Zit je dan – met je slechte Netflix film
Ja – zo slecht dat je nog maar een fles van die vieze wijn opentrekt. En tijdens het zoveelste dode moment grijp je maar eens naar je smartphone. Instagram dan maar – laten we eens kijken.
Al snel besef je dat niet iedereen een slechte film kijkt op Netflix op dit moment. Sterker nog – het wordt je al heel snel duidelijk dat jij de enige bent. Althans zo lijkt het.
Want die oud-collega staat geforceerd ontspannen te poseren op een wit strand in Bali. En je nichtje zit met vijf mensen aan de gin-tonics. Een vriendin die naar Amsterdam is verhuisd doet blijkbaar alleen nog maar hippe dingen – want dat doen mensen in Amsterdam. En je ex kan ineens boomstammen optillen – komt ‘ie nu mee.
Zucht. Je schenkt nog maar een keertje bij. En je denkt: ”het is overal leuker dan hier – ik mis van alles, mijn leven is niet goed genoeg.”
Herkenbaar? Hier een aantal inzichten om je van je FOMO – Fear Of Missing Out – af te helpen.
1. Je mist altijd dingen
Ja. En weet je – dat is helemaal niet zo erg. Je leven telt zo’n 1.200 maanden, je tijd is beperkt. In die tijd kun je onmogelijk alles beleven en meemaken.
En zélfs als dat zou kunnen – het zou niet wenselijk zijn. Je zou er doodmoe en gestrest van raken.
Het heeft geen zin om je druk te maken over wat je mist, want je mist altijd dingen. Je mist op dit moment zo ontzettend veel toffe dingen dat je het nauwelijks kunt bevatten. De zonsondergang boven de Veluwe of boven de Grand Canyon. De zonsopgang boven Bagan, de hippe feestjes in Berlijn, de Pad Thai voor 40 baht in Bangkok, de raketlanceringen in Florida, leven in een Tiny House, rondrijden in een peperdure auto of het groepsgesprek in de kroeg om de hoek.
Allemaal dingen die je mist. Als je je niet druk maakt om al die dingen – waarom maak je je dan wel druk om sommige dingen? Soms zit de charme hem niet in verlangen naar wat je niet doet, maar in leren te genieten van de dingen die je wél doet.
2. We missen allemaal altijd dingen
Precies – het geldt niet alleen voor jou. Het geldt voor ons allemaal. We hebben allemaal maar een beperkte hoeveel tijd en energie tot onze beschikking.
Ja – die ex-collega staat op Bali. Zij zit dus niet relaxed op de bank met een slechte Netflix film en vieze wijn. En hoewel het niet blijkt uit de geposeerde foto – de kans is aanwezig dat ze ervoor zou tekenen. Even geen vochtige hitte, muggen, tempels en hipsters. Even lekker chillen op de bank. Want dat kan ook lekker zijn.
Stel je nou eens voor – over een paarhonderd jaar is er een stad op Mars. En er gebeuren allemaal gekke en toffe dingen. En ondertussen zijn er hier op aarde ook steeds meer dingen te beleven. Ga je je dan ook druk maken over wat je allemaal mist op Mars?
En stel je nou eens voor dat we erachter komen dat andere regio’s in de Melkweg uitpuilen van het leven. Dat er complete beschavingen zijn vol met steden, wijngaarden, pretparken, natuurparken vol met exotische dieren en supermarkten met eindeloze smaken M&M’s.
Zou je je druk maken over alle ervaringen die je misloopt op die 50.000 planeten waar je nog niet bent geweest?
Ik hoop het niet. Klinkt onnodig vermoeiend.
3. Het gras lijkt alleen groener
Kijk, die ex die nu boomstammen kan optillen heeft hier hard voor moeten werken. Jij ziet alleen het hoogtepunt van zijn inspanningen op Instagram, en het ziet er indrukwekkend uit. Maar wat je niet ziet zijn de maanden die hij heeft doorgebracht in de sportschool en zijn bootcamp lesjes in de stromende regen.
Best leuk om heel sterk te zijn. Maar zou je ook willen doen (en laten) wat nodig is om daar te komen? Waarschijnlijk niet.
En je nichtje heeft morgen een kater van die gin-tonics. En dat is oké – want die wijn gaat jou ook een kater bezorgen. Maar toch, echt blij word je er niet van.
En die ex-collega op wereldreis heeft haar huis verkocht, al haar spullen weggedaan, haar baan opgezegd, heeft al twee weken diarree en begint haar partner een beetje zat te raken na vijf maanden op elkaars lip te zitten. Dat zie je allemaal niet op die foto. Wellicht zit je ineens een stuk comfortabeler op je bank.
Het punt is: alles heeft zijn prijs en alles heeft voor- en nadelen. En elk leven heeft hoogte- en dieptepunten. Terwijl jij op een dieptepunt zit check je op Instagram de hoogtepunten van anderen. Ja, dat geeft een heftig contrast. Maar voor iedere foto op Instagram zijn er ook talloze momenten van middelmatigheid, narigheid en zelfs wanhoop.
De ene ervaring is niet beter dan de ander. Het hangt helemaal van je perspectief af. Toen ik kotsend rond de toiletpot hing in Myanmar had ik er veel voor over gehad om in jouw situatie te zitten. Gezond, op een chille bank, met Netflix, met wijn, zonder diarree, met goed WiFi.
Alles is relatief – onthoud dat goed.
4. Je leven wordt pas leuk als je tevreden durft te zijn
Als je altijd maar denkt dat je leven anders zou moeten zijn, dan is het nooit goed. Dan blijft geluk altijd net om de hoek liggen. En dat is zonde.
Geluk is een gevoel dat je alleen kunt ervaren in het moment. Dus als je blijft wachten en uitstellen, dan voel je je niet gelukkig. Als je gelooft dat je pas gelukkig kunt zijn als er iets verandert, dan voel je je niet gelukkig.
En als je denkt dat Bali je gelukkig gaat maken – prima. Dat zou zomaar kunnen. Maar is het niet veel waardevoller om te leren om overal gelukkig te zijn? Dan zijn eventuele palmbomen gewoon een als een kers op de taart.
5. Het leven mag saai zijn
Ja – en dat is de conclusie van dit hele verhaal. Saaiheid is oké. Het is normaal. Als in: saaiheid is de norm.
Social media geeft ons het gevoel dat dit niet klopt, maar het is waar. Mensen denken soms dat ik – als blogger – een soort hippe jetset lifestyle heb. Maar mijn favoriete dagen zijn de dagen zonder interviews, afspraken en ingewikkelde dingen. Mijn favoriete dagen zijn saaie dagen. Dagen waarin ik zelf kan bepalen wat ik wil doen.
En vaak zijn dat saaie dingen. Beetje hardlopen, beetje lezen, beetje spelletje spelen, beetje vrijen en eten en mediteren. Schrijven – dat ook. Koffie drinken, beetje leuten met vrienden. En gewoon proberen te genieten van het moment.
Saaiheid is oké. Saaiheid, afgewisseld met memorabele hoogtepunten. Je leven hoeft geen aaneenschakeling van Instagram portretten en koffie hotspots te zijn om goed te zijn. Echt niet.
Dus ontspan met je slechte Netflix film. Giet die smerige wijn door de gootsteen – of drink hem op als je morgen vrij hebt. Maar neem een glas water – je zal jezelf morgen dankbaar zijn. En besef hoe blij je mag zijn met je leven, voor de dingen die je wél hebt en doet. Hoe beperkt het ook mag voelen. Dit is jouw leven – dus ervaar wat er nu te ervaren valt.
Er hoeft niets te veranderen, behalve jouw kijk op de situatie. Maak je niet druk, maak je rustig. En wees tevreden. Dan is dat hele FOMO verhaal zo verdwenen. Fijn is dat.
Reacties
Heel goed inzicht. Heb ik wat aan! Thanks!
Wat een fijn artikel, helemaal wat ik op dit moment nodig heb! Sowieso ben ik erg blij met de ontdekking van jou nadat ik je boek cadeau had gekregen van mijn zusje. Dankjewel Jelle!
Ik weet nog dat ik rondfietste op Terschelling en steeds chagrijniger werd omdat alle echt mooie plekjes waren opgekocht door Duitsers die, als ze er waren, het eiland ook nog eens bedierven met hun vette SUV’s. Maar behalve met de kerst en een luttele 4 tot 6 weken in de zomer , wáren ze er meestal niet eens. Tot een vriendin me vertelde hoe zij dergelijk chagrijn had op weten te lossen: ‘Elke keer als ik zoiets zie of gewaar word, zeg ik: ‘Ik gun het jullie van harte!’, zoals ik het mezelf gun’ Het had haar in het begin moeite gekost, maar uiteindelijk kon ze het zonder verveel zeggen en op den duur werd ze er zelfs vrolijk van. Iemand iets gunnen (bijvoorbeeld omdat je je zo goed kunt voorstellen hoe een mens naar iets verlangen kan) stemt vrolijk en goed. Je kunt er ruimer van ademen. Een niet geheel onbelangrijk bijprodukt is dat je een open oog krijgt voor wat er voor jou nog allemaal te genieten valt. En dat komt overeen met wat jij ons hier vertelt: Het gras aan de overkant kan adembenemend groen zijn; verheug je ! en, met een kleine verschuiving in perspectief, zie je hoe heerlijk het aan jouw kant is. Wat gun ik ons dat allemaal.
Jouw artikels kaarten op een of andere vreemde manier altijd juist datgene aan waarmee ik zit. Zo ook dit artikel, dat voor mij een bevestiging is dat sociale media slechts de illusie creëert dat anderen een boeiender en gelukkiger leven leiden dan mezelf. Om die reden wil ik dan ook een sociale detox doen. Niet dat ik verslaafd ben aan sociale media, maar ik wil gewoon afstand nemen van de impact die het heeft op mijn geluksgevoel en terug meer in het nu gaan leven. Eventuele links naar bruikbare artikelen op deze website zijn uiteraard meer dan welkom! Bedankt Jelle voor de inzichten die je steeds brengt!
Herkenbaar waarom ondernemers eens naar binnen moeten kijken, om rust en balans te creëren en werk integreren in hun sociaal leven Groet Roel
Net wat ik nodig had om uit die twijfel te komen van de laatste dagen. Een collega gaat binnenkort op reis naar de zon, ik wel een tikkeltje jaloers gezien het langdurige zonloze weer hier. Ik kwam thuis en meldde ik wil ook weg naar de zon. Niks mis mee, echter we zijn nog maar net verhuisd , nog wat dure aankopen te doen en vooral nog wat opruimwerk. En ook een reisje boeken vraagt wat tijd in opzoekwerk. Het wordt eerder een neen dan een ja, en dat wringt ern beetje, ja precies het gevoel dat anderen wel tijd en geld en de digitale knowhow hebben om een zonnevakantie te boeken. Een nadenkertje … ik heb een vrije namiddag nu, tijd om vele opruimwerkjes te verrichten (lekker minimalisme in onze nieuwe woonst) en weet je , ik zit lekker jouw artikel te lezen in de tuin in het winterzonnetje. Die reis is precies minder nodig , ik blijf thuis en spendeer de centjes aan onze woonst en ik zal genieten van mijn nieuwe huisje zon of regen. Een pak minder frustratie en jaloersheid Jelle , dank je !
Héél herkenbaar. Dank je wel. Toen ik het las, heb ik zitten schaterlachen om mezelf. Zeer relativerend! De mega keus aan verschillende M&Ms: briljant!! Lieve groeten en bedankt voor al je fijne nieuwsbrieven, Angela
Hier heb ik ook een tijd last van gehad.
Als ik met baby op zaterdagavond thuis was en andere waren aan het stappen!
Dat we met de over buren hadden besproken, na het zetten van onze nieuwe kozijnen, dat we graag een veranda wilde. Ineens hadden zij een veranda. Ik wilde dat ook graag, maar nu denk ik; wanneer gebruiken we dat nou echt? Nog meer onderhoud, kost hoop geld enz. Nu wil ik dus geen veranda meer.
Ook het stappen is in mijn omgeving niet meer omdat ze gesetteld zijn.
Daarbij heb ik ook heel bewust geen facebook, twitter, instagram en dat soort onzin.
Je ziet veel wat niet waar is. En zelf krijg je er stress van. Zoals Jelle beschrijft; een saaie dag is fijn! Lekker doen wat he zelf wilt. Heb er nu zoveel vrede mee!
Goed artikel!
Het gras is altijd groener aan de overkant totdat je zelf aan de overkant woont……
Wat een Eye opener voor mij als pessimistisch persoon (meeste van de tijd)!
Geweldig, ik voel me nu een stuk rustiger en tevreden.
Bedankt Jelle.
Bedankt Jelle,
Fijn om dit zo eens te lezen. Hier kan ik wat mee.
Word altijd een stuk blijer als ik jou teksten lees!
Hoi Jelle, ik heb eigenlijk meer last van FOKMO, fear of kids missing out. Ik heb altijd het gevoel, dat ik niet genoeg leuke dingen doe met mijn kinderen. Heb jij daar misschien ook ideeën over?