“I think the most productive thing to do
during times of change is to be your best self,
not the best version of someone else.”
Seth Godin
1. Plan je dag en je week beter
Plannen voelt vaak als een overbodige bezigheid, vooral als je veel te doen hebt. Wanneer je begint met plannen word je geconfronteerd met gedachten als: ”laat ik nou maar gewoon aan de slag gaan, dit is nutteloos!”
En het is logisch dat je dat denkt. Wanneer je aan het plannen bent worden er geen taken van je lijstje geschrapt.
Maar besef wel dat een beetje plannen je helpt deze taken sneller, met minder weerstand, met meer plezier én met hogere kwaliteit af te ronden. En dat is ook wat waard.
Wat voor planning wil je maken? Houd het simpel en vraag jezelf af:
- Welke 1-3 dingen wil ik bereiken om van deze week een succes te maken?
- Welke 1-3 taken wil ik vandaag afronden om me dichter bij dit doel te brengen?
Door deze vragen voor jezelf te beantwoorden kom je al vrij snel tot de essentie. Dan ontdek je welke zaken op dit moment het meest belangrijk zijn. En die duidelijkheid zorgt voor focus en minder tijdsverspilling.
Als je beter wilt worden in het plannen van je week, lees dan ook mijn artikel over weekplanning maken.
2. Verhuis een paar uur in je dag
Als je iets meer tijd had om je werk te doen, dan kon je meer gedaan krijgen. Maar waar haal je die tijd vandaan?
Simpel. De meeste mensen besteden een groot deel van hun dag op social media, Netflix, televisie of YouTube. Als je begint met kijken rond 18:00 en stopt met kijken rond 23:00 dan besteed je zo’n 5 uur per dag aan entertainment.
Niets mis mee. Maar als je meer gedaan wilt krijgen dan kun je deze uren beter gebruiken. Ja – je kunt natuurlijk ’s avonds werken. Maar voor veel mensen is dat minder effectief, omdat ze dan moe zijn.
Wat je ook kunt doen, is een paar van deze uren naar het begin van je dag verhuizen. Je gaat iets eerder naar bed (bijvoorbeeld om 22:30 in plaats van 00:00) en gaat anderhalf uur eerder op.
En voila! Je hebt ineens een smak tijd waarin je dingen kunt doen waar je anders niet aan toe zou komen. Wat zou jij doen met anderhalf uur extra tijd aan het begin van je dag? Ja – je kunt direct aan het werk gaan. Maar je kunt er ook voor kiezen om dingen te doen die je productiviteit ondersteunen, waar je normaal gesproken niet aan toe komt.
Denk aan:
- Een kwartiertje mediteren
- Sporten, yoga of wat krachttraining doen
- Je dag plannen
- Je lunch voorbereiden
- De ochtend voorbereiden zodat alles soepel loopt als de kinderen wakker worden
- Schrijven in je dagboek
- Lezen in een boek dat je vooruit helpt richting je doelen
- Of gewoon direct aan de slag gaan met de moeilijkste taak van de dag
Door een paar uur te verhuizen verminder je je ‘Netflix tijd’ automatisch, en maak je meer tijd aan de voorkant van je dag, waar je nog vol met energie zit.
Wil je tips om dit voor elkaar te krijgen?
- 5 tips om vroeger naar bed te gaan
- Hoe ik vroeg opstaan makkelijk maak – 5 tips (+ mijn ochtendroutine)
3. Werk slimmer
Er is een verschil tussen productiviteit en effectiviteit. Je kunt nog zo productief zijn en je takenlijst razendsnel afwerken – als dit allemaal overbodige taken blijken te zijn dan ben je niet erg effectief.
Super cool dat ik vandaag maarliefst 3.000 liter omhoog heb gehaald met de waterpomp. Maar ik had natuurlijk ook gewoon de kraan aan kunnen zetten.
Er zijn dingen die je kunt doen om je werkdag zelf een stuk effectiever te maken. De eerste stap is je dag beter plannen, zoals we al hebben besproken. Hierdoor weet je zeker dat je je aandacht voornamelijk richt op die paar taken die je écht vooruit gaan helpen richting je doelen.
Je grootste vijanden zijn onduidelijkheid en afleiding. Door goed te plannen neem je de onduidelijkheid weg. Vervolgens wil je ervoor zorgen dat je:
- Aaneengesloten afgebakende tijdsblokken reserveert. Werk bij voorkeur in grote blokken tijd. Je wilt bijvoorbeeld een heel uur aan een taak kunnen besteden, zonder afgeleid te worden. Dit vereist misschien wat planning, dus probeer het voor elkaar te krijgen.
- Werkt met volledige focus op die ene taak. Telefoon op stil, koptelefoon op en gaan met die banaan. Net zo lang tot het uur voorbij is of de taak voltooid is. Verminder afleiding zo goed als je kunt om sneller vooruit te komen.
- Werk in sprintjes. Een sprint is een periode waarin je jezelf uitdaagt zoveel mogelijk voor elkaar te krijgen in korte tijd. Ik schrijf dit artikel bijvoorbeeld tijdens een schrijf sprint, waarin ik in een ochtend meerdere artikelen schrijf. Een sprint helpt je lekker in je werk te komen en zo veel te bereiken. Hier lees je meer.
Door jezelf uit te dagen om met meer focus te werken neemt je productiviteit enorm toe. En ineens begin je te zien dat je veel meer kunt bereiken in een week dan je had gedacht.
En dat is fijn. Want dat betekent dat het waarmaken van je dromen ineens een stuk minder ingewikkeld is geworden. ✌🏻
Verdubbel je productiviteit
Verdubbel je productiviteit in kleine stappen. Stel een effectief doel, verminder afleiding, leer om gewoon te beginnen, ontwikkel focus en werk met een slimmere takenlijst die vóór je werkt.
In deze compacte cursus verhogen we samen je productiviteit door het simpel te houden. Geen ingewikkelde processen maar een aantal fundamentele technieken die echt werken. Zodat je effectief kunt werken richting je ideale leven.
Ben je klaar om je dromen waar te maken?
Deze cursus ontving een gemiddelde waardering van 9,3 door duizenden deelnemers.
Reacties
‘Je grootste vijanden zijn onduidelijkheid en afleiding’…hoe vaak ik dat , als dromerig kind wel niet door m’n strot geduwd kreeg! Ik was zelfs bang van Sinterklaas , omdat ik altijd weer verantwoordelijkheid moet afleggen voor m’n zgn luie gedrag. Jelle, hoe goed je het ook bedoelt, de dingen zijn niet altijd zoals jij denkt dat ze zijn. Iets werd me heel erg duidelijk toen ik merkte dat ik, als stempedagoge, merkte dat ik vaak vrij snel binnen kreeg waar de problemen zaten bij degene die van m’n diensten gebruik wilde maken. Ik combineerde het met het , oppervlakkig gezien, onhandige feit dat ik ipv de inhoud van de les tot me te nemen, ik voortdurend luisterde naar de klank van de stem van de docent. Ook bij het Fins leren, nam het observeren van m’n klasgenoten me voortdurend in beslag…bijna niet tegen te vechten. OK, het duurt iets langer voor ik de bedoelde lesstof binnen heb, maar wat heb ik ondertussen wel niet allemaal mee gekregen! Inmiddels weet ik dat ik zo functioneer en ik doe er m’n voordeel mee. Ook een mogelijkheid! en geen slechte.
Naar aanleiding van boek in de zak van sinterklaas,boek in zakformaat. Erg handig dan het boek altijd bij je. Ook als je je telefoon niet bij je hebt!!
Hi Greetje! Leuk idee, alleen worden het dan wel erg kleine lettertjes ;)