Artikel opslaan

“Darkness cannot drive out darkness;
only light can do that.”

Martin Luther King, Jr.

Dit artikel is geschreven op 22 maart 2020.

Welkom in een nieuwe – ongevraagde – realiteit

Soms voelt het nog steeds of ik droom. De wereld is onvoorstelbaar snel veranderd en het ziet ernaar uit dat we heel duidelijk een leven voor en het leven na corona zullen kennen.

De coronacrisis lijkt alles op losse schroeven te zetten. Gezondheid, inkomen, wereldhandel, reizen en vooral: onze verwachtingen over de toekomst.

Maar zoals altijd in het leven, alles kent meerdere kanten. En terwijl we worden overspoeld door angst, onzekerheid, hartverscheurende verhalen, ongekend strenge maatregelen en een economie in vrije val wil ik met je onderzoeken hoe we deze crisis positief kunnen benaderen.

We gaan niets wegwuiven, niets kleiner maken, niets ontkennen. We gaan de situatie accepteren, omarmen en onderzoeken hoe we vanuit hier vooruit kunnen gaan. Corona is hier, de crisis is een feit. De vraag is dus: wat doen we nu?


Bestel Kom maar op via Bol.com

Kort iets over de richtlijnen

De overheid vraagt ons – in verband met de verspreiding van het virus – om zoveel mogelijk binnen te blijven, zelfs als je geen klachten hebt.

Wanneer je dan toch op pad moet, houd dan minimaal 1,5 meter afstand tot personen waar je niet mee samenwoont en was je handen regelmatig. Spreek anderen, die zich niet aan de richtlijnen houden, hier ook op aan.

Deze maatregelen gelden niet zozeer om jou persoonlijk te beschermen tegen het virus, maar met name om een te snelle verspreiding te voorkomen waardoor het zorgsysteem overbelast raakt. Een overbelast zorgsysteem zorgt voor een veel hogere kans op overlijden door dit virus.

Blijf dus zoveel mogelijk thuis – voor jezelf én voor anderen. Hoe beter we ons aan deze richtlijnen houden, des te beter het lukt om controle te krijgen op het coronavirus.

Een virus verspreidt zich met exponentiële snelheid. Een kenmerk aan exponentiële groei is dat het vrijwel onzichtbaar is tot het plotseling explodeert. Hoe vroeger we maatregelen nemen, des te minder hard de groei zal zijn. Dus zelfs als je nu het gevoel hebt dat het allemaal maar overdreven is – besef dan dat getallen en onderbuikgevoel niet altijd met elkaar stromen.

Dit is niet de tijd om laconiek te reageren of je gedrag te peilen aan wat anderen doen. Wees het voorbeeld, houd je aan de richtlijnen. Als je wilt dat de samenleving zo snel mogelijk weer ‘normaal’ wordt: blijf zoveel mogelijk binnen en houd afstand.

Goed – nu dat uit de weg is, laten we eens kijken. 😊

1. Hoe eerder je accepteert, hoe beter

De meesten van ons hebben een hoop teleurstellingen moeten doormaken de afgelopen weken. Kleine teleurstellingen (het etentje gaat niet door vrijdag) en grote teleurstellingen (vakantie geannuleerd, bruiloft moeten verplaatsten, etc.).

De wereld is plotseling veranderd, en het kost een tijdje voor ons brein om te wennen aan de nieuwe situatie. Om een nieuw verhaal vorm te geven over hoe onze toekomst eruit zal zien.

De situatie is zoals hij is, en daar kunnen we niets aan veranderen. Hoe intens, confronterend, teleurstellend, frustrerend, beangstigend of onwenselijk het ook is. Hoe eerder we dit onder ogen zien, des te eerder we vooruit kunnen kijken.

Acceptatie is berusting in het moment. Het is inzien dat dit moment het uitgangspunt zal vormen voor alles wat nog komen gaat. In mijn online cursus Het is wat het is gaan we hier heel diep op in, en laat ik je zien hoe je stap voor stap leert accepteren en berusten in het moment.

Deze cursus bied ik tijdens de coronacrisis aan met 50% korting. Lees meer…

Acceptatie is een lastige maar positieve stap. Je erkent de nieuwe realiteit en gebruikt deze als basis voor je nieuwe toekomst. Maar er is meer dat je kunt doen.

2. Neem het met de dag

Wat kunnen we het best doen in snel veranderende tijden waarin we ons onzeker en overweldigd voelen? We nemen het met de dag. We kijken even niet vooruit omdat de toekomst te onzeker en te verwarrend lijkt.

Nee – we kijken recht voor ons. Naar wat er nu is. In tijden van snelle ontwikkeling buiten jouw controle geeft het rust en balans om je aandacht op vandaag te houden.

Probeer vandaag kleine, positieve stappen te zetten. En doe dat morgen opnieuw. Zo komen we deze moeilijke periode stap voor stap door.

3. Gebruik deze periode voor mindfulness training

Veel mensen worden momenteel dagelijks geconfronteerd met zeer oncomfortabele gevoelens van paniek, angst en onzekerheid.

Er zijn allerlei manieren waarop we normaal gesproken omgaan met deze gevoelens (afleiding zoeken, wegduiken, erover praten, ontkennen) – maar al deze manieren zorgen ervoor dat de gevoelens terugkomen en steeds sterker worden.

Mindfulness helpt je de gevoelens te ervaren, observeren en neutraliseren. Door heel bewust dieper in het gevoel te duiken zul je ontdekken dat oncomfortabele gevoelens er gewoon mogen zijn. Dat je niets te vrezen hebt, en dat je ze simpelweg de ruimte kunt geven.

Je gaat van: “Ik voel me zo angstig, ik haat dit gevoel, ik ga Instagram openen om ervan weg te lopen.” naar “Hé, ik voel angst. Interessant.” Je leert hoe je gevoelens kunt ervaren, observeren en loslaten.

Ontdek oefeningen en tips om hier beter in te worden:

4. Pak nieuwe bezigheden op

De meeste mensen zitten een stuk meer thuis. Dat kan uitdagend zijn, zeker als je veel alleen bent of juist wordt omringd door je kinderen die al je aandacht opeisen.

Er zijn manieren om deze tijd positief op te pakken. Denk aan opruimen en schoonmaken van je huis, je computer, je schuur. Achterstallige klusjes en onderhoud plegen. De tuin aanvegen, de planten snoeien, etc.

Je kunt ook deze periode gebruiken om te investeren in je persoonlijke groei. Neem tijd om te lezen, mediteren of online cursussen te volgen.

Kun je vanuit huis werken? Lees dan mijn artikel: Succesvol in je joggingsbroek – 5 geweldige thuiswerk tips

Probeer structuur en ritme in je dagen te brengen. Bijvoorbeeld door te werken met een dagelijkse checklist en een goede weekplanning.

Een andere factor is je gezondheid. De wereld kan dan zo onrustig zijn – jij hebt nog altijd controle over wat je wel en niet in je mond stopt. Doe je best om je gezondheid de komende tijd te verhogen. Eet veel groente en fruit, slaap voldoende en beperk ongezonde bende.

Maak jezelf sterker, veerkrachtiger en weerbaarder. Lees ook: 3 tips voor meer veerkracht.

5. Bereid je voor op een nieuwe realiteit

Veel zaken gaan veranderen, maar de veranderingen zullen voor iedereen anders zijn. Nu is een goede tijd om jezelf eens af te vragen:

Welke impact gaat deze crisis hebben op mijn leven en welke stappen kan ik zetten om de schade te beperken of herstellen?

  • Wordt je baan onzeker? Misschien is het goed om je nu te oriënteren op je mogelijkheden en je uitgaven nu te beperken.
  • Heeft je bedrijf te lijden onder de crisis? Lees je dan nu in op de overheidsmaatregelen en zorg dat je je zaken op orde hebt.
  • Maak een plan voor verschillende scenario’s: wat doe ik als het volgens verwachting verloopt, wat kan ik doen als dit nog maanden gaat duren?

Snijd overbodigheden uit je leven en bereid je voor op een stormachtige periode. Wat kun je doen om goed uit de storm te komen? Ontwikkel je veerkracht en maak een plan van aanpak als dat nodig is.

Lees ook: Kalm blijven in tijden van tegenspoed

6. Beoefen dankbaarheid en compassie

Er zijn nog altijd een heleboel dingen om dankbaar voor te zijn. Juist als je vaker thuis zit en minder omhanden hebt kun je hier wellicht meer aandacht aan schenken.

De zon die opkomt, de fluitende vogels, je fijne huis, een gezonde maaltijd, je wandeling naar de supermarkt – dingen die we normaal voor lief nemen maar die nu extra waardevol voelen.

Ik werd vanochtend wakker van een fluitende vogel – simpelweg omdat de achtergrondruis van de stad nu afwezig is. De aanleiding is niet wenselijk, maar de ervaring op zichzelf vulde me met dankbaarheid.

Dankbaarheid helpt je je humeur verbeteren en je geluksniveau op te krikken.

Het helpt je ook om meer compassie te beoefenen richting de mensen om je heen. Zelfs als je geen fysiek contact kunt hebben, kun je naar je dierbaren luisteren. Stuur een berichtje, bel ze op, start een video chat – en vraag hoe het met ze gaat. Of je iets voor ze kunt doen.

Vaak is met aandacht luisteren al een enorm geschenk.

Houd je ogen open voor mensen die hulp nodig hebben en doe wat je kunt om de mensen om je heen te helpen. Door anderen te helpen cultiveer je meer liefde en compassie in je zelf. Dat brengt voldoening, plezier en blijdschap.

Lees ook:

7. Realiseer je dat ook dit voorbij gaat

Alles gaat voorbij. Binnen niet al te lange tijd zullen we terugkijken op deze periode als een absurde en unieke tijd. Een moment in de geschiedenis waarop alle neuzen dezelfde kant op stonden, waarop we ons bang en onzeker voelden, een tijd waarin we plotseling allemaal in hetzelfde schuitje zaten.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jelle – soChicken.nl (@jellehermus) on

Neem deze periode per dag en probeer er iets positiefs van te maken. Als je het moeilijk vindt – weet dan dat je niet alleen bent in je worstelingen. Iedereen worstelt op zijn eigen manier, maar vaak met dezelfde dingen. Praat erover met dierbaren in een video chat of zoek verbinding via social media.

Het heeft geen zin om in paniek te raken, het heeft wel zin om je aan de richtlijnen te houden en er het beste van te maken.

This too shall pass. In de tussentijd kunnen we ons best doen om goed te zijn voor onszelf en de mensen om ons heen – en ons goed voor te bereiden op de volgende storm. 💛

Hoe gaat het met jou tijdens deze onrustige periode?

Mijn cursus voor innerlijke rust

Ik realiseerde me dat de online cursus Het is wat het is precies de inzichten, technieken en oefeningen bevat die we in deze tijd kunnen gebruiken.

Vind rust, kalmte, balans en compassie in jezelf door de simpele oefeningen te volgen en de opdrachten in te vullen. Ontdek hoe je negatieve gedachten loslaat en een gezondere band met je gedachten ontwikkelt.

Lees meer en schrijf je in…

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test