Artikel opslaan

Heb je geen zin om uit bed te komen?

Veel mensen zijn niet tevreden met hun werk. Dat is jammer, maar het is niet het einde van de wereld. Als je je werk voornamelijk gebruikt als een manier om geld te verdienen, dan is uitdaging en plezier ondergeschikt.

Maar wat doe je als je juist graag met plezier naar je werk gaat? Hieronder vind je een paar tips die helpen meer zin in je werk te krijgen en meer werkgeluk te ervaren.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

11 Tips om meer zin in je werk te krijgen

Jaren geleden, toen ik nog studeerde, had ik een bijbaantje bij een reclamebureau in Rotterdam. In het begin was het leuk. Het werk was uitdagend en afwisselend. Later werd het werk echter steeds saaier. Ik moest banners in elkaar knutselen, of er was helemaal niets voor me te doen.

Ik merkte hoe het werk me leegzoog. Ik vond het niet leuk meer en ik ging niet met plezier naar mijn werk. Dat veranderde echter toen ik er zelf voor koos om het werk anders te benaderen.

Mijn werkzaamheden veranderden niet, maar mijn kijk op deze werkzaamheden wel. En hierdoor werd het een stuk leuker om elke dag naar mijn werk toe te gaan. Hieronder vind je een aantal praktische tips die je kunt gebruiken om jouw werk leuker te maken.

 1. Zorg dat je een concreet doel hebt voor de dag. Wanneer je weet wat je te doen staat dan heb je vaak meer zin in je werkdag dan wanneer je gewoon naar je werk gaat en het werk over je heen laat komen.
 2. Daag jezelf uit. Zelfs als je je werk dodelijk saai vindt zijn er manieren om jezelf uit te dagen. Probeer je werk bijvoorbeeld binnen een bepaalde tijd af te ronden, probeer de kwaliteit omhoog te brengen, of daag jezelf uit om meer gedaan te krijgen dan normaal.
 3. Richt je op je collega’s. Veel mensen vinden hun werk niet zo bijzonder, maar leggen uit dat het leuke team ze gemotiveerd houdt. Investeer in de banden met je collega’s. Je werk wordt leuker als je werkt met vrienden.
 4. Onderneem iets binnen het bedrijf. Je zoekt meer uitdaging? Misschien kun je jezelf opwerpen om iets op te pakken waar je blij van wordt. Zoals het organiseren van een bedrijfsfeest, van de kerstlunch, of het ontwikkelen van een leuk intern project.
 5. Gebruik je werk als een persoonlijke ontwikkeling playground. Terwijl je nieuwe dingen leert over hoe je het leven anders kunt benaderen, kun je je werk gebruiken als testomgeving. Oefen je sociale vaardigheden op collega’s, kom buiten je comfort-zone door een spannend gesprek aan te gaan met je leidinggevende, oefen je acceptatie-skills op beleid waar je het niet mee eens bent en train je liefdevolle kant door proberen liefde te voelen voor die collega die je wel kunt wurgen. De werkplek is ineens ontzettend interessant!
 6. Ga op tijd naar bed. Als je uitgerust bent kijk je positiever tegen de wereld aan.
 7. Zoek uit waar je een hekel aan hebt. Welke aspecten van je baan vind je precies vervelend? Misschien vind je het werk zelf best leuk, maar heb je een hekel aan een specifieke handeling die je elke dag moet verrichten. Denk bijvoorbeeld aan bureaucratische rompslomp.
 8. Praat met je baas of manager. Leg eens uit dat je graag wat meer uitdaging zou hebben in je werk. Leg ook uit welke aspecten van het werk je erg leuk vindt, en waar je graag meer van zou willen doen. Leg ook uit van welke aspecten je minder zou willen ervaren. Er zijn niet altijd mogelijkheden om je werkzaamheden aan te passen, maar vaak wel.
 9. Investeer in een inspirerende hobby. Je werk hoeft niet je grootste hobby te zijn. Als je weinig voldoening uit je werk haalt, zoek dan een hobby die je meer voldoening geeft. Een leuke hobby kan je de voldoening geven die je zoekt, terwijl je met je werk het geld verdient om rond te komen.
 10. Word minder afhankelijk van je salaris. Heb je deze baan voornamelijk voor het geld? Zoek dan eens uit of je minder zou kunnen werken terwijl je je leven leuker maakt. Lees dit artikel eens, er zijn veel dingen die je kunt doen om minder afhankelijk te worden van je baan.
 11. Stippel een plan voor jezelf uit. Een stomme baan zonder vooruitzicht is geestdodend. Een stomme baan gebruiken als middel richting een beter leven is super inspirerend. Misschien heb je nu wat geld nodig zodat je straks een opleiding kunt betalen om uiteindelijk je droom carrière op te starten. Of misschien wil je voor jezelf beginnen, en gebruik je je huidige baan als handige springplank. Een saaie baan is vaak best te combineren met het opstarten van een eigen bedrijf, omdat het je minder creatieve energie kost.

Als je je werk niet kunt veranderen, verander dan gewoon jezelf. Kijk anders tegen je werk aan en merk hoe het vanzelf minder vervelend wordt. En doordat je jezelf uitdaagt en investeert in de banden met je collega’s, wordt je werk misschien zelfs wel leuk!

Vergroot je werkplezier

Snel je werkplezier vergroten Bundel

We besteden een behoorlijk deel van ons leven op ons werk. Hoe gelukkiger we ons voelen op ons werk, des te fijner ons leven in het algemeen aanvoelt.

In deze Bundel (compacte cursus) werken we aan de belangrijkste pijlers van plezier op je werk. In kleine stappen, met snel resultaat.

We onderzoeken de obstakels waar je tegenaan loopt en bekijken wat jij zelf kunt doen om meer werkgeluk te ontwikkelen.

Gratis deelnemen aan cursus

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test