Artikel opslaan

“Life is like riding a bicycle.
To keep your balance, you must keep moving.”

Albert Einstein

1. Gun jezelf een klein succesje

Balans is geen plek waar je eenmalig naartoe werkt om er vervolgens te blijven. Balanceren is een vaardigheid. Door nu een kleine stap te zetten kun je iets dichter richting balans bewegen. Geen drastische ommezwaai nodig.

Vraag jezelf af: ”Wat is een kleine stap die ik vandaag kan zetten om iets meer in balans te komen?”

De antwoorden zijn vaak klein en basaal.

Gun jezelf een klein succesje. Zet een kleine eerste stap richting meer balans. Kleine succesjes helpen je een gevoel van grip en vooruitgang te ervaren, waardoor je momentum opbouwt richting de opwaartse spiraal.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

2. Maak tijd voor rust of een dutje

We raken zo snel uit balans wanneer we moe zijn. Zelfs met een klein beetje slaapgebrek kun je je al prikkelbaar, geërgerd, chagrijnig en snel overweldigd voelen.

We zijn mensen, geen machines. We hebben tijd en ruimte nodig om te rusten, om te herstellen. Balans herstelt zich alleen als je voldoende rust neemt.

En als je het zo bekijkt, zie je ineens dat een dutje doen misschien wel de meest strategische stap is richting meer balans. Want door nu te rusten haal je meer uit de rest van de dag, en (als je al langer te weinig slaap krijgt) misschien wel de rest van de week.

Slaap je minder goed de laatste tijd? Lees dan: Slapen als een bos rozen – de 20 beste beter-slapen-tips

3. Zet een stap richting een betere gezondheid

Wanneer het leven ons overweldigd is het vaak onze gezondheid die er als eerst onder lijdt. Niet alleen ervaren we meer spanning en stress. We gaan vaak ook net iets minder vaak sporten en kiezen voor de ‘makkelijke weg’ in ons eetpatroon.

Maar je lichaam vormt de fundering voor je hele leven. Als je gezondheid achteruit gaat – al is het maar een beetje – dan beïnvloedt dat je energieniveau, je humeur, je slaapkwaliteit en je vermogen om te ontspannen en herstellen.

Het is een neerwaartse spiraal. Een spiraal die je kunt doorbreken door nu een stap te zetten richting een betere gezondheid. Dus ga nu een stuk wandelen, even sporten of schuif een vers stuk fruit naar binnen. Maak je keuzes iets beter, dan wordt het eenvoudiger om de balans te herstellen.

4. Herstel het overzicht

Voelt je leven overweldigend en ingewikkeld? We raken vaak uit balans wanneer we onze emmer tot het randje vullen. Als er dan nog één taak bij komt, begint het water over de rand te klotsen en voelen we ons compleet overweldigd.

De weg naar balans is beginnen met schrappen. Schrap de verplichtingen, wensen, verantwoordelijkheden, taken en projecten die niet essentieel zijn voor je belangrijkste doelen. Maak ruimte, creëer lucht.

Het leeft veel lekkerder met wat overcapaciteit. Zodat er ruimte is om goed te reageren op onverwachte situaties, unieke kansen en zaken die langer duren dan verwacht.

Maak je leven eenvoudiger. Overcapaciteit is goed. Speelruimte helpt je eenvoudiger balanceren. Het zorgt voor lucht, vrijheid en een gevoel van grip en overzicht. Allemaal zaken die leiden tot meer blijdschap en ontspanning – en je vooruit helpen richting balans en die opwaartse spiraal.

5. Plan voor wat je nodig hebt

Vaak wanneer we uit balans raken schenken we teveel aandacht aan onze succesgerichte doelen, en te weinig aandacht aan simpelweg genieten van het leven.

Er is niets mis met werken richting succes, maar het is essentieel dat je ook een beetje ruimte overlaat voor dingen die simpelweg leuk zijn. Dingen die niet nuttig voelen, maar die je wel helpen om op te laden en te genieten.

Spelen is van levensbelang. Het zorgt niet alleen voor meer blijdschap en ontspanning – het is een effectief middel tegen overspannenheid en burnout. Zoek dingen die je graag wilt doen omdat ze leuk zijn, niet omdat ze nuttig zijn. En maak er bewust tijd voor vrij.

Balans vinden in je leven

Balans vinden in je leven Bundel

Hoe vind je tijd voor jezelf in een druk gezin, met een veeleisende baan, een bruisend sociaal leven - of alles tegelijk? Als je worstelt met het vinden van balans heb ik goed nieuws voor je.

In deze compacte cursus laat ik je zien hoe je anders kunt kijken naar balans. We ruimen een aantal stressverhogende misverstanden op en zetten stappen richting een leven met meer balans.

Ervaar meer overzicht, rust en het heerlijke gevoel dat het leven gewoon lekker loopt.

Doe je mee?

Gratis deelnemen aan cursus

Deze cursus ontving een gemiddelde waardering van 9,3 door duizenden deelnemers.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test