Alles wat de moeite waard is kost moeite
Bijna alles wordt makkelijker op den duur. Het opzetten van een bedrijf, het verbouwen van een huis, het oplossen van interne problemen, het verrichten van je werktaken. Uiteindelijk worden veel dingen steeds makkelijker. Ten minste, als je de moeite neemt om de moeilijkheden te doorstaan.
Een strak, fit en gezond lijf is voor veel mensen een droom. We weten allemaal wat er moet gebeuren om dat voor elkaar te krijgen: minder zooi eten en meer sporten. Maar regelmatig sporten is moeilijk, net als ongezond eten laten staan. Zeker in het begin. En dat zorgt ervoor dat veel mensen afhaken, dat ze uiteindelijk niet leven met het lijf van hun dromen.
Maar sporten is moeilijk voordat het makkelijk wordt. Dat geldt ook voor het opzetten van een bedrijf. De beginperiode is turbulent, onzeker en druk. Maar als je doorzet, als je de moeite erin steekt, dan wordt het uiteindelijk makkelijker. Het bedrijf loopt, en jij kunt op een bepaald moment zelfs op vakantie.
Opstarten kost altijd de meeste moeite
In beweging komen kost altijd de meeste energie, de meeste moeite. Dat geldt voor een fiets bij het stoplicht, voor een olietanker in de oceaan en voor een opstijgend vliegtuig. Het geldt ook voor jouw leven, voor de projecten waar jij je aan verbindt.
In het begin is alles onduidelijk. Je hebt nog weinig ervaring, je hebt de benodigde routines nog niet opgebouwd. Waarschijnlijk moeten je lichaam, je vrienden, collega’s of gezin wennen aan de veranderingen. Er komen veel uitdagingen op je pad, en die moeten allemaal tegelijkertijd worden opgelost. En dat terwijl jij de benodigde kennis nog niet paraat hebt.
Je voelt de wrijving van de weg, de weerstand van het water op de boeg. Je komt moeilijk vooruit, alles kost veel moeite. Die eerste twee keer hardlopen gaan prima, maar na de derde keer voel je hoe je wilt opgeven. Het is moeilijk. Moeilijk om vooruit te komen, om in beweging te blijven, om jezelf te motiveren om vol te houden.
En precies op dat moment is het belangrijk dat je volhoudt. Als je aan iets werkt dat je écht wilt, is het belangrijk dat je doorbijt. Dat je erop vertrouwt dat het uiteindelijk makkelijker zal worden.
Het wordt makkelijker
Echt, het wordt makkelijker. Na een paar weken doorzetten wordt het hardlopen een routine. Je lijf gaat er bijna automatisch om vragen. Je bent sterker geworden, je hebt geleerd van je fouten, de oefeningen kosten je simpelweg minder moeite.
Het bedrijf dat je hebt opgezet loopt, iedereen weet wat hij of zij moet doen, er komt geld binnen. Jij kunt je eindelijk even ontspannen. Je krijgt zelfs ruimte voor nieuwe plannen!
Zodra de tanker op volle snelheid vaart, is er veel minder energie nodig om hem gaande te houden. Dat geldt ook voor een vliegtuig, en dat geldt ook voor jouw fiets. Zodra je in beweging bent is het zwaarste werk verricht. Het is makkelijker geworden.
Het is jouw taak om vol te houden tot dit kantelpunt. Tot het moment dat je de haven uit bent gevaren, en de volle snelheid hebt bereikt. Dan heb je het dal doorstaan. De moeilijkheden die ervoor zorgen dat 99% van de mensen dit punt niet bereiken, omdat ze simpelweg opgeven. Omdat ze geloven dat het altijd moeilijk zal blijven.
Ontwikkel je discipline
Discipline is het vermogen om de dingen te doen die moeten gebeuren om vooruit te komen, ook al heb je er geen zin in. Dat betekent dus hardlopen terwijl je op de bank wilt hangen, een salade eten terwijl je trek hebt in lasagne, bloggen terwijl je GTST wilt kijken, doorwerken terwijl je naar huis wilt.
Mensen met discipline kunnen zichzelf door de moeilijkheden heen werken, waarna het leven makkelijker lijkt te worden. Wil je jouw discipline vergroten? Wij hebben een super effectieve eCursus voor je klaarstaan met tientallen technieken die je zullen helpen meer discipline op te bouwen. Bekijk deze technieken…
Reacties
Bedankt.
Deze peptalk had ik even nodig!
Ai, ik heb wel de discipline om twee uur over te werken, omdat iets af moet….dan moet ik ook die 4 kilo er af kunnen krijgen. Dank je wel ;-)
Hallo Jelle,dank je wel voor je fijne website! Ik ben een volwassen vrouw met autisme en heb daardoor grote moeite met veranderingen en veel behoefte aan structuur. Al enige tijd zit ik thuis met een zware burn-out en probeer mijn leven weer op de rit te krijgen.
Jouw tips en adviezen zijn hierbij een grote hulp. Zelfs met de extra problemen die ik ondervind door mijn autisme,geniet ik elke week weer van je artikelen en probeer die zaken toe te passen die me kunnen helpen om mijn leven zo gezond, eenvoudig en aangenaam te maken als mogelijk.
Dus: dank je wel en ga zo door!
Je doet goed werk en bereikt een breder publiek dan je misschien zelf voor mogelijk houdt.
Groetjes, Simone
Dank je wel, Jelle voor je troostende artikel.
Toen mijn zus terminaal was en ik ‘s nachts piekerend wakker lag, leek alles uitzichtloos. Het was donker, stil, ik kon niet slapen en was bezorgd over mijn zieke zus en verdrietige ouders.
Tot er knetterhard een lijster begon te zingen!
Toen herinnerde ik me dit artikel en ik wist dat het goed zou komen.
Nu kan ik troost vinden in de natuur. Een fladderende vlinder, een verdwaalde kikker, het fruit dat groeit.
Dank je wel!
Ik ben sinds een jaar weduwe. Ik ben op bezig met het anders vasthouden van mijn man. Daarmee hoop ik uiteindelijk verder mee te kunnen.
Ik wil reageren op het beginstuk wat Jelle schrijft. Jelle jij benoemd dat ik mijn gevoelens niet ben. Ik kan dat niet goed plaatsen. Ik denk dat ik voor een groot deel besta uit de vijf basis gevoelens (bang, boos, blij, bedroefd en beschaamd) en dat ik ben wie ik ben door hoe ik omga met die gevoelens. Kan ik ze herkennen, kan ik ze erkennen. Kan ik ze laten zijn hoe ik ze ervaar. Dat geeft mij rust en ruimte om weer door te gaan.
Hoi Marie Jose! In essentie zijn er maar twee emoties: liefde en angst. Bang, boos, bedroefd en beschaamd zijn gevoelens die voortkomen uit angst. Gevoelens volgen op je gedachten. Als je blije gedachten denkt, dan voel je je blij. Als je droevige gedachten denkt, dan voel je je al snel droevig. En je gedachten zijn niet wie jij bent – het is wat je brein doet.
Zo kun je nu besluiten om je dankbaar te voelen. Bijvoorbeeld door een lijstje te maken met zaken waar je dankbaar voor bent. Hierdoor zul je de emotie van dankbaarheid ervaren, en zul je je erg fijn voelen.
Wanneer je dit verschil begint te ervaren (tussen wat je denkt/voelt en wie je bent), wordt het makkelijker om te beseffen dat je niet bent wat je denkt. En in verlenging daarvan niet bent wat je voelt.
Sterkte!