Artikel opslaan

Minder moeite, meer persoonlijke ontwikkeling

Oké, je gaat niet echt verbaasd zijn. Maar je gaat het wel nuttig vinden. Want weet je, soms kom je met weinig moeite een heel stuk vooruit in je persoonlijke ontwikkeling. En soms steek je ergens heel veel tijd en aandacht in, en gebeurt er niets.

En dat laatste voelt frustrerend. En dat eerste voelt heerlijk. Dus dat gaan we doen. We gaan met weinig moeite snel vooruit komen in je persoonlijke ontwikkeling.

Kom maar op

Reserveer mijn nieuwe boek ūüéČ

Bestel mijn nieuwe boek Kom maar op nu vooruit en ontvang een exclusieve bonus! ūü•≥

Wacht niet te lang, de oplage mét bonus is beperkt!

Lees meer en reserveer

Persoonlijke ontwikkeling gaat vaak zo slooom

Fijn. Goed idee. Snel vooruit komen in je persoonlijke ontwikkeling is geweldig, want vaak gaat alles zo slooom. Je hebt plannen, je hebt doelen, je hebt een missie. Maar je komt niet zo snel vooruit als je zou willen.

En dat heeft natuurlijk allerlei redenen.

 • Je wilt afvallen maar je vindt het moeilijk om de taart te laten staan (I feel you).
 • Je wilt de wereld veroveren met je bedrijf maar je bent niet weg te slaan van¬†Facebook.
 • Je wilt je kalmer voelen maar je bent te lui om te mediteren en stopt je hoofd in plaats daarvan vol met negatieve nieuwsberichten.
 • Je wilt je idee√ęn delen met de wereld maar je bent te onzeker en je denkt dat jouw plannen er niet toe doen.
 • Je voelt je overweldigd en je weet niet waar je moet beginnen. En je zoektocht naar antwoorden maakt je leven alleen maar chaotischer.

Allemaal dingen. Dingen waar je veel tijd aan kwijt kunt zijn terwijl je langzaam vooruit komt. Dat moet slimmer kunnen.

Strategische plekken voor snelle persoonlijke ontwikkeling

Hieronder vind je zes levensgebieden die samenwerken om je persoonlijke ontwikkeling te kickstarten. Het zijn basisgebieden, dingen die alle andere bezigheden makkelijker maken. Door je te ontwikkelen in deze gebieden neem je de frictie weg, en lijkt alles makkelijker te gaan.

En wanneer je vooruit komt in het ene gebied, trek je vaak het andere gebied in je persoonlijke ontwikkeling mee omhoog. Precies, het is een spiraal. Een opwaartse spiraal. En daar worden we blij van. Je bouwt momentum op, en je merkt dat je je sneller ontwikkelt dan je eerst voor mogelijk had gehouden.

En weet je wat nog veel leuker is? Al die kleine probleempjes, die kleine dagelijkse veldslagen die je met jezelf voert, die lossen zichzelf vaak ineens op. Gewoon, omdat je er voorbij bent gegroeid in je persoonlijke ontwikkeling.

Mooi spul dus, laten we eens kijken waar je je aandacht het best kunt vestigen voor snelle persoonlijke ontwikkeling.

1. Investeer in je people-skills, en je relaties

Je leven draait om mensen. Of je het nu wilt of niet. De mensen in je leven bepalen voor een groot deel hoe goed jij je voelt, hoe succesvol jij kunt zijn, hoe snel je je doelen kunt bereiken en hoe leuk je leven is.

Als jij beter wordt met mensen, dan word je simpelweg beter in het leven.

Dan heb je minder stress, minder ruzies, minder gedoe. En er ontstaan meer mogelijkheden, meer plezier, meer liefde, meer van al die dingen die fijn zijn.

Ook jij kunt je ontwikkelen tot zo’n persoon die prima een praatje kan maken met een wildvreemde. Tot iemand die goede relaties opbouwt, ontwikkelt en onderhoudt. Tot iemand waar mensen graag bij willen zijn.

 • Leer de kunst van ‘small talk’. Kleine, luchtige gesprekken fungeren als ‘sociale lijm’. Het helpt je simpelweg om een band op te bouwen met de mensen in je leven, zelfs¬†wildvreemden. Lees ook 29 Tips om gesprekjes te voeren met iedereen.
 • Ontwikkel je sociale skills. Lees er eens een boek over en oefen in de praktijk.
 • Verdiep je bestaande relaties. Beleef plezier met de mensen in je leven, zoek altijd naar gemeenschappelijke interesses, wees attent.
 • Blijf nieuwe mensen ontmoeten, ook op latere leeftijd.
 • Probeer mensen niet te veranderen. Accepteer de mensen in je leven zoals ze zijn. Probeer je eigen verwachtingen zoveel mogelijk los te laten. Je kunt anderen niet controleren, punt.
 • Oefen universele liefde. Dat wil zeggen: train jezelf om voorbij de woorden en daden te kijken, en liefde te voelen voor¬†alle¬†mensen om je heen. Zie hun angsten, hun onzekerheden, de overeenkomsten. Zie hoe jij en de ander eigenlijk hetzelfde zijn. En voel onvoorwaardelijke liefde. Dat is niet praktisch, en het klinkt zweverig, maar het voelt geweldig en het werkt. Je mag van ieder mens houden, ook als je het niet eens bent met hun woorden en daden.

Hoe beter je bent met mensen, des te makkelijker en leuker je leven wordt. Er gaan nieuwe deuren voor je open. En als het je lukt om meer vanuit liefde te leven, haal je meer voldoening en diepgang uit de relaties die je hebt.

2. Word een ster in respectvol schijt hebben aan de wereld

Schijt hebben is heerlijk. Het betekent dat je simpelweg jezelf durft te zijn. Dat je jezelf de vrijheid gunt van je niet druk maken over wat andere mensen van je denken.

We maken ons constant druk over wat anderen van ons denken. En dat put ons uit. En dat belemmert ons.

Alle mensen zijn vooral met zichzelf bezig. Alle mensen. Ik ook, jij ook. De meeste dingen waar jij onzeker over bent zijn totaal niet relevant voor anderen. Jij maakt je druk over die vetrol? Ik heb mijn eigen vetrol om me druk over te maken.

De meeste mensen vinden jou een leuk mens, en vinden zichzelf verschrikkelijk om allerlei uiteenlopende redenen. Dat is niet gezond, maar het is wel hoe het er momenteel voor staat. Mensen houden niet van zichzelf. En zij reflecteren hun eigen onzekerheden weer op anderen. Want als je even negatief kunt praten over een ander, vergeet je heel even hoe walgelijk je jezelf vindt.

Dat zie je in middelbare scholen. Dat zie je in veel bedrijven. Dat zie je in branches waar alles draait om uiterlijk.

En als je daar schijt aan leert te hebben, dan stap je uit deze molen.

 • Je leert hoe je van jezelf kunt houden, inclusief alle (in jouw ogen) tekortkomingen.
 • Je ontdekt dat je perfect bent, precies zoals je bent. Dat je mag zijn wie je bent. Dat je niet hoeft te veranderen voordat mensen van je kunnen houden.
 • Je ontdekt dat je het nu al waard bent om van te houden. Sterker nog, je beseft dat mensen nu al van je houden, meer dan je je ooit kon voorstellen.
 • Je leert dat andere mensen hun eigen pijn soms op jou reflecteren. En je leert om dit gedrag niet langer persoonlijk op te nemen, aangezien jij weet dat er niets mis is met jou.
 • Je voelt je vrijer, niet langer geremd door de sociale normen. Je kunt zijn wie je wilt zijn, doen wat je wilt doen.

Met andere woorden, je ontwikkelt je zelfvertrouwen en je verbetert je zelfbeeld. Je voelt liefde voor jezelf, en die liefde maakt je vrijer dan ooit. Dat gooit allerlei onzekerheden uit het raam die je vroeger tegenhielden. En je toegenomen zelfvertrouwen maakt alles in je leven makkelijker, inclusief je sociale vaardigheden en inclusief alle levensgebieden die we hierna bespreken.

Kijk, dat is een schot in de roos.

3. Vergroot je discipline, verminder je uitstelgedrag

Er verdwijnen ontzettend veel problemen en ergernissen als jij jezelf zover krijgt dat je dingen doet, ook al heb je er geen zin in.

Dat geldt voor je werk. Voor je huishouden. Voor je relaties.

Soms moet je een vervelend gesprek voeren om een relatie weer in rustig vaarwater te brengen. Als je dat niet doet ontstaan er problemen, geroddel, achterklap, ruzies en stress.

Soms moet je gewoon even van de bank komen en je hardloopschoenen aan doen. Als je dat doet, dan verhoog je de kwaliteit van je leven. Maar dan moet je het wél doen.

Met een beetje discipline kom je een heel eind. En het helpt je supersnel te groeien. Bijvoorbeeld doordat je buiten je comfort-zone komt, ook al heb je er geen zin in.

Hoe beter je wordt in discipline en niet-uitstellen, des te makkelijker het wordt om je leven zo vorm te geven als jij het wilt hebben. Met luiheid kom je niet vooruit. Meer discipline vermindert weerstand en veroorzaakt een voorwaartse beweging die ervoor zorgt dat dingen sneller veranderen.

Oh, en ik heb alles wat je nodig hebt om je uitstelgedrag op te lossen en meer discipline te ontwikkelen. Lees meer…

4. Ontwikkel een goede gezondheid

Een gezond lichaam is geen levensdoel op zich, net als het onderhouden van een auto op zichzelf geen doel is. Het doel met je auto is comfortabel en veilig rondrijden, en het doel met je lichaam is prettig leven. Het is je voertuig voor het leven, en hoe beter het functioneert, des te makkelijker je kunt doen wat je wilt doen.

 • Als je goed voor je lichaam zorgt krijg je meer energie. Deze extra energie helpt je meer uit het leven te halen.
 • Een gezond lichaam vertoont minder problemen, het zit je niet ‘in de weg’ maar het helpt je vooruit.
 • Door nu goed voor jezelf te zorgen (discipline) verminder je ernstige problemen op de lange termijn.

Zelfs als je nu niet helemaal gezond bent, bijvoorbeeld omdat je een chronische aandoening hebt, is het van belang dat je zo goed mogelijk je best doet om je gezondheid niet verder te laten verslechteren of zelfs te verhogen.

Dus? Dus voed je lijf met veel groenten, met minder dierlijke producten, snijd in je suikerconsumptie, drink weinig (of geen) alcohol, verdiep je in alle geweldige voedingsmiddelen die je helpen lang gezond te blijven (zoals groene thee en kurkuma). Beweeg, stretch, mediteer. Doe wat je moet doen om je lijf gezond te houden.

Een goede gezondheid is goud waard. Verwaarloos het dus niet in je tocht naar succes op de korte termijn. Denk aan de lange termijn. Neem tijd en aandacht om je lijf te koesteren. Zo voorkom je veel gezeur en haal je elke dag meer uit het leven.

5. Werk aan je psychische gezondheid

Ja, je psychische gezondheid. Overdreven? Het hangt er vanaf hoe je ernaar kijkt. Het is in onze huidige maatschappij normaal om gestrest en angstig te zijn. Om te leven met een vol hoofd, om tegen het randje van burn-out aan te leven.

Veel mensen zijn niet echt ‘ongelukkig’ maar ook niet echt ‘gelukkig’, ze zitten in het geestdodende gebied er tussenin. En een heleboel andere mensen glijden af in serieuzere toestanden: depressie, angstaanvallen, burn-outs, hyperventilatie en ga zo maar door.

De moderne maatschappij vraagt veel van je. Zeker als je gevoelig van aard bent. En om psychisch gezond te blijven moet je dus bewust actie ondernemen.

 • Je kunt je niet bezighouden met √°lle problemen in de wereld, ook al voel je je er wel door geraakt. Ontwikkel het vermogen om los te laten, om te accepteren dat dingen soms zijn zoals ze zijn, en richt¬†je vooral op de dingen die je w√©l kunt veranderen.
 • Mediteer regelmatig. Beschouw¬†een kalm en leeg hoofd niet als de uitzondering. Beschouw het als je natuurlijke en gezonde staat van zijn. De stress en de drukte is de uitzondering.
 • Doe je best om puurder te leven. Dat wil zeggen: meer integriteit, meer eerlijkheid, meer authenticiteit. Jezelf zijn voelt heerlijk. Hoe meer je jezelf kunt en durft te zijn, des te beter het psychisch met je zal gaan.
 • Werk aan je angsten.
 • Laat je coachen op psychische problemen die terug blijven komen.

Een gezonde geest is net zo belangrijk als een gezond lichaam. Wanneer je gelukkig bent, lekker in je vel zit en positief naar de wereld kijkt, kun je de hele wereld aan. Dan voel je je minder snel verslagen. Je ontwikkelt meer energie en je zult merken dat vrijwel alles je makkelijker af gaat.

6. Train jezelf in de essentie

Hoe beter je wordt in minimalisme, des te moeitelozer je leven wordt. En des te makkelijker het wordt om vooruit te komen.

Dat wil niet zeggen dat je moet leven in een leeg huis. Het wil zeggen dat je kritisch kijkt naar alle spullen, verplichtingen, bezigheden, afspraken, plannen, relaties en projecten in je leven. En dat je de dingen die overbodig zijn uit je leven gooit.

Wat overblijft is alles dat voor jou nodig is om gelukkig te zijn en voldoening uit het leven te halen. Voor de een is dat meer dan voor de ander. Dat is prima. Het doel is niet om weinig te bezitten. Het doel is om veel minder overbodige dingen in je leven te hebben.

Alles dat een plek heeft in jouw leven kost een beetje energie. Zie al deze dingen als kleine lampjes, en zie jezelf als een grote batterij. Kleine lampjes vragen weinig energie, dus jij kunt het aan. Maar worden het te veel lampjes, dan raak jij uitgeput. Dan wordt je leven moeilijker, en wordt het tijd om een aantal lampjes weg te doen zodat je meer energie overhoudt voor jezelf en voor de lampjes die je graag laat branden.

Overbodigheden kosten je energie. Zowel mentaal als fysiek. En hoe beter je wordt in overbodigheden scheiden van de essentie, des te makkelijker je leven wordt. Je draagt minder ballast, er is minder dat je tegenhoudt. Dat geeft je vrijheid, lichtheid en flexibiliteit.

Mijn persoonlijke ontwikkeling boek

Persoonlijke ontwikkeling boekJa! Dat waren ze. En om je verder te inspireren heb ik een heel leuk boek voor je geschreven vol met tips om je persoonlijke ontwikkeling nog sneller in een opwaartse spiraal te brengen.

Het boek heet Steeds leuker en het bevat de korte route naar een leuker leven. Klinkt goed toch? Je vindt het boek hier…

Happy kickstarting! En wil je jouw vrienden ook helpen met kickstarten? Like dit artikel dan even op Facebook of Instagram. Hoe meer mensen zich ontwikkelen, des te leuker de wereld wordt! :)

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test