Opnieuw beginnen als je de controle kwijtraakt

Zodra een bepaald onderdeel van je leven ingewikkeld wordt is het verleidelijk om helemaal opnieuw te beginnen. Weg met al dat gedoe, even beginnen met een schone lei. En hoewel het maken van een frisse start heel fijn en bevrijdend kan zijn, is het soms effectiever om juist niet opnieuw te beginnen.

Steeds wanneer je opnieuw begint verlies je momentum. De trein was net op gang richting zijn doel, en jij stapt op de rem om de reis vervolgens weer helemaal opnieuw te maken. Dat is natuurlijk prima als je hebt besloten dat je eigenlijk een andere richting wilt inslaan dan waar de trein heen ging. Wanneer je echter nog steeds hetzelfde doel wilt bereiken is het maken van een frisse start mogelijk zonde van alle tijd en energie die je hebt gestoken in het aan de gang krijgen van de trein.

Langzaam de controle verliezen

Het opstarten van iets nieuws is eenvoudig en leuk. Alles is nog overzichtelijk en simpel, en je maakt snel vooruitgang. Zodra een project echter op gang komt wordt het langzaam steeds groter. Het wordt complexer en daardoor minder overzichtelijk.

Dat geldt voor het schrijven van een scriptie, het opzetten van je eigen bedrijf, het verbouwen van je badkamer of het ontwerpen van een nieuwe website. Het is altijd leuk en makkelijk om met een schone lei te beginnen, om het project opnieuw op te starten. De kunst zit hem echter niet in het in gang zetten van de trein, maar in het bereiken van de bestemming. Opnieuw beginnen is simpel, het is echter veel lonender om door te bijten en momentum op te bouwen.

Grijp de controle terug en houd je momentum vast

Heb je het gevoel dat een aspect van je leven te ingewikkeld wordt? En voel je dat het zonde is om al je eerdere werk weg te gooien? Begin dan niet opnieuw, maar doe je best om het overzicht terug te krijgen.

Maak gebruik van een mindmap om weer grip op je leven te krijgen. Doe wat je moet doen om je project weer inzichtelijk te maken. Maak lijsten, schrijf de voors en tegens op, schets de mogelijke scenario’s, zoek nieuwe inspiratie. Laat je project niet in de steek in ruil voor een frisse start. Bouw voort op alles wat goed is, houd je momentum vast.

Je hoeft niet steeds opnieuw te beginnen. Zodra je het overzicht terug hebt voelt alles weer lekker fris, zonder dat je tijd en energie weggooit. Door het overzicht te bewaren maak je je leven niet alleen een stuk makkelijker, je bereikt ook je doelen een stuk sneller.

Meer tips om je doelen snel te bereiken?

In ons eBoek Stap voor Stap je Doelen Bereiken vind je talloze tips om je doelen sneller te bereiken, uitstelgedrag te voorkomen en je motivatie vast te houden. Lees meer…

soChicken nieuwsbrief - maak je leven steeds leuker!

Maak elke week steeds leuker met mijn gezellige maandagmorgen nieuwsbrief! Ruim 140.000 mensen gingen je voor! 😁

Goed om te weten
Je ontvangt elke maandagochtend versgelegde inspiratie en af en toe een extra update. Je kunt je altijd uitschrijven. Door op de knop te drukken ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 💛