Artikel opslaan

Een tikkie eenzijdig

Laten we eerlijk zijn. Je zult niet snel een tv commercial tegenkomen die je uitlegt hoe geweldig het is om dingen niet te bezitten. Logisch. Reclame maken is duur. Als je mensen aanmoedigt om geen geld aan je te geven, dan heb je te maken met een businessmodel dat lek is.

Dus? Dus worden we constant overtuigd van de waarde van bezit. Begrijpelijk, aangezien bezittingen ontzettend waardevol kunnen zijn. Maar het verhaal is eenzijdig, en ik ben hier om je kennis te laten maken met de andere kant van het verhaal.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

De waarde van ’niet hebben’

Iets bezitten heeft waarde. Dat is duidelijk. Maar hier gaat ’ie: Iets niet bezitten heeft óók waarde. En in veel gevallen heeft niet bezitten méér waarde dan iets wel bezitten.

Precies, lekker gek. En tegelijkertijd bijzonder bevrijdend als blijkt dat het waar is (en dat is het, dus tijd om te springen van blijdschap!).

Wat maakt niet hebben waardevol?

Een auto heeft duidelijke waarde. Het vergroot je mobiliteit, dus je vrijheid. Hij helpt je mogelijk goed te functioneren op je werk. En misschien ervaar je je auto zelfs als statussymbool. Prima. Je beleeft plezier aan autorijden, dus een auto hebben is waardevol.

Maar. Er is een andere kant. Geen auto hebben is ook waardevol. Je bespaart in de eerste plaats veel geld. Aankoop, afschrijving, belasting, benzine, de wekelijkse 2 pakjes drop voor een euro, parkeergeld, onderhoud, boetes, carwash, APK, wegenwacht etc.

In de tweede plaats heb je geen glimmend duur object voor de deur waarvoor jij verantwoordelijk bent. Je hoeft je geen zorgen te maken over schade, over files, over stofzuigen, over de benzineprijs.

Dat alles heeft zijn waarde. Alles heeft twee kanten. En het niet hebben van iets is vaak waardevoller dan het wel hebben.

Tips om de echte waarde vast te stellen

Stel dat je iets wilt kopen. Vraag je eens af hoe het niet hebben van dit product waarde geeft aan je leven. Weeg dit af tegen de waarde die je zult ervaren, en maak vervolgens je beslissing.

Enkele punten om af te wegen:

  • Wat zijn de kosten van dit product, uitgesmeerd over zijn levensduur? Wat kost het me uiteindelijk per dag, of per gebruik? Een luxe boormachine is bijvoorbeeld vaak erg duur in gebruik, omdat hij weinig wordt gebruikt.
  • Wat kost het me aan opbergruimte? Hoe zou je je voelen als deze ruimte leeg zou blijven?
  • Wat kost het me aan onderhoud? Denk hierbij aan schoonmaken, opruimen, organiseren, verzekeringen, reparaties, onderhoudskosten etc.
  • Wat kost het me om van dit product af te komen? Behoudt het zijn waarde? Hoeveel moet je sjouwen om het weg te brengen? Wat kost het om het te recyclen?
  • Wat kost het me emotioneel als dit product in mijn leven en mijn huis komt?
  • Hoeveel tijd ga ik aan dit product kwijt zijn? Sommige producten besparen tijd, maar andere producten (zoals een boot) kosten ontzettend veel tijd. Wil je dat wel?
  • Hoe zou je het geld dat je niet uitgeeft aan dit product kunnen gebruiken op andere manieren die je gelukkiger zouden maken (sparen, vakantie, grotere dromen waarmaken etc.)?
  • Is de waarde die dit product waarschijnlijk toevoegt aan mijn leven echt groter dan de waarde die het wegneemt?

Pas als je beide kanten tegen elkaar wegstreept, kun je bepalen of een product echt in je leven moet zijn. Bezittingen zijn niet alleen maar leuk.

Laat je niet standaard verleiden tot meer bezittingen. Neem ’niet bezitten’ als een waardevol uitgangspunt. Laat iedere nieuwe bezitting zichzelf bewijzen.

Niet hebben is verrassend waardevol als je er op deze manier naar kijkt. En, in de meeste gevallen, een stuk goedkoper.

Minimaliseer je spullen & versimpel je leven

Minder meuk, meer leukBen je toe aan meer rust, meer overzicht en meer eenvoud? In mijn gezellige eCursus Minder meuk, meer leuk vind je een praktisch stappenplan dat je helpt minimaliseren en je leven simpeler te maken.

Ervaar meer vrijheid, meer kalmte en meer voldoening. Je hebt dit leven maar één keer – besteed het aan dingen die je blij maken!

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test