Artikel opslaan

Meer bereiken door het simpel te houden

Ik schreef eerder al hoe je productiever kunt worden door minder te doen. Meer is meestal niet beter. Slimmer is beter.

Door je werk eenvoudiger, eleganter en minimalistischer te maken word je niet alleen productiever maar ook een stuk gelukkiger. Je werk wordt simpel te begrijpen, je houdt het overzicht vast en je houdt controle.

En hoewel het natuurlijk onmogelijk is om de onderstaande tips volledig toe te passen op iedere werkplek, kun je ze als leidraad gebruiken bij het vereenvoudigen van je werk. Want iedere stap richting meer eenvoud maakt je werk minder stressverhogend!

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

1. Stel slechts één doel voor jezelf

Hoeveel doelen streef jij op dit moment na? Het kan zijn dat je talloze doelen nastreeft, het kan zijn dat je helemaal geen concrete doelen hebt gesteld. In beide gevallen zwem je in een enorme zee van mogelijkheden. Want hoe weet je nu of je je tijd besteed aan iets nuttigs als er zoveel opties zijn?

Een concreet doel maakt je ontzettend productief en effectief. Je kunt namelijk eenvoudig keuzes maken door jezelf steeds af te vragen of een taak, een aankoop, een gesprek of elke andere gedachte of bezigheid je dichter bij je doel zal brengen. Zo niet, dan kun je je richten op iets dat je wél dichter bij je doel brengt.

Het is natuurlijk mogelijk om je te richten op slechts drie doelen. Maar zodra je je richt op één doel wordt je werk pas echt krachtig en eenvoudig. Je hoeft je aandacht namelijk niet te verspreiden over meerdere gebieden, je kunt je richten op dat ene belangrijke doel. En zodra je dat doel bereikt hebt, kun je verder met het volgende doel.

Als je maar één doel zou mogen stellen voor de komende maand, wat zou dat doel dan zijn?

2. Werk met één doel per dag

Het is makkelijk om een lange takenlijst voor jezelf te maken. Het is veel moeilijker om voor iedere dag maar één doel te stellen.

Toch weten de meeste mensen dat lange takenlijsten je eerder helpen uitstellen dan iets te bereiken. Het is veel leuker en bevredigender om te werken met kleine takenlijsten. Ze schrikken je niet af en ze motiveren je om aan de slag te gaan.

Welk doel dat je vandaag kan bereiken zou je dag echt helemaal de moeite waard maken? Waar zou je tevreden mee zijn? Hoe zou je deze dag het allerbest kunnen inzetten om jezelf dichter naar je (ene) doel te helpen? Schrijf die taak op, en maak daar je dagdoel van.

Uiteraard komen er nog andere kleine werkzaamheden tussendoor, maar stel jezelf echt ten doel om je dagdoel vandaag af te ronden. Dit maakt je werkdag simpel, gefocust en erg nuttig. Want aan het einde van de dag heb jij een belangrijke stap richting je grotere doel gezet!

3. Werk aan één taak tegelijk

Multitasking is een illusie. Het bestaat simpelweg niet. Je kunt leren om heel snel van de ene naar de andere taak over te schakelen, maar niemand kan effectief werken aan twee taken tegelijk.

Probeer het dus ook niet. Begin aan je doel van de dag en blijf hieraan werken voor langere tijd. Wissel dus niet iedere paar minuten van bezigheid, maar geef jezelf de kans om echt op te gaan in je werk. Wanneer je dit doet zul je namelijk productiever worden. Na een paar minuten geconcentreerd werken vergeet je de tijd, en kom je in de productieve flow terecht. En dit is waar ‘the magic happens’!

4. Creëer een ‘steriele’ werkomgeving

Nee, je hoeft je werkplek niet te ontsmetten of vacuum te zuigen. Een ‘steriele’ werkplek houdt in dit verband in dat je werkt in een omgeving die je niet afleidt van dat wat belangrijk is: het bereiken van je doel.

Wat houdt dat in? Het wil zeggen dat je zorgt voor een werkomgeving die je in staat stelt om zo snel mogelijk je werk af te ronden met zo’n hoog mogelijke kwaliteit. Hoe dit er in de praktijk uit ziet verschilt natuurlijk per beroep.

Wanneer je kantoorwerk doet betekent het vaak het uitschakelen van afleidende notificaties van computerprogramma’s en je mobiel. Het betekent het opruimen van je bureau, je computer bureaublad, je kantoor. Een kan water op je bureau zodat je niet zo vaak hoeft te lopen om drinken te halen, een plant op je bureau om je productiever te maken (werkt echt), fijne muziek waar je lekker bij werkt (desnoods uit een koptelefoon) enzovoort.

Weg met de rotzooi, weg met alle afleidingen. Werk in een omgeving die je doel dient, die je vooruit helpt en niet belemmert. Minimalisme draait om het weglaten van alles wat niet essentieel is, dus kijk eens kritisch rond op jouw werkplek en maak de boel lekker ‘steriel’.

5. Zoek altijd naar de meest elegante oplossing

Terwijl je je werk aan het uitvoeren bent kun je de filosofie van minimalisme verder doortrekken. Zodra je voor keuzes komt te staan kun je namelijk altijd terugkeren naar de basis: wat is essentieel?

Bepalen wat essentieel is blijkt vaak lastiger dan het lijkt. Veel dingen die we doen (en die we moeten doen) zijn namelijk ontstaan vanuit tradities, gewoontes en ‘omdat we dat nu eenmaal zo doen hier’. Er zijn weinig mensen die zich echt afvragen wat essentieel is. Maar zodra je het jezelf bij al je werkzaamheden begint af te vragen kun je veel effectiever werken.

De essentie van een rapport is de inhoud, niet de opmaak. De essentie van een verkoopgesprek is het maken van de verkoop, niet de verkooptechniek. De essentie van zorg is een persoon verzorgen op zowel lichamelijk als emotioneel vlak, niet het invullen van formulieren.

Zodra je voor een keuze staat, vraag je dan altijd af wat de meest simpele, elegante oplossing is. De wereld kan op veel plekken meer elegantie gebruiken, en elegantie gaat hand in hand met eenvoud. Werk dus niet op de automatische piloot, maar denk na. Je werk wordt er niet alleen leuker en creatiever van, het wordt uiteindelijk ook nog eens een stuk eenvoudiger!

Minimaliseer je spullen & versimpel je leven

Minder meuk, meer leukBen je toe aan meer rust, meer overzicht en meer eenvoud? In mijn gezellige eCursus Minder meuk, meer leuk vind je een praktisch stappenplan dat je helpt minimaliseren en je leven simpeler te maken.

Ervaar meer vrijheid, meer kalmte en meer voldoening. Je hebt dit leven maar één keer – besteed het aan dingen die je blij maken!

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test