Artikel opslaan

De mythe dat gezond leven duurder is

Eindeloze marketingcampagnes, tegenstrijdige onderzoeken en allerlei vormen van belangenverstrengeling hebben de wereld van gezondheid erg ingewikkeld en ondoorzichtig gemaakt.

Veel mensen hebben het idee gekregen dat gezond eten duur is, en dat meer geld automatisch betekent dat je beter voor je lichaam kunt zorgen. Dat is ook logisch, er worden namelijk miljarden geïnvesteerd in marketing via talloze kanalen. En al deze bedrijven proberen je dure producten te verkopen die je helpen gezonder te worden.

Veel van deze producten zijn echter compleet overbodig, maken slechts een klein verschil of zijn zelfs schadelijk voor je gezondheid. Daarnaast zijn er bijna altijd goedkopere alternatieven te vinden die nog natuurlijker zijn ook. Zonder glimmend etiket misschien, maar wel voor een fractie van de prijs.

Gezond leven is geen kwestie van geld. Het is een kwestie van kennis, en hoe meer je leert des te eenvoudiger en goedkoper het wordt om gezond te leven. Wie zich begeeft achter alle marketingclaims ontdekt een wereld van goedkope, gezonde, eerlijke en natuurlijke producten en mogelijkheden. Dit zijn 13 redenen waarom gezonder leven goedkoper is!


Bestel Kom maar op via Bol.com

1. Wie minder vlees eet bespaart veel geld

Laten we beginnen bij het begin. Als je eetpatroon op dit moment zwaar leunt op vlees dan kun je hier een grote slag maken.

Wanneer je leeft met een beperkt budget, dan is het aantrekkelijk om te kiezen voor goedkoop vlees. Je laat het gezondere (en veel duurdere) biologische vlees logischerwijs links liggen en kiest voor de aanbieding van de dag.

Het probleem is echter dat deze goedkope kiloknallers onderdeel zijn van een lose-lose-lose systeem. Dit goedkope vlees is het product van een neerwaartse spiraal die uiteindelijk schadelijk is voor alle betrokken partijen, inclusief jij en je gezin. Waarom?

  1. Om goedkoop te kunnen produceren worden de dieren gevoed met genetisch gemanipuleerd maïs en soja, geproduceerd in landen waar regenwoud wordt gekapt om dit mogelijk te maken. (broeikaseffect)
  2. De dieren krijgen bij iedere voeding anti-biotica toegediend, en krijgen hormonen toegediend om snel te groeien. Hierdoor ontstaat het grote risico van resistentie tegen medicijnen waar ook mensen afhankelijk van zijn (met ziektes als vogelgriep tot gevolg). Bovendien zijn deze stoffen terug te vinden in het vlees.
  3. De dieren leven op kleine oppervlakten in drukke ruimtes waarin het licht wordt gereguleerd los van het natuurlijke ritme. Bovendien krijgen ze niet de kans om hun eigen instincten uit te oefenen.
  4. De boer ontvangt een minimaal bedrag voor ieder dier, waardoor hij geen andere uitweg ziet dan steeds verder te bezuinigen op dierenwelzijn en impact op de omgeving. Het milieu wordt zwaar belast door de grote hoeveelheden voeding en stront (met schadelijke gassen) die deze stallen verbruiken en produceren.
  5. De supermarkt verdient weinig aan kiloknallers, maar gebruikt ze om je naar de supermarkt te lokken. Het vlees dat je eet is vanzelfsprekend van dezelfde kwaliteit als het leven van het dier.

Vlees is goedkoper dan ooit, maar nog steeds is het een relatief duur product in vergelijking met groenten. Als je kiest voor erg goedkoop vlees, dan kies je voor een ongezond systeem en beperk je je eigen gezondheid.

De gezonde oplossing? Wees selectiever met je vleesconsumptie, en breng je vleesverbruik terug naar de manier zoals het vroeger werd gebruikt: als smaakmaker of bij speciale gelegenheden. En wanneer je dan kiest voor vlees, kies dan vaker voor gezonder biologisch vlees.

Stoppen met goedkoop vlees is een eenvoudige manier om minder verzadigde vetten, hormonen en anti-biotica resten binnen te krijgen. Bovendien scheelt het erg veel geld op de wekelijkse boodschappen en verklein je direct jouw impact op de planeet! Lees ook Eet minder vlees voor een gezonder lichaam en een gezondere wereld.

2. Skip producten die zichzelf aanprijzen als ‘gezond’

Er zijn veel producten in de supermarkt die duurder zijn omdat er een gezondheidsclaim op de verpakking staat. Laat je hier echter niet door misleiden. Veel ‘gezonde’ producten zijn namelijk niet zozeer ontwikkeld om gezond te zijn, maar vooral om winst op de brengen.

Over wat precies gezond is bestaat nog altijd veel discussie. Het is lastig te bepalen wie er nu gelijk heeft, maar het is makkelijk te bepalen waar de belangen liggen. Een voedingsproducent die een gezondheidsclaim groot op de verpakking vermeldt heeft sterke belangen in de verkoop van dat product. Een onafhankelijke wetenschapper, of nog beter, moeder natuur heeft dat niet.

Een voorbeeld, veel wetenschappers beweren dat aspartaam (E951 – een veelgebruikte zoetstof in light producten) onder andere kankerverwekkend is, en dat producten met zoetstoffen juist bijdragen aan obesitas omdat onze hersenen niet kunnen omgaan met zoetheid zonder calorieën. Toch wordt dit middel rijkelijk gebruikt in talloze producten, van frisdranken tot zuiveldranken tot kinderdranken.

Is het ongezond? Daar bestaat nog discussie over.
Is het gezond? Vrijwel zeker van niet.

Verder zijn er producten met 0% vet (maar wel met extra suiker, of zoetstof), met extra vezels, vitaminen, omega 3 enzovoort. Daarnaast zijn er geweldige marketingtermen te vinden op verpakkingen (bifidus-essensis, acti-regularis, pro-retinol-a etc.).

Producten die claimen dat ze gezond zijn, zijn onnodig duur en soms zelfs ongezond of compleet nutteloos. Laat ze lekker in het schap staan, en bespaar honderden euro’s per jaar!

3. De gezondste drank is het goedkoopst

Koop jij je groen en geel aan dure frisdranken, vruchtensapjes en dure zuiveldranken? Besef dan eens dat al deze producten je niet gezonder maken, maar je wel erg veel geld kosten.

Welke dranken maken je wel gezond? Simpel kraanwater. Kraanwater in Noord-West-Europa is van zo’n hoge kwaliteit dat het net zo gezond, of gezonder, is als mineraalwater. Maar, kraanwater wordt niet verscheept in dure milieubelastende plastic flessen. Voor de prijs van één flesje Spa kun je honderden liters kwaanwater nuttigen, met hetzelfde resultaat!

Door veel water te drinken zorg je ervoor dat alle cellen in je lichaam hun afvalstoffen goed kunnen afvoeren naar de juiste organen. Daarnaast kan je lever je bloed beter zuiveren als je voldoende gehydrateerd bent, omdat je bloed als het ware onder grotere druk door het ‘filter’ wordt geduwd.

Je kunt water de hele dag door drinken, bijvoorbeeld steeds wanneer je naar het toilet bent geweest. Je kunt ook een kan op je bureau zetten met een citroentje erin. Wil je iets meer sensatie? Gooi dan een citroenschijf in een glas bruisend water en je hebt zelf een gezonder, minder zoete variant van Sprite gemaakt (zonder e-nummers).

Daarnaast kun je met dit kraanwater nog een super gezonde drank brouwen: groene thee. Groene thee heeft een helende werking op je lichaam en helpt je lijf gezond en vitaal te blijven. Daarnaast kun je natuurlijk verse groentesapjes maken, of lekkere groene smoothies brouwen. De gezondste dranken zijn super goedkoop, en afwisselen met iets duurdere gezonde dranken vormt slechts een kleine aanslag op je budget.

4. Echte voeding is voedzaam

Zodra je kiest voor meer echte voeding (voeding die dicht bij de natuur staat), zul je merken dat je minder honger hebt.

Onbewerkte natuurlijke producten zijn vaak van nature voedzaam, bevatten veel vezels en blijven je langer van energie voorzien. Zo is bruin volkoren speltbrood gezonder én voedzamer dan wit tarwebrood, en is een broccoli goedkoper én gezonder dan een zak chips.

Wanneer je, in plaats van vlees, meer groenten en peulvruchten gebruikt in je maaltijden zul je merken dat je je snel en lang verzadigd voelt!

5. Je kunt kiezen voor gematigde porties

Gezond eten draait ook om het matigen van de porties. Eet niet totdat je vol zit, maar eet totdat je honger weg is. Op deze manier kun je overgebleven eten bewaren, en hoef je bovendien minder in te kopen.

Enkele tips om minder te eten:

  • Eet, een halfuur voordat je gaat eten, een handje noten. Hierdoor krijg je minder honger waardoor je minder zult eten.
  • Gebruik kleinere borden. Een overvol klein bord voelt veel lekkerder dan een groot bord dat halfleeg is. Gun jezelf de voldoening van je bord leegeten zonder dat je te veel eet.
  • Schep in de keuken op, en berg het eten dat je over hebt meteen op in een bakje. Zo kun je niet zo makkelijk extra eten uit de pan halen.
  • Eet rustig, geniet van iedere hap.

Eet zoveel als je lichaam van je vraagt, maar geef je lijf wel de tijd om de signalen door te geven. Zo kun je nooit meer te veel eten, en bespaar je dus veel geld!

Tip: Wil je écht goedkoper uit zijn? Maak je gezonde maaltijden dan in grote hoeveelheden en vries het restant in verdeeld in porties (maximaal 3 maanden), of bewaar het tot twee dagen in de koelkast. Zo bespaar je niet alleen op de ingrediënten, maar ook op gas, tijd, en afwas!

6. Van biologische groenten hoef je minder te eten

De grond waarin wijnranken groeien bepalen voor een groot deel de smaak en complexiteit van een wijn. Hoe rijker de grond, des te lekkerder de wijn.

Zo is het ook met groente. Hoe hoger de kwaliteit van de grond, des te hoger de kwaliteit van de groente. Wanneer het grondleven wordt beschadigd door chemische bestrijdingsmiddelen gaat de kwaliteit achteruit, en zullen er dus minder voedingsstoffen kunnen worden doorgegeven aan de planten.

Biologische groente bevat om deze reden veel meer vitaminen, mineralen en anti-oxidanten. Je hebt dan ook minder biologische groente nodig om aan je dagelijkse dosis vitaminen en mineralen te komen. Bovendien bevatten biologische groenten geen gifresten. Hierdoor kan je lichaam al deze mineralen echt gebruiken om je lichaam te zuiveren van andere gifstoffen.

Maar, dat betekent niet dat alle niet-biologische groenten vol zitten met gif. Bepaalde groentesoorten groeien nu eenmaal snel en met weinig problemen. Wortelen, bieten en aardappelen worden bijvoorbeeld weinig bespoten. Volledig overstappen op biologisch is niet nodig. Hier ontdek je welke groente- en fruitsoorten het meeste gif bevatten.

Tip: Dit principe geldt ook voor dierlijke producten. Hoe gezonder het dier heeft geleefd (voeding en leefomstandigheden), des te gezonder en lekkerder de producten zijn. Dit geldt voor eieren, vlees, vis, melk en zuivel. Jij eet wat je voedsel heeft gegeten, dus kijk verder dan de prijs en het uiterlijk van het product.

Wist je trouwens dat biologische bladgroenten een goede bron van eiwitten zijn? Door een deel van je vleesconsumptie te vervangen door biologische groente word je gezonder zonder dat het extra geld kost. Kijk ook eens in het vriesvak. Daar vind je betaalbare biologische groente die vrijwel net zo gezond is als de verse variant.

7. Peulvruchten zijn ontzettend goedkoop

Ook peulvruchten zijn een ontzettend goede bron van eiwitten. In combinatie met rijst, brood, couscous, aardappelen of pasta vormen peulvruchten een zuivere bron van eiwitten en vezels.

Je kunt peulvruchten gedroogd kopen en ze zelf laten wellen of koken. Dat is supergoedkoop en erg gezond. Je kunt peulvruchten ook ingevroren of in pot kopen. Voeg bijvoorbeeld biologische erwten uit de vriezer toe aan je maaltijd, maak mega-goedkope en superlekkere linzensoep (aanrader!) of varieer op talloze andere manieren.

8. Je hebt geen sportschool abonnement nodig

Beweging krijgen is niet moeilijk. Je hebt er geen dure sportschool voor nodig, hooguit wat motivatie en misschien een gemotiveerde vriend(in).

Sportscholen zijn duur en geen vereiste om fit en gezond te worden en blijven. Ga lekker fietsen, skaten, hardlopen of wandelen in de buitenlucht. Je kunt ook een thuis sportprogramma kopen of aan de slag gaan met je spelcomputer.

Daarnaast kun je je best doen om extra beweging in je leven te introduceren. Pak vaker de fiets (scheelt benzinegeld), neem trappen in plaats van roltrappen of liften, maak een wandeling in je lunchpauze enzovoort.

9. Wie niet rookt, wie bespaart

Juist. Als je leeft op een krap budget kun je stoppen met roken en zomaar tientallen (of honderden) euro’s per maand besparen. Simpel zat. Stop met roken en grijp deze kans om enorm veel geld te besparen en je bovendien gezonder, fitter en frisser te voelen!

10. Je hoeft minder extra’s te kopen

Als je gezond leeft dan bespaar je veel geld aan vreetbuien, dure toetjes, het bestellen van eten, koekjes bij de benzinepomp, chocolaatjes uit de automaat en zakken chips voor de avonduren.

Investeer je geld in gezond, voedzaam en natuurlijk voedsel dat je een verzadigd gevoel geeft. Na twee flinke borden linzensoep, zelf gebakken speltbrood en humusdip zit je echt wel even vol.

11. Je bespaart op gezondheidszorg

Hoe gezonder je bent, des te minder geld je kwijt bent aan gezondheidszorg. Ja, je betaalt nog steeds iedere maand voor je zorgverzekering, maar de kans dat je naar het ziekenhuis moet en zo je eigen risico besteedt is kleiner als je gezonder leeft.

Ook allerlei zorgkosten die buiten je verzekering vallen kunnen worden vermeden wanneer je gezonder leeft en beter voor je lichaam zorgt. Hoewel dit waarschijnlijk een resultaat is waar je op de langere termijn pas van kan profiteren, kan het je uiteindelijk honderden of duizenden euro’s schelen.

Tip: Naast letten op voeding en beweging, is het ontzettend belangrijk om stress te vermijden. Stress is in veel gevallen de reden waarom mensen uiteindelijk in een ziekenhuis terecht komen. Te veel stress is namelijk minstens zo schadelijk voor je lichaam als ongezonde voeding of te weinig beweging.

12. Je bereikt meer omdat je je fitter voelt

Je weg naar succes is makkelijker als je lekker in je vel zit. Als je lekker gezond bent dan heb je veel energie, voel je je gelukkiger en word je positiever en aantrekkelijker.

En deze bruisende toevoeging aan je leven kan je op de middellange termijn helpen meer succes te bereiken en je leven in te richten zoals jij dat zelf wilt.

13. Stress verdrijven is helemaal gratis!

Ja, een dagje doorbrengen in een luxe spa is duur. Maar je kunt je ook afvragen of dat de meest effectieve manier is om stress van je af te schudden.

Als je kunt leven zonder stress, gepieker, zorgen, zenuwen en spanningen, dan ben je per definitie al een heel stuk gezonder. Een positieve, ontspannen levenshouding doet meer voor je dan welk eetpatroon dan ook.

Je kunt stress op hele praktische manieren verdrijven, door bijvoorbeeld te gaan sporten of lekker in bad te gaan. Je kunt het ook aanpakken door anders naar je problemen te kijken, meer dankbaarheid te voelen, in het moment te leven, te relativeren of je leven anders in te richten. Op soChicken vind je talloze tips tegen stress.

Gezond eten en afvallen is simpel 🥑

Gezond eten en afvallen cursusWil je meer tips en inspiratie om gezonder te eten? Schrijf je dan in voor mijn online cursus blei lijf.

Deze cursus helpt je gezond eten leuk, makkelijk en moeiteloos te maken. In kleine stappen, met slimme hacks en nieuwe gewoontes. Zo wordt gezond eten steeds makkelijker! 😁

Word slanker, gezonder, fitter en blijer met je lijf. Met blei lijf lukt het je wél om die Tony chocoladerepen te laten liggen en te kiezen voor gezond en lekker eten.

Lees meer over blei lijf en schrijf je direct in…

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test