Artikel opslaan

“I believe that aging is a disease. I believe it is treatable.
I believe we can treat it within our lifetimes.
And in doing so, I believe, everything we know about human
health will be fundamentally changed.”

David A Sinclair

Veroudering vertragen – kan dat?

Ik weet wat je denkt: een artikel over anti-veroudering, Jelle is de 35 gepasseerd!

En ja – ik moet toegeven – mijn levensfase heeft absoluut te maken met deze nieuwe interesse. Maar het is meer dan dat.

Veroudering is de oorzaak van een heleboel ellende. En de afgelopen jaren is er steeds meer aandacht voor. Er heerst een voorzichtig optimisme onder een groep anti-veroudering wetenschappers.

Waarom? Niet alleen blijken er hele praktische manieren te zijn om veroudering te vertragen – er komen in de toekomst mogelijk ook manieren om veroudering terug te draaien.

Je leest het goed.

Toegegeven, er is nog veel onzeker. De positieve resultaten zijn o.a. aangetoond bij muizen – en muizen zijn geen mensen. Bovendien zal dit soort technologie waarschijnlijk niet breed toegankelijk zijn voor de jaren ’40 of ’50 van deze eeuw.

Maar dat betekent ook dat veel van ons de kans krijgen om deze revolutie mee te maken – mits we lang genoeg leven natuurlijk.

Dat brengt ons op de vraag: ”Hoe kunnen we veroudering vertragen?”

Serieuze anti-veroudering is een drietrapsraket:

 1. Veroudering afremmen – hier kunnen we vandaag mee beginnen.
 2. Veroudering pauzeren – dit kan wellicht binnen 10-20 jaar.
 3. Veroudering terugdraaien – dit is nog even toekomstmuziek, maar wellicht mogelijk binnen enkele decennia.

Hoe meer onderzoekers leren over hoe veroudering werkt, des te meer we ook leren hoe we het kunnen vertragen. Het toepassen van dit soort inzichten kan op zichzelf mogelijk al jaren aan je leven plakken – mits je tussentijds niet wordt platgereden door een zelfrijdende vrachtwagen, uiteraard.

Veroudering afremmen is een groot onderwerp. In dit artikel wil ik je meenemen langs vier wetenschappelijk bewezen (en natuurlijke) manieren om veroudering te vertragen.

Geen exotische supplementen of extreme maatregelen, maar dingen waar je vandaag nog mee kunt beginnen. Het zijn bovendien gewoontes die je gezondheid, energie en algehele levenskwaliteit direct kunnen verhogen.

Laten we eens kijken!

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

1. Haal je lijf uit de comfort-zone

Als er één rode draad naar voren komt uit de anti-veroudering onderzoeken is het dit: teveel lichamelijk comfort zorgt voor versnelde veroudering.

Wanneer je lichaam constant té comfortabel is wordt het ‘lui’. Wanneer het een beetje wordt uitgedaagd maakt het zichzelf sterker (met nadruk op een beetje – langdurige druk op het systeem is juist schadelijk).

Je lijf schoont zichzelf op (autofagie), vernieuwt zichzelf effectiever en bereidt zich voor op toekomstige ellende – waardoor het als bijproduct langer jong blijft.

Je wilt je lijf dus regelmatig een beetje uit die comfort-zone halen, zodat het iets harder moet werken. Het is vervolgens de kunst om dat te doen op een relatief comfortabele manier, zodat het leven nog wel leuk blijft.

Je wilt dus minder zitten en hangen, minder eten, minder vaak eten en niet altijd leven in kamertemperatuur.

Hoe kun je dat doen?

 • Intermittent fasting – door regelmatig voor een langere tijd niets te eten zet je allerlei wenselijke processen in werking. Vasten is een belangrijke en effectieve manier om veroudering te vertragen. Als veroudering vertragen belangrijk voor je is, begin dan hier (gecombineerd met de volgende tip). Luister ook: Afvallen & gezonder worden – ontdek 20 voordelen van intermittent fasting (podcast)
 • Sporten en bewegen – door je lichaam fysiek uit te dagen vertraag je veroudering en verleng je je leven mogelijk aanzienlijk. Je voelt je bovendien een stuk gelukkiger als je regelmatig sport. Sport en beweging moet absoluut onderdeel zijn van een effectieve anti-veroudering routine.
 • Jezelf blootstellen aan kou – er zit iets achter de koud-douchen-hype dat écht werkt. Door regelmatig een beetje de kou op te zoeken kun je mogelijk veroudering vertragen. Overigens zijn ijsbaden niet nodig. Zodra je het een beetje koud hebt begint het al effect te hebben. Zet de kachel lager en daag jezelf uit om geen jas aan te doen als je het een beetje fris hebt. Je lichaam went eraan op den duur!
 • Jezelf blootstellen aan hitte – er zijn nog geen definitieve bewijzen over de levensverlengende effecten van sauna’s, maar aanwijzingen zijn er wel. Het zou heel goed kunnen dat een regelmatig sauna bezoek veroudering vertraagt.
 • Minder eiwitten eten – een eiwitrijk dieet mag dan voedzaam zijn en effectief voor spieropbouw, het blijkt geen recept voor een lang leven. Een eetpatroon laag in eiwitten zorgt ervoor dat je lijf minder snel veroudert.

Door je lichaam uit de comfort-zone te halen zul je minder snel verouderen. Goed, laten we verder gaan.

2. Kies voor een plant-based eetpatroon

Plant-based betekent dat je het gros van je calorieën uit onbewerkte, plantaardige voeding haalt. Het is niet per se hetzelfde als een plantaardig eetpatroon, omdat er soms nog wel een kleine hoeveelheid dierlijke producten in voorkomt.

In de basis is het eigenlijk heel simpel: vermijd bewerkte producten om veroudering te vertragen.

Bouw je eetpatroon op uit onbewerkte groente, bladgroente, fruit, peulvruchten, noten, zaden en hele granen. Hanteer bijvoorbeeld een 80/20 regel: 80% gezond, 20% eventueel iets minder gezond.

Het traditionele mediterrane eetpatroon is het best onderzocht en scoort goed op anti-veroudering. Dit eetpatroon is grotendeels plantaardig, met af en toe wat vis, hier en daar een rode wijn en geen geraffineerde suikers.

Het is overigens niet hetzelfde als onze moderne associaties met mediterraans eten: pasta, wijn, wit brood, olijfolie, vlees, vis en kaas.

Meer groente, minder bende – zo plak je jaren aan je leven.

3. Voorkom versnelde veroudering

Er zijn factoren die ons simpelweg sneller verouderen. Door deze zaken te vermijden kunnen we een heleboel terrein winnen:

 • Niet roken
 • Weinig of geen alcohol drinken
 • Weinig of geen geraffineerde suiker eten
 • Onbeschermde blootstelling aan de zon vermijden
 • Overmatige stress vermijden
 • Werken aan goede, stabiele, regelmatige en voldoende nachtrust
 • Overgewicht vermijden
 • Bewerkt en rood vlees vermijden

Je wist natuurlijk al dat deze factoren niet goed voor je zijn. Mensen die al deze dingen juist wél doen zien er vaak ouder uit. De factoren verminderen niet alleen je gezondheid – ze hebben statistisch gezien een directe negatieve impact op je levensduur.

4. Verklein je kans op vroegtijdige dood

De meeste mensen overlijden aan een handjevol ziektes die gelinkt zijn aan veroudering – zoals:

 • Kanker
 • Hart- en vaatziekten
 • Dementie

Je biologische veroudering staat echter niet gelijk aan je kalenderleeftijd.

Als je al veertig jaar rookt, overmatig drinkt, slecht slaapt, zonnebaadt, gestrest bent en constant bewerkt vlees eet dan is je lichaam biologisch gezien ouder dan het lichaam van een leeftijdsgenoot die deze dingen grotendeels vermijdt.

Hoe sterker die biologische veroudering, des te groter je kans wordt te overlijden aan een ziekte die gelinkt is aan veroudering. Toch is het nooit te laat om je levensstijl aan te passen en (een deel van) de schade te herstellen.

Wat kun je doen om je kans op vroegtijdig overlijden te verkleinen?

 • Voor het grootste deel komt het neer op het naleven van eerder genoemde levensstijl adviezen. Maak je lijf sterker, eet gezond, beweeg meer en vermijd negatieve invloeden.
 • Bescherm jezelf tegen de zon.
 • Verminder je blootstelling aan (mogelijk) schadelijke chemicaliën, schadelijke stoffen en vervuiling.
 • Neem je gezondheid serieus. Het is verstandig om je gezondheid regelmatig te laten controleren, bijvoorbeeld bij de huisarts. Je kunt eventueel ook zelf betalen voor diverse preventieve onderzoeken.
 • Werk mee aan bevolkingsonderzoeken wanneer je een uitnodiging ontvangt. Het is wellicht spannend en oncomfortabel, maar tijdige diagnose kan je leven aanzienlijk verlengen.
 • Vergroot inzicht in je gezondheid. Bijvoorbeeld door een smartwatch te dragen. Deze kan je op de lange termijn veel vertellen over de staat van je lichaam.
 • Blijf geïnformeerd over innovaties op het gebied van preventieve geneeskunde en technologische doorbraken rondom anti-veroudering. De komende jaren zullen er veel nieuwe hulpmiddelen op de markt komen om meer inzicht in je gezondheid te krijgen én bij te sturen waar nodig.

Door actief betrokken te zijn bij je gezondheid kun je mogelijk decennia aan je leven plakken. Wie weet wordt je op deze manier oud genoeg om gebruik te kunnen maken van échte anti-veroudering therapiën!

En wil je direct aan de slag met een eetpatroon dat je leven kan verlengen? In mijn cursus laat ik je zien hoe je deze transitie maakt met verrassend weinig moeite. 🥦

Gezond afvallen hoeft niet zo moeilijk te zijn

Moeiteloos-plantaardig-afvallen Bundel

We maken gezond afvallen onnodig moeilijk voor onszelf. In deze cursus ontdek je hoe je de Broednestmethode toepast op afvallen: met strategische veranderingen, in belachelijk kleine stappen.

Ontdek waarom je gezond en plantaardig kunt afvallen zonder veel te sporten en zonder constant honger te hebben. Leer hoe je je mindset verandert en ontdek hoe je je levensstijl stapje voor stapje aanpast op je nieuwe doelen.

Iedereen kan afvallen - jij ook. Doe je mee?

Gratis deelnemen aan cursus

Deze cursus ontving een gemiddelde waardering van 9,2 door duizenden deelnemers.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test