Een kerstboom bij de Blokker

Om één of andere reden was ik als kind ontzettend fan van Kerst. Zo erg zelfs, dat ik vanaf mijn zesde elk jaar discussies had met mijn moeder omdat ik mijn mini kerstboom nog niet mocht opzetten op 6 december. Mijn moeder vond het ‘te vroeg’, en ik besloot destijds dat ik – als ik later groot was – zelf wel zou bepalen wanneer ik mijn kerstboom opzet.

Tien jaar vooruit – ik ben 16 jaar. Ik ben opgegroeid in Spijkenisse, en ik stond op de roltrap in het winkelcentrum die me over de kerstafdeling van Blokker leidde.

Ik zag daar beneden een kerstboom staan. En ik was verbaasd. Dat ding leek super echt! Ze zullen bij Blokker toch geen echte bomen hebben neergezet?

Toen ik boven kwam nam ik meteen de roltrap naar beneden. Mijn nieuwsgierigheid leidde me de Blokker in waar ik regelrecht op de boom af liep. Ik voelde aan de takken. Wauw!

Ik kocht de boom ter plekke. Mijn eigen volwassen kerstboom die ik mocht opzetten wanneer ik dat wilde!

Drie keer is scheepsrecht

De boom was vrij groot, mijn slaapkamer vrij klein. In het begin was het fantastisch. Maar toen ik op mijn 19e Billy ontmoette was er geen ruimte meer voor die gekke kerstboom. Ik moest m’n nieuwe liefde kunnen parkeren in mijn slaapkamer.

De boom werd een paar jaar niet meer uitgepakt. En toen Billy en ik een paar jaar later gingen samenwonen, besloten we dat we geen kunstboom wilden.

Sowieso toonde de kerstboom – na een paar keer gebruikt te zijn – al behoorlijke gebruikssporen. Hij begon te rafelen en uit te vallen.

Dus? De boom verdween richting de vuilstort. Hoe ellendig ik het ook vind klinken – zo deed ik dat toen. Ik ben er klaar mee, dus weg ermee.

Oké – en wat is nou dat inzicht?

Loop in gedachten eens met me mee door een paar van je favoriete winkels. De winkels waar je uren kunt struinen, en altijd wel iets leuks vindt. Wat komt er in je naar boven?

IKEA, Primark, H&M, Action of Flying Tiger? Of misschien de Mediamarkt, je favoriete schoenenwinkel of onze grote vriend AliExpress.

Schappen en webpagina’s vol met spullen. Rekken met frutsels, gadgets, kleding en hebbedingetjes. Magazijnen met meuk. Alles wat je maar hebben wilt is er te koop.

Maar besef eens het volgende: een heel groot deel van deze spullen heeft hetzelfde lot als mijn kerstboom.

Sterker nog – de meeste spullen liggen al véél eerder bij de vuilstort. Niet omdat ze opgebruikt zijn, maar omdat ze niet leuk genoeg meer zijn. Of omdat ze vervangen zijn door iets beters.

De winkel is slechts een rustplek

Ja – bekijk het zo: in veel gevallen is de winkel niet meer dan een rustplek voor de spullen, op weg naar de vuilnisbelt.

Sommige spullen gaan langer mee dan andere spullen. Sommigen krijgen nog een tweede, derde of vierde leven. Maar uiteindelijk gaat vrijwel alles richting de vuilstort.

En ja – natuurlijk haal je waarde uit de spullen wanneer je ze gebruikt. Maar dat geldt natuurlijk niet voor alle spullen. En waarde is erg relatief. Wat heeft het voor waarde om elke maand nieuwe waxinelichthouders te kopen? En wat is de waarde van kleding die je in drie jaar vijf keer gedragen hebt waarna je het dumpt in de zak van Max?

Je kunt veel winkels zien als een goed verlichte, netjes gesorteerde vuilnisbelt.

Het klinkt extreem. Maar als je doordenkt dan kom je tot dezelfde conclusie: productie, verkoop, gebruik, afval.

Hoe dit je helpt minimalistisch te leven

Jij, ik en alle andere soChicken lezers willen het beste voor zichzelf, hun omgeving en de wereld. Veel van de producten die wij achteloos weggooien zijn alles behalve dat. Ze zijn niet-duurzaam geproduceerd en vervoerd, met weinig aandacht voor menselijke potentie en ze doen weinig om de mensheid op te tillen naar een betere toekomst voor ons allemaal.

En de meeste spullen zijn – vanuit het perspectief van een minimalistische levensstijl – overbodig.

Je kunt deze gedachte gebruiken om in te zien dat het waanzin is om steeds maar nieuwe spullen te kopen die je niet echt nodig hebt. De spullen zijn op weg naar de vuilnisbelt. En we willen de aarde juist minder vervuilen. We willen ons leven zo inrichten dat we meer plezier en betekenis ervaren.

Dus minder spullen kopen is een perfecte oplossing. Een minimalistische levensstijl geeft rust, ruimte en eenvoud. Je kunt het heel extreem aanpakken natuurlijk, maar je kunt ook kiezen voor de middenweg. Een plek waar je je prettig voelt zonder dat je er de hele dag mee bezig hoeft te zijn.

Een plek van plezier en vreugde – niet van neurose. En dit inzicht kan je helpen een natuurlijke neiging te ontwikkelen om minder spullen te kopen – want wat heeft het voor zin als het toch eindigt als mijn lieve kerstboom?

Leven met minder meuk = meer leuk

Precies. Daarom ontwikkelde ik een praktische online cursus om je stap voor stap te begeleiden richting een minimalistische levensstijl. Met minder spullen, minder verplichtingen en minder ellende.

Snak je ook zo naar een simpeler, vrijer en betekenisvoller leven? Dit stappenplan helpt je razendsnel op weg. En het is helemaal online, dus het neemt geen ruimte in beslag in je kast. 😉

Lees meer en schrijf je direct in…

soChicken nieuwsbrief - maak je leven steeds leuker!

Maak elke week steeds leuker met mijn gezellige maandagmorgen nieuwsbrief! Ruim 140.000 mensen gingen je voor! 😁

Goed om te weten
Je ontvangt elke maandagochtend versgelegde inspiratie en af en toe een extra update. Je kunt je altijd uitschrijven. Door op de knop te drukken ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 💛