💡 Referenties vind je onderaan het artikel.

Artikel opslaan

“Take rest. A field that has rested
gives a bountiful crop.”

Ovid

Rillen tussen de wijngaarden

Belabberd voelde ik me. Drie uur ‘s nachts, en ik kon mijn draai niet vinden. Onder de deken lag ik te stomen, zonder die deken lag ik te rillen.

De hele nacht was ik in de weer. Hoofdpijn, koortsig – algehele malaise.

Het was de zoveelste keer dat ik ziek werd aan het begin van een reis. Dit keer was het raak in het magische Cinque Terre langs de Italiaanse kust. Ik was een aantal jaar terug een week op stap met een vriendin, en ik voelde me ziek.

Ziek worden op reis kan gebeuren, maar ik begon een patroon te herkennen. De reis daarvoor kampte ik met een – jawel – bijbal ontsteking (nee, niet grappig). En de trip dáárvoor was ik ook een dag uit de running vanwege rillingen.

Wat is hier gaande?

Ik besloot het uit te zoeken. Wat ik vond stelde me gerust: ik ben niet de enige. Sterker nog – het heeft een naam! Vrijetijdsziekte – en het komt verrassend vaak voor.

Kom maar op

Reserveer mijn nieuwe boek 🎉

Bestel mijn nieuwe boek Kom maar op nu vooruit en ontvang een exclusieve bonus! 🥳

Wacht niet te lang, de oplage mét bonus is beperkt!

Lees meer en reserveer

Ziek worden van vakantie?

Dit gaat niet over de Delhi Belly of misselijk worden door een jetlag. Vrijetijdsziekte ontstaat wanneer je ziek wordt van ontspanning.

Wanneer je altijd druk in de weer bent – zoals ik de afgelopen jaren was – maakt het lichaam stresshormonen zoals cortisol aan. En deze hormonen hebben een invloed op het immuunsysteem.

Wanneer je dan – na een stressvolle periode – besluit om lekker te gaan ontspannen, nemen deze stresshormonen snel af. Dat is logisch en fijn. Maar het lichaam heeft even de tijd nodig om de effecten op het immuunsysteem te reguleren.

Het resultaat? Je kunt tijdelijk vatbaarder zijn voor infecties en je ziek gaan voelen. Het kan ook zijn dat je je – nu je tot stilstand komt – bewuster wordt van je lichaam en klachten die je tot die tijd kon negeren.

Het is eigenlijk best logisch, maar niet erg prettig. Gelukkig is er ook een oplossing voor dit probleem. Een oplossing die ik inmiddels omarmd heb.

Wat ik geleerd heb over stress en vakantie

Wat is de oplossing voor vrijetijdsziekte? Simpel: stress verminderen in het algemeen en zorgen voor een rustige overgang naar de vakantieperiode.

Niet blijven rennen en vliegen tot het laatste moment. Niet proberen alles af te krijgen voor de vakantie. En niet denken: ”Ik voel me best gestrest, maar het is bijna vakantie dus ik ga volgende week wel ontspannen.”

Nee. Het is belangrijk om de balans te blijven bewaken, ook al is het bijna vakantie.

Sinds ik mijn best doe om ontspannen op vakantie te gaan heb ik geen problemen meer gehad. Zélfs niet in Bali – terwijl ik in Azië traditioneel aan de buikgriep ga.

Nu moet ik zeggen dat dit uitdagender voor me is dan ooit. Niet alleen vanwege het gezinsleven en het ondernemerschap – maar dit jaar extra, omdat mijn nieuwe boek eraan komt en ik dit boek ook nog eens zélf uitgeef.

De voorbestelling is geopend vlak voor mijn vakantie, en het manuscript gaat nog door een laatste afpoetsronde. Het is veel soms – en ik ben me er heel bewust van dat ik makkelijk overweldigd kan raken. Dus ik pak het serieus aan. Dit zijn een paar stappen die ik zet.

1. Blijven mediteren

Hoe drukker in ben, des te minder ik de neiging heb om te mediteren.

Ergens ook wel logisch, want de overschakeling van een vol hoofd naar stilzitten met een mantra is best groot. Maar steeds als ik tóch mijn moment pak, voel ik me de rest van de dag beter: rustiger, geduldiger en vrolijker.

Het maakt niet uit hoeveel taken er op mijn bord liggen, als ik regelmatig mediteer kijk ik ernaar en denk ik: ”Ik doe wat ik kan, en de rest moet maar wachten”. Best een contrast met ”Dit moet allemaal nog af, pfff, het is véél teveel!!”

Omdát mediteren zo waardevol is (en ik er niet altijd ruimte voor vind in de ochtend – bijvoorbeeld omdat ik moe ben vanwege een gebroken nacht) doe ik het overal en nergens.

Bijvoorbeeld in een vergaderruimte op kantoor, vlak voor een meeting. Op het toilet of in de trein. Overal waar ik mijn ogen 10-20 minuten kan sluiten werkt voor mij. Meditatie helpt me stress loslaten en voorkomen, zodat ik met een glimlach op vakantie kan.

2. Ik denk verder vooruit

Al in de winter waren we bezig met voorbereiden voor de zomervakantie. Plannen maken voor artikelen en nieuwsbrieven, maar ook de auto een beurt geven en beginnen met kopen van spullen die we nog nodig hebben. Zoals een nieuwe zwembroek, slippers, badlakens, etc.

Ik dupliceer onze ‘family roadtrip paklijst’ en update hem even, zodat ik al ruim van tevoren weet wat we nog moeten regelen.

Door dit soort zaken al naar voren te trekken wordt de druk thuis en op het werk lager. Er is minder gedoe in de weken voor de vakantie. Dat scheelt best een hoop.

3. Ik plan mijn werktaken tussen de vakanties door

Eerder schreef ik al hoe Billy en ik onze werkprojecten plannen van schoolvakantie naar schoolvakantie. We stellen doelen, bepalen welke projecten we willen oppakken en gaan aan de slag.

We zorgen ervoor dat de doelen realistisch zijn, zodat we positief uitgedaagd worden zonder gestrest te raken. Hierdoor kunnen we de doelen behalen en ons voldaan voelen. Zo ervaren we echt een gevoel van afronding voor de vakantie.

In plaats van op reis te gaan met het gevoel dat er van alles is blijven liggen, geven we elkaar een high five en gaan we op reis met het gevoel dat we de belangrijkste doelen hebben behaald.

4. Ik laat mijn perfectionisme los

Er is altijd meer te doen dan ik kan doen. Er zal altijd een bepaalde mate van chaos en onzekerheid bestaan rondom mijn werk. Ik kan niet alles doen, dus ik ga het ook niet proberen.

Zodra de vakantie deadline dichterbij komt, bepaal ik wat nog haalbaar is en wat niet. Ik accepteer dat niet alles mogelijk is en laat het lekker los.

Ik omarm de chaos – ik kan niet alles controleren. En als ik het probeer, maak ik mijn leven vooral onnodig ingewikkeld en mijn vakantie minder leuk.

5. Ik blijf goed voor mezelf zorgen

Als ik gestrest ben ga ik ongezonder eten, onrustiger slapen, vaker alcohol drinken, minder sporten, minder mediteren en meer tijd verspillen op YouTube en Reddit.

Het is een neerwaartse spiraal.

Om die reden alleen al is tijd maken voor meditatie een fantastische investering in mijn levenskwaliteit, omdat het helpt die spiraal te voorkomen of doorbreken. Ik doe mijn best om – ook in drukke tijden – goed voor mezelf te blijven zorgen.

Naast meditatie betekent dit:

  • Regelmatig wandelen.
  • Veel onbewerkte en vezelrijke voeding eten.
  • Veel water drinken.
  • Mijn dag goed plannen en de laptop ’s avonds dicht houden.
  • Op tijd naar bed gaan.
  • Een paar keer per week hardlopen.
  • Zonder afleiding tijd doorbrengen met de kinderen.
  • Veel knuffelen, dansen en spelen.
  • Zoveel mogelijk lachen!

Met andere woorden: ik doe wat ik kan om balans te bewaren – ook als ik het druk heb. Ook als het bijna vakantie is.

Dat lukt de ene keer beter dan de andere keer, maar ik kan altijd kleine stapjes blijven zetten. Zo heb ik vanochtend een periode van ‘inactiviteit’ doorbroken door tien keer op te drukken. Het is niet veel, maar het is iets – véél beter dan een dag niets doen.

Door alle drukte kan het soms lastig zijn om dankbaarheid en verwondering te voelen voor het leven. Maar het is belangrijk voor me om me elke dag te realiseren dat het leven niet vanzelfsprekend is, en dat mijn takenlijst slechts een klein aspect is van mijn bestaan.

Dus ik doe mijn best om áltijd de slingers op te hangen, ook als ik het druk heb. 🫶

Lekker ontspannen op vakantie

Je enorm druk maken vlak voor de vakantie voelt ironisch en is vaak nergens voor nodig. Door je (werk)dagen anders in te delen kun je de overgang van drukte naar rust soepeler maken, zodat je direct kunt genieten van je vakantie.

Best fijn. ☀️

Wat doe jij om ontspannen op vakantie te gaan?

Stress stap voor stap verminderen

Stress verminderen in 5 stappen Bundel

Stress zuigt de blijdschap uit je dag. Gelukkig zijn er veel dingen die je kunt doen om snel minder stress te ervaren.

In deze Bundel laat ik je zien hoe je het voor elkaar krijgt. We werken aan 5 stappen om stress snel en effectief te verminderen.

Zodat de blijdschap weer fijn terug kan stromen in je dag. ☀️

Gratis deelnemen aan cursus

Deze cursus ontving een gemiddelde waardering van 9,5 door duizenden deelnemers.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test