Alles wat de moeite waard is kost moeite

Bijna alles wordt makkelijker op den duur. Het opzetten van een bedrijf, het verbouwen van een huis, het oplossen van interne problemen, het verrichten van je werktaken. Uiteindelijk worden veel dingen steeds makkelijker. Ten minste, als je de moeite neemt om de moeilijkheden te doorstaan.

Een strak, fit en gezond lijf is voor veel mensen een droom. We weten allemaal wat er moet gebeuren om dat voor elkaar te krijgen: minder zooi eten en meer sporten. Maar regelmatig sporten is moeilijk, net als ongezond eten laten staan. Zeker in het begin. En dat zorgt ervoor dat veel mensen afhaken, dat ze uiteindelijk niet leven met het lijf van hun dromen.

Maar sporten is moeilijk voordat het makkelijk wordt. Dat geldt ook voor het opzetten van een bedrijf. De beginperiode is turbulent, onzeker en druk. Maar als je doorzet, als je de moeite erin steekt, dan wordt het uiteindelijk makkelijker. Het bedrijf loopt, en jij kunt op een bepaald moment zelfs op vakantie.

Opstarten kost altijd de meeste moeite

In beweging komen kost altijd de meeste energie, de meeste moeite. Dat geldt voor een fiets bij het stoplicht, voor een olietanker in de oceaan en voor een opstijgend vliegtuig. Het geldt ook voor jouw leven, voor de projecten waar jij je aan verbindt.

In het begin is alles onduidelijk. Je hebt nog weinig ervaring, je hebt de benodigde routines nog niet opgebouwd. Waarschijnlijk moeten je lichaam, je vrienden, collega’s of gezin wennen aan de veranderingen. Er komen veel uitdagingen op je pad, en die moeten allemaal tegelijkertijd worden opgelost. En dat terwijl jij de benodigde kennis nog niet paraat hebt.

Je voelt de wrijving van de weg, de weerstand van het water op de boeg. Je komt moeilijk vooruit, alles kost veel moeite. Die eerste twee keer hardlopen gaan prima, maar na de derde keer voel je hoe je wilt opgeven. Het is moeilijk. Moeilijk om vooruit te komen, om in beweging te blijven, om jezelf te motiveren om vol te houden.

En precies op dat moment is het belangrijk dat je volhoudt. Als je aan iets werkt dat je รฉcht wilt, is het belangrijk dat je doorbijt. Dat je erop vertrouwt dat het uiteindelijk makkelijker zal worden.

Het wordt makkelijker

Echt, het wordt makkelijker. Na een paar weken doorzetten wordt het hardlopen een routine. Je lijf gaat er bijna automatisch om vragen. Je bent sterker geworden, je hebt geleerd van je fouten, de oefeningen kosten je simpelweg minder moeite.

Het bedrijf dat je hebt opgezet loopt, iedereen weet wat hij of zij moet doen, er komt geld binnen. Jij kunt je eindelijk even ontspannen. Je krijgt zelfs ruimte voor nieuwe plannen!

Zodra de tanker op volle snelheid vaart, is er veel minder energie nodig om hem gaande te houden. Dat geldt ook voor een vliegtuig, en dat geldt ook voor jouw fiets. Zodra je in beweging bent is het zwaarste werk verricht. Het is makkelijker geworden.

Het is jouw taak om vol te houden tot dit kantelpunt. Tot het moment dat je de haven uit bent gevaren, en de volle snelheid hebt bereikt. Dan heb je het dal doorstaan. De moeilijkheden die ervoor zorgen dat 99% van de mensen dit punt niet bereiken, omdat ze simpelweg opgeven. Omdat ze geloven dat het altijd moeilijk zal blijven.

Ontwikkel je discipline

Discipline is het vermogen om de dingen te doen die moeten gebeuren om vooruit te komen, ook al heb je er geen zin in. Dat betekent dus hardlopen terwijl je op de bank wilt hangen, een salade eten terwijl je trek hebt in lasagne, bloggen terwijl je GTST wilt kijken, doorwerken terwijl je naar huis wilt.

Mensen met discipline kunnen zichzelf door de moeilijkheden heen werken, waarna het leven makkelijker lijkt te worden. Wil je jouw discipline vergroten? Wij hebben een super effectieve eCursus voor je klaarstaan met tientallen technieken die je zullen helpen meer discipline op te bouwen. Bekijk deze technieken…