Artikel opslaan

“I think the most productive thing to do
during times of change is to be your best self,
not the best version of someone else.”

Seth Godin

1. Plan je dag en je week beter

Plannen voelt vaak als een overbodige bezigheid, vooral als je veel te doen hebt. Wanneer je begint met plannen word je geconfronteerd met gedachten als: ”laat ik nou maar gewoon aan de slag gaan, dit is nutteloos!”

En het is logisch dat je dat denkt. Wanneer je aan het plannen bent worden er geen taken van je lijstje geschrapt.

Maar besef wel dat een beetje plannen je helpt deze taken sneller, met minder weerstand, met meer plezier én met hogere kwaliteit af te ronden. En dat is ook wat waard.

Wat voor planning wil je maken? Houd het simpel en vraag jezelf af:

 • Welke 1-3 dingen wil ik bereiken om van deze week een succes te maken?
 • Welke 1-3 taken wil ik vandaag afronden om me dichter bij dit doel te brengen?

Door deze vragen voor jezelf te beantwoorden kom je al vrij snel tot de essentie. Dan ontdek je welke zaken op dit moment het meest belangrijk zijn. En die duidelijkheid zorgt voor focus en minder tijdsverspilling.

Als je beter wilt worden in het plannen van je week, lees dan ook mijn artikel over weekplanning maken.

Kom maar op

Reserveer mijn nieuwe boek 🎉

Bestel mijn nieuwe boek Kom maar op nu vooruit en ontvang een exclusieve bonus! 🥳

Wacht niet te lang, de oplage mét bonus is beperkt!

Lees meer en reserveer

2. Verhuis een paar uur in je dag

Als je iets meer tijd had om je werk te doen, dan kon je meer gedaan krijgen. Maar waar haal je die tijd vandaan?

Simpel. De meeste mensen besteden een groot deel van hun dag op social media, Netflix, televisie of YouTube. Als je begint met kijken rond 18:00 en stopt met kijken rond 23:00 dan besteed je zo’n 5 uur per dag aan entertainment.

Niets mis mee. Maar als je meer gedaan wilt krijgen dan kun je deze uren beter gebruiken. Ja – je kunt natuurlijk ’s avonds werken. Maar voor veel mensen is dat minder effectief, omdat ze dan moe zijn.

Wat je ook kunt doen, is een paar van deze uren naar het begin van je dag verhuizen. Je gaat iets eerder naar bed (bijvoorbeeld om 22:30 in plaats van 00:00) en gaat anderhalf uur eerder op.

En voila! Je hebt ineens een smak tijd waarin je dingen kunt doen waar je anders niet aan toe zou komen. Wat zou jij doen met anderhalf uur extra tijd aan het begin van je dag? Ja – je kunt direct aan het werk gaan. Maar je kunt er ook voor kiezen om dingen te doen die je productiviteit ondersteunen, waar je normaal gesproken niet aan toe komt.

Denk aan:

 • Een kwartiertje mediteren
 • Sporten, yoga of wat krachttraining doen
 • Je dag plannen
 • Je lunch voorbereiden
 • De ochtend voorbereiden zodat alles soepel loopt als de kinderen wakker worden
 • Schrijven in je dagboek
 • Lezen in een boek dat je vooruit helpt richting je doelen
 • Of gewoon direct aan de slag gaan met de moeilijkste taak van de dag

Door een paar uur te verhuizen verminder je je ‘Netflix tijd’ automatisch, en maak je meer tijd aan de voorkant van je dag, waar je nog vol met energie zit.

Wil je tips om dit voor elkaar te krijgen?

3. Werk slimmer

Er is een verschil tussen productiviteit en effectiviteit. Je kunt nog zo productief zijn en je takenlijst razendsnel afwerken – als dit allemaal overbodige taken blijken te zijn dan ben je niet erg effectief.

Super cool dat ik vandaag maarliefst 3.000 liter omhoog heb gehaald met de waterpomp. Maar ik had natuurlijk ook gewoon de kraan aan kunnen zetten.

Er zijn dingen die je kunt doen om je werkdag zelf een stuk effectiever te maken. De eerste stap is je dag beter plannen, zoals we al hebben besproken. Hierdoor weet je zeker dat je je aandacht voornamelijk richt op die paar taken die je écht vooruit gaan helpen richting je doelen.

Je grootste vijanden zijn onduidelijkheid en afleiding. Door goed te plannen neem je de onduidelijkheid weg. Vervolgens wil je ervoor zorgen dat je:

 1. Aaneengesloten afgebakende tijdsblokken reserveert. Werk bij voorkeur in grote blokken tijd. Je wilt bijvoorbeeld een heel uur aan een taak kunnen besteden, zonder afgeleid te worden. Dit vereist misschien wat planning, dus probeer het voor elkaar te krijgen.
 2. Werkt met volledige focus op die ene taak. Telefoon op stil, koptelefoon op en gaan met die banaan. Net zo lang tot het uur voorbij is of de taak voltooid is. Verminder afleiding zo goed als je kunt om sneller vooruit te komen.
 3. Werk in sprintjes. Een sprint is een periode waarin je jezelf uitdaagt zoveel mogelijk voor elkaar te krijgen in korte tijd. Ik schrijf dit artikel bijvoorbeeld tijdens een schrijf sprint, waarin ik in een ochtend meerdere artikelen schrijf. Een sprint helpt je lekker in je werk te komen en zo veel te bereiken. Hier lees je meer.

Door jezelf uit te dagen om met meer focus te werken neemt je productiviteit enorm toe. En ineens begin je te zien dat je veel meer kunt bereiken in een week dan je had gedacht.

En dat is fijn. Want dat betekent dat het waarmaken van je dromen ineens een stuk minder ingewikkeld is geworden. ✌🏻

Verdubbel je productiviteit

Je productiviteit verdubbelen Bundel

Verdubbel je productiviteit in kleine stappen. Stel een effectief doel, verminder afleiding, leer om gewoon te beginnen, ontwikkel focus en werk met een slimmere takenlijst die vóór je werkt.

In deze compacte cursus verhogen we samen je productiviteit door het simpel te houden. Geen ingewikkelde processen maar een aantal fundamentele technieken die echt werken. Zodat je effectief kunt werken richting je ideale leven.

Ben je klaar om je dromen waar te maken?

Gratis deelnemen aan cursus

Deze cursus ontving een gemiddelde waardering van 9,4 door duizenden deelnemers.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test