. Mensen hebben niet alleen talloze uiteenlopende meningen over simpele dingen, we koesteren ook andere waarden. En onze unieke set van waarden komt zelden volledig overeen met de waardenset van een ander.

Dat is prima en geen probleem, tenzij je verwacht dat mensen je precies moeten begrijpen en het met je eens moeten zijn. Mensen zijn het vrijwel nooit volledig met je eens – dat is hoe het is.

5. Dat ze veranderen of anders zijn

Deze verwachting is ontzettend giftig voor onze relaties, en toch koesteren we hem bijna allemaal. We hopen en verwachten dat de mensen om ons heen veranderen. Dat ze meer worden zoals wij, of in ieder geval zoals wij willen dat ze worden.

Het punt is: mensen zijn zoals ze zijn – en constant verwachten dat ze iemand anders zijn dan zichzelf verandert een persoon niet. Het beschadigt vooral de relatie en veroorzaakt veel stress.

Verwacht niet dat de ander verandert. Verwacht dat die persoon precies is zoals hij of zij is. Accepteer de mensen om je heen – dat leeft een stuk rustiger.

6. Dat het goed met ze gaat

Je kunt er niet vanuit gaan dat het goed gaat met anderen, simpelweg omdat het lijkt alsof het goed met ze gaat. Zoals anderen geen toegang hebben tot jouw binnenwereld, heb jij ook geen toegang tot hun binnenwereld.

Sommige mensen zien er sterk en zelfverzekerd uit, maar gaan ondertussen door een moeilijke tijd en worstelen met angsten en onzekerheden.

Blijf dus op je hoede en doe je best om goed voor de mensen om je heen te zorgen. Het is mogelijk dat ze je aandacht beter kunnen gebruiken dan je verwacht. Ga er eerder vanuit dat iedereen wat liefde en aandacht kan gebruiken, en daag jezelf uit dit te verspreiden in iedere interactie die je hebt.

Het leven is eenvoudiger met minder verwachtingen

Precies – hoe minder je verwacht, des te meer je open staat om het leven te nemen zoals het komt. Wil je hier beter in worden? In mijn online cursus Het is wat het is laat ik je zien hoe je een ster wordt in acceptatie.

Leer het leven vaker te nemen zoals het komt, zodat jij meer innerlijke rust en liefde kunt ervaren.

Lees meer en schrijf je in…

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test