Artikel opslaan

“The earth is what we all have in common.”
Wendell Berry

De toekomst van ons enige thuis

home-posterSinds ik geen televisie meer heb is de avondprogrammering vervangen door zinvolle activiteiten. Van lezen tot sporten tot het kijken van documentaires. Gisteren kwam ik langs de adembenemende documentaire HOME (2009). Deze film is sinds kort gratis beschikbaar via YouTube, en het is de eerste film sinds lange tijd die tranen over mijn wangen deed rollen.

HOME is het verhaal van ons. Van jou en mij. Van de glorie en schande van de menselijke soort. Volledig gefilmd vanuit de lucht in HD, geeft het je een nieuw beeld op de wereld die wij hebben geschapen.

Een wereld die tot de verbeelding spreekt. Een ontwikkeling die je aan het denken zet. HOME behandelt alles wat je intellectueel al wist, en laat het je beleven met beelden die echt binnen komen. Omdat ik (net als de sponsors op YouTube) vind dat iedereen deze film moet zien, wil ik je uitnodigen om vanavond anderhalf uur uit te trekken voor een geweldige reis.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

Onze collectieve middelvinger

Er geldt een wet in de natuur. Een wet die is ontstaan door miljarden jaren evolutie. Deze wet is heel simpel: iedereen geeft net zoveel terug als hij verbruikt. Niemand neemt meer dan hij nodig heeft. Deze wet geldt voor planten, voor dieren, voor alle kleine en grote organismen. Wanneer deze wetmatigheid wordt gebroken, zal het organisme sterven omdat er uiteindelijk te weinig is om van te leven.

We hebben een naam voor dergelijk gedrag in ons lichaam. We noemen het kanker.

Kanker neemt meer dan het nodig heeft, om oneindig te groeien. En in het proces doodt het zichzelf, omdat het zijn leefomgeving doodt. Kanker is niet duurzaam. Het is de snelste weg naar zelfvernietiging. Ons huidige economische systeem is als een kanker in haar leefomgeving. En de wetten van moeder natuur zijn niet onderhandelbaar.

Onze soort steekt (zonder dat we het weten) haar collectieve middelvinger op, en de Aarde reageert. De film laat duidelijk zien wat de gevolgen zijn van onze collectieve middelvinger, op de meest elegante manier. Als je niet van plan bent om af te glijden in een depressie, kijk de film dan helemaal af tot het einde. En als je klaar bent, ga dan aan de slag met ons gratis eBoek.

Bekijk de documentaire HOME direct gratis…

Het is te laat om pessimistisch te zijn

Update je Planeet - Gratis eBoekEen film als deze drukt ons met de neus op de feiten. Feiten die we zo makkelijk verdringen, wegstoppen of wegwuiven. We lopen ervan weg omdat de situatie te groot is. Te omvangrijk om te bevatten. Te intens om te veranderen. We voelen ons machteloos, en dat doet ons schuilen.

Maar het is te laat om pessimistisch te zijn. Zoals ik al vaker schreef op soChicken: de wereld veranderen doen we stap voor stap. Alles wat je doet (of niet doet) heeft invloed. Jij bent invloedrijker dan je denkt. Hierover schreef ik in het gratis eBoek Update je Planeet. Als je dit boekje nog niet hebt gelezen, lees het dan direct nadat je de film hebt bekeken. Het zal je helpen jouw kickstart te maken naar een nieuwe planeet.

Waarom ik denk dat we reden hebben om positief te blijven?

 • Onze technologie groeit momenteel exponentieel. Dat is natuurlijk zowel hoopgevend als beangstigend. De verwachting is dat we rond 2023 voor $1.000 een computer kunnen kopen die zo slim is als een mens. In de jaren erna zullen computers slimmer worden dan mensen. Wat gebeurt er in een samenleving met zoveel intelligentie? Dat is moeilijk te voorspellen. Maar mijn verwachting is dat we er (in ieder geval deze eeuw) sterk op vooruit zullen gaan.
 • Duurzame technieken worden beter en goedkoper. De wereld is wakker geworden, en de duurzame industrie draait op volle toeren. Binnen enkele jaren zullen we de energiemarkt op zijn kop zetten met betere windmolens en steeds betere zonnepanelen.
 • Er is een groeiend bewustzijn dankzij het internet. Enkele jaren geleden wist ik niets van deze problemen af. Inmiddels verspreid ik het bewustzijn iedere maand onder honderdduizenden mensen. Mensen lezen boeken, kijken films als deze. Ze raken geïnspireerd, praten met elkaar. Iedere dag komen er meer mensen bij. Mensen die hun leven willen gebruiken om de wereld beter te maken.
 • We worden steeds ouder. En hoewel veel mensen denken dat dat voor grote problemen zal zorgen, denk ik dat het een voordeel is. Vroeger waren dit soort wereldwijde problemen ‘niet jouw zorg’ omdat je er toch niet meer zou zijn als het gebeurt. Maar als jij 120 wordt (wat niet ondenkbaar is gezien de vooruitgang in biotechnologie), dan zul je zelf de consequenties van de nalatigheid van vandaag ervaren. Dit besef zal ervoor zorgen dat we onze horizon verleggen en meer zullen nadenken over de lange termijn. Het gaat niet meer alleen over je kleinkinderen. Het gaat over jezelf.
 • Steeds meer mensen voelen zich dankbaar. We beseffen als soort steeds sterker hoe wonderlijk, kwetsbaar en mooi de wereld om ons heen is.
 • Moderne wetenschap helpt ons de wereld steeds beter begrijpen. Dat zorgt voor schokkende inzichten, maar waarschijnlijk ook voor goede oplossingen.
 • Steeds meer mensen beseffen dat geld niet gelukkig maakt, maar dat geluk een keuze is. Dat je er direct naartoe kunt gaan. Gelukkige mensen zijn liefdevoller, meer ontspannen, zelfverzekerd, positief, niet bang en klaar om de wereld te veranderen.

We leven in een bijzondere tijd. Niemand weet hoe de toekomst zich zal ontvouwen. Wat we wel weten is dat acties vandaag de resultaten van morgen beïnvloeden. En jij kunt iets doen. Jij hebt meer invloed dan je denkt, en je kunt je invloed stap voor stap vergroten. Dus laten we de feiten onder ogen zien en aan de slag gaan.

 1. Bekijk de documentaire HOME gratis.
  Zet hem lekker fullscreen HD met het geluid hard.
 2. Download het gratis eBoek Update je Planeet.
  PDF formaat, ook te openen op je smartphone of iPad.
 3. Beluister de prachtige soundtrack via Spotify.
 4. Vind inspiratie op onze ECO pagina.
 5. Deel dit artikel op Facebook, Twitter of stuur het door naar mensen die je graag wakker wilt schudden.

Wat vond jij van de film? Ben jij anders gaan kijken naar de wereld? Wat wil jij doen om de toekomst een nieuwe kant op te sturen?

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test