10 tekenen dat je een people pleaser bent

Laten we vooropstellen dat er niets mis is met aardig zijn voor anderen. In een snelle wereld waarin mensen steeds minder aandacht voor elkaar hebben, is een vriendelijk gebaar of luisterend oor heel waardevol.

Het levert alleen een probleem op als je anderen altijd op de eerste plaats zet en je eigen behoeften vergeet. Vaak doe je dit zonder dat je het zelf doorhebt.

Wil je weten of jij een people pleaser bent? Kijk dan of je jezelf herkent in onderstaand lijstje:

  1. Je voelt je verantwoordelijk voor het geluk van anderen.
  2. Je hebt moeite met nee zeggen, omdat je de ander niet wilt teleurstellen.
  3. Discussies en ruzies ga je het liefst uit de weg, waardoor je niet altijd eerlijk bent over je eigen mening of gevoelens.
  4. Je zegt regelmatig sorry, terwijl je je helemaal niet hoeft te verontschuldigen.
  5. Je wilt graag aardig gevonden worden en je hoopt dat anderen je waarderen om wat je allemaal voor hen doet.
  6. Je hebt het zo druk met anderen, dat je tijd te kort komt voor jezelf.
  7. Doordat je continu bezig bent met het welzijn van anderen, weet je niet goed wie je zelf bent en wat je eigen dromen en wensen zijn.
  8. Bij grote beslissingen wil je eerst de goedkeuring van vrienden of familie krijgen.
  9. Je bent bang voor kritiek, waardoor je perfectionistisch bent.
  10. Het liefst wil je iedereen te vriend houden. Als dit niet lukt, dan krijg je daar letterlijk buikpijn van.

Waarom heb je de neiging om te pleasen?

Iedereen is anders. Sommige mensen voelen zich van nature meer verantwoordelijk voor het welzijn van anderen. Combineer je dit met bijvoorbeeld negatieve ervaringen uit het verleden of weinig zelfvertrouwen, dan kun je een people pleaser worden.

Zo kan het zijn dat je als kind de liefde van je ouders moest verdienen door altijd maar te doen wat er van je gevraagd werd – zonder dat er aandacht was voor jouw verlangens en behoeften. Of misschien werd je vroeger buitengesloten of gepest, waardoor je onbewust bent gaan denken dat je niets waard bent.

Door anderen te plezieren, krijg je de waardering die je vroeger gemist hebt. Hierdoor is pleasen een tactiek geworden om je beter te voelen.

Ook kan het zijn dat je veel people pleasers in je omgeving hebt waar je een voorbeeld aan neemt. Je wilt immers niet uit de groep vallen.

Wat zijn de gevolgen?

Als je een people pleaser bent, dan vinden de mensen in je omgeving je waarschijnlijk prettig in de omgang. Want jij staat altijd klaar om te helpen, je bent het met iedereen eens en je maakt nooit ruzie.

Dat klinkt geweldig, maar is het dat ook? De keerzijde is dat mensen makkelijk misbruik van je maken, want grenzen stellen doe je niet. Ook voel je je vaak vermoeid en overprikkeld.

Toch niet zo geweldig dus.

Bovendien is iedereen zo gewend aan het feit dat jij altijd overal ja op zegt, dat ze raar opkijken als je een keer nee zegt. Door te pleasen maak je het dus extra moeilijk om voor jezelf op te komen.

Ook kun je het gevoel hebben dat je leven niet van jou is. En dat klopt eigenlijk wel. Wat is de laatste keer dat jij iets hebt gedaan puur en alleen voor jezelf?

Doordat je zo druk bezig bent met jezelf aanpassen aan de wensen van anderen, vergeet je wie je echt bent. Wat vind jij belangrijk? Waar word jij blij van? Hoe wil jij je leven leiden?

Zo stop je met pleasen

Je kunt niet de lasten van anderen op je schouders blijven dragen. Vroeg of laat bezwijk je daaronder. Tijd dus om prioriteit te geven aan je eigen leven. Dat is niet egoïstisch, dat is juist gezond.

Dus vraagt je collega of je een opdracht wilt overnemen? Bedenk dan eerst of je dit echt wilt en waarom. Geef daarna pas antwoord.

Als je het een leuke opdracht vindt of als het een mooie manier is om iets nieuws te leren, zeg dan gerust ja. Levert het je alleen maar stress en gedoe op? Zeg dan volmondig nee.

Het kan helpen om bedenktijd te vragen. Zo kun je beter nadenken over de gevolgen van je antwoord. Een ja tegen het één, is vaak automatisch een nee tegen het ander.

Een andere tip is: bied pas je hulp aan als daar om wordt gevraagd.

Als je een people pleaser bent, dan heb je waarschijnlijk de neiging om al een hand uit te steken voordat iemand valt. Dit is niet altijd nodig en soms zelfs onwenselijk. Laat mensen hun eigen fouten maken en zelf hun problemen oplossen.

Werk tot slot aan je zelfvertrouwen. Hoe meer je beseft dat jouw geluk niet afhangt van de goedkeuring en waardering van de mensen in je omgeving, hoe makkelijker het wordt om te stoppen met pleasen.

Sterker in je schoenen staan

Sterker in je schoenen staan Bundel

Door sterker in je schoenen te staan krijg je meer zelfvertrouwen, zelfliefde en leer je te vertrouwen op je eigen gevoelens, waarden en intuïtie.

In deze compacte cursus laat ik zien waarom sterker in je schoenen staan makkelijker is dan je denkt.

Aan de hand van praktische tips en leuke oefeningen gaat het je lukken om voor jezelf op te komen, grenzen aan te geven, ‘nee’ te zeggen en tóch dicht bij jezelf te blijven.

Doe je mee?

Gratis deelnemen aan cursus

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test