Artikel opslaan

Je kunt iemand anders niet veranderen

Kunnen anderen jou veranderen? Nee. Je doet toch wel wat je zelf wilt. En dat geldt ook voor andere mensen. Mensen veranderen alleen als zij zelf willen veranderen. En mensen willen voor zichzelf zelden wat jij voor hen wilt.

Dus? Dus je kunt mensen niet veranderen. Mensen kunnen alleen zichzelf veranderen. Dat is lastig en vervelend, vooral als jij liever zou hebben dat iemand zich anders zou gedragen. Maar gelukkig heb je wel wat mogelijkheden.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

Jouw opties: accepteren of inspireren

Wanneer je merkt dat je iemand zou willen veranderen dan heb je twee opties. De eerste optie is het meest effectief. Het werkt altijd en zorgt vrijwel nooit voor problemen. De eerste optie is accepteren.

Hoe doe je dat? Hoe kun je iemand accepteren terwijl je die persoon eigenlijk zou willen veranderen? Het is belangrijk dat je beseft dat ieder mens anders is. Dat ieder mens zijn eigen unieke eigenschappen heeft, zijn eigen unieke kijk op de wereld.

Jouw manier is niet perse een betere manier. Het is simpelweg een manier. Ik weet dat dat bij bepaalde frustraties onacceptabel klinkt. In de meeste situaties helpt het je echter om de ander te accepteren zoals diegene is. Het is zo makkelijk om gewoon te willen dat mensen anders zijn. Het kost namelijk minder moeite om de ander het werk te laten doen.

Maar besef dat ieder mens is zoals diegene is. En dat heeft iets moois. Mensen doen misschien niet wat jij wilt, maar dat maakt ze niet minder waardevol. Het maakt ze vooral anders. Als jij mensen in hun waarde kunt laten dan verbeter je niet alleen de relaties die je met mensen hebt, je maakt je eigen leven ook een heel stuk makkelijker.

De tweede optie: inspireren

Je tweede optie is de ander inspireren te veranderen. Er zijn veel manieren om iemand te inspireren. Bijvoorbeeld in ruil voor een beloning of een straf (zo zijn we allemaal ‘geïnspireerd’ om netjes ons huiswerk te maken). Daarnaast kun je iemand ook op weg helpen door vragen te stellen. Door erachter te komen wat de onderliggende motivaties zijn, en uit te zoeken of die motivaties aansluiten bij wat die persoon wil bereiken.

Je kunt iemand inspireren te veranderen door diegene ervan te overtuigen dat jouw manier een betere manier is voor hem of haar. Dit kun je doen door je verhaal goed te onderbouwen. Door een boek aan te bevelen, door met bewijzen te komen, door duidelijk uit te leggen wat het voor jou zou betekenen.

Ga vaker voor de eerste optie

Ja, er zijn nog meer opties. Je kunt mensen chanteren, ze proberen te dwingen om te veranderen. Dat werkt op de korte termijn. Het werkt echter niet op de lange termijn. Bovendien geeft het je een slecht gevoel, en ontwikkel je waarschijnlijk problemen voor de toekomst.

Mensen veranderen als zij besluiten dat het in hun voordeel is om te veranderen. Wil je je frustraties over anderen snel oplossen? Kies dan vaker voor de eerste optie. Accepteer mensen zoals ze zijn. Met al hun vreemdigheden. De wereld hoeft niet te conformeren aan jouw wereldbeeld.

Jij kunt ervoor kiezen om je niet zo druk te maken, om die persoon simpelweg te accepteren. Dan is het probleem direct opgelost.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test