Artikel opslaan

Video – hoe voorspel je de toekomst?

De toekomst is onzeker. En tóch kunnen we iets doen om haar naar onze hand te zetten. In de onderstaande video geef ik je een schop onder je kont, en spoor ik je aan om stappen te zetten richting een betere wereld.

Bekijk hieronder mijn video over de toekomst voorspellen. Vind je deze video leuk? Abonneer je dan gezellig op mijn YouTube kanaal.

Kun je de video niet bekijken? Bekijk mijn video over de toekomst voorspellen op YouTube.

Kom maar op

Reserveer mijn nieuwe boek 🎉

Bestel mijn nieuwe boek Kom maar op nu vooruit en ontvang een exclusieve bonus! 🥳

Wacht niet te lang, de oplage mét bonus is beperkt!

Lees meer en reserveer

1. Gebruik ellende om je op het positieve te richten

Precies. Er is ontzettend veel ellende in de wereld. Veel dingen gaan niet goed, of lopen ronduit uit op een ramp. Afnemende bio-diversiteit, ontbossing, armoede, vervuiling, verzuring van de oceanen, klimaatverandering, noem het maar op.

Je kunt je hele leven wentelen in ellende als je daarvoor kiest. Er is veel te veel ellende op de wereld voor één persoon om te verwerken. Je kunt jezelf een depressie aanlezen als je zou willen.

En dat is een slecht plan. Ja, er is ellende. Ja, je wilt er iets aan doen. We móeten er iets aan doen. Maar dat wil niet zeggen dat we onze focus daar moeten leggen. Gebruik de dingen die verkeerd gaan als een rode vlag, en richt je vervolgens op de oplossingen.

Alles wat je aandacht geeft groeit. Als je je aandacht stuurt richting het bouwen van oplossingen, dan ben je een stuk effectiever bezig.

2. Ontwikkel een ‘nieuwe normaal’

Er zijn dingen die je ‘gewoon niet doet’, zoals een kind slaan, iemand beroven of je auto wassen met bleekwater. Er waren tijden dat het heel normaal was dat kinderen op school tikken kregen. Maar gaandeweg hebben we onze ‘normaal’ aangepast, en in onze nieuwe normaal is het ondenkbaar dat onze kinderen geslagen zouden worden door leerkrachten.

Zo’n ‘nieuwe normaal’ kun je op ieder gebied introduceren. Je kunt het met jezelf afspreken. Zoals: ik vind kiloknapperkip niet langer normaal, ik koop het niet meer. Of, ik vind het niet langer normaal dat ik gif strooi in mijn tuin. Of, ik vind het niet langer normaal om andere mensen te veroordelen, daar stop ik mee.

Door je standaarden te verhogen en een ‘nieuwe normaal’ te introduceren, vorm je een krachtig voorbeeld voor de mensen in je omgeving. Je wordt een inspiratiebron voor anderen. Hierdoor vergroot je jouw impact aanzienlijk.

3. Begin bij jezelf, niet bij het regenwoud

De wereld zit niet te wachten op boze mensen die wijzen met vingertjes en zichzelf op de schouder kloppen omdat zij wél hun plastic afval scheiden. Ons wereldwijde gebrek aan duurzaamheid is een groot probleem, maar het is een symptoom van een heel ander probleem: een gebrek aan wijsheid.

Als er één ding is waar we allemaal bij gebaat zijn, dan is het een meer liefdevolle samenleving. Een samenleving die draait om ‘volwassen’ waarden als openheid, eerlijkheid, respect, samenwerking, compassie en gezond verstand.

En hoe komen we tot zo’n samenleving? Niet door plastic te recyclen. Maar door jezelf te ontwikkelen. Door uit te zoeken wat jouw plek is in de wereld. Door te mediteren, door liefdevoller te worden en echt te ontdekken waar geluk vandaan komt (uit jezelf, niet uit een nieuwe auto).

En ja, zodra je eenmaal liefdevoller wordt, zul je automatisch gaan recyclen. Dan zul je automatisch minder oordelen, minder agressief zijn. Dan zul je minder materialistisch zijn, minimalistisch leven, meer groente gaan eten, beter voor jezelf zorgen, minder vervuilen en misschien zelfs kleiner willen wonen. Dan zul je automatisch zachter worden voor jezelf, voor de mensen om je heen en voor de wereld waarop je leeft. En dat is, op de lange termijn, een veel betere ontwikkeling dan je schuldgevoel afkopen door een paar euro over te maken naar het WNF.

Wat we nodig hebben is meer wijsheid. En vervolgens mensen die handelen naar hun wijsheid. De wereld verbeteren is een pad van persoonlijke groei. Hoe meer jij groeit richting een liefdevolle levensinstelling, des te beter de wereld af is.

4. Lees jezelf in, groei wijzer in plaats van rancuneuzer

Niemand kan de wereld volledig begrijpen. Onze samenleving, onze economie, de verbonden ecosystemen en het heelal zijn stuk voor stuk oneindig complex. En steeds wanneer we denken dat we wel ‘weten hoe het zit’, komen we tot de conclusie dat we pas net beginnen met begrijpen.

Onthoud dat je hersenen de wereld graag indelen in hokjes, in zwart en wit. De wereld is of slecht, of goed. Maar in werkelijkheid is het één enorm grijs gebied.

Voor je het weet zie je overal complot theorieën, of ga je geloven dat mensen de wereld echt vanuit slechte bedoelingen besturen.

Mensen doen altijd het goede, gezien hun beeld van de wereld. Uiteraard hebben we allemaal een ander beeld van de wereld, en hierdoor krijgen we gemixte resultaten. Wetenschap helpt ons dit beeld recht te trekken, maar dat is geen snel proces. En ondertussen zijn we er allemaal bij gebaat als jij je best doet om de wereld steeds beter te begrijpen. Dat jij wijzer en wijzer wordt. Dat je leert om minder te oordelen, en meer vragen te stellen.

Niemand wil dat ons klimaat onherstelbaar verandert. Maar tegelijkertijd wil niemand achterblijven in economische groei. En de meeste mensen neigen naar resultaten op de korte termijn, dus wordt er gekozen voor economische groei. Het kost een generatie om het stuur om te gooien, misschien wel twee. En wie weet, misschien wel drie.

Voel geen woede. Probeer te begrijpen. En probeer vanuit daar veranderingen te realiseren.

5. Maak een betere toekomst onderdeel van je dagelijks leven

Handel vandaag met de lange termijn in gedachten. Kleine, dagelijkse acties stapelen al snel op tot iets indrukwekkends. En door te handelen in lijn met je dromen, doelen en idealen word je een krachtig voorbeeld. Voor je vrienden, je gezin, je familieleden en alle mensen die je nog mag ontmoeten.

Door dingen anders te doen zet je mensen aan het denken. Ik merk regelmatig hoe mijn levenshouding mensen in mijn omgeving inspireert om kleine veranderen te maken, en soms drastische stappen te zetten. Jij hebt invloed op ieder mens dat in je leven komt, net zoals ieder mens invloed op jou heeft.

Dus ja, recycle je plastic. Doneer dat bedrag aan het goede doel. En doe alles wat goed voelt voor jou. En blijf ontwikkelen, blijf groeien.

De toekomst is nog niet geschreven. Het is een blanco pagina. En door zelf deel te nemen in het vullen van deze pagina, heb je alle reden om positief en optimistisch te zijn over wat er komen gaat.

Meer inspiratie en nog véél meer tips?

In de onderstaande soChicken artikelen vind je nog veel meer inspiratie en tips die je aansporen om de wereld mooier te maken.
Update je Planeet - Gratis eBoek

Ontdek nog veel manieren om de wereld te verrijken in ons gratis eBoekUpdate je Planeet met daarin 5 basics die je helpen je groene invloed te vergroten.

Download dit gratis eBoek op onze ECO Pagina…

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test