Problemen maken je leven vervelend

Hoe meer problemen je hebt, des te lastiger het is om gelukkig te zijn. Problemen maken je leven lastig, moeilijk en vervelend.

Als je niet constructief met je problemen omgaat, kun je je makkelijk laten meesleuren in een negatieve spiraal. Je wordt dan meegezogen in de ellende, en het wordt steeds moeilijker om positief te blijven.

Wij hebben zeven bruikbare tips die je kunt inzetten op weg naar een zorgeloos leven, een leven zonder problemen!

1. Durf af en toe het leven zijn gang te laten gaan

Veel problemen hoeven niet eens te bestaan. Wanneer je af en toe het leven even op zijn beloop laat, dan zie je dat schijnbare problemen zichzelf oplossen. Of dat vervelende situaties je uiteindelijk op hele mooie plekken kunnen brengen als je er achteraf op terugkijkt.

Probeer niet overal de controle over te krijgen. Laat je Meevoeren Door het Leven, en ervaar hoe makkelijk je leven kan zijn.

2. Maak andermans probleem niet jouw probleem

Als je veel problemen in je leven hebt, dan heb je waarschijnlijk de gewoonte ontwikkeld om problemen van anderen op je te nemen. Je maakt van andermans probleem jouw probleem.

Stel je dat je niet kunt komen op de verjaardag van je zus, omdat er plotseling iets belangrijks tussen is gekomen. Voordat je de verjaardag afzegt maak je je druk of je zus het wel of niet erg zal vinden dat je niet komt, terwijl dat niet jouw probleem is. Je kunt niet, het is niet anders. Is je zus daar niet blij mee? Haar probleem.

Maak je niet druk om alle problemen die je kunt vinden. Betrek niet alles op jezelf. Heb er gewoon een beetje schijt aan. Problemen moet je niet aantrekken maar afstoten. Als mensen om je heen uit het niets problemen lijken te maken, dan is het aan jou om ze ook vooral bij hun te laten.

3. Stop met doemdenken en leef bij de feiten

Leef niet constant met je hoofd in allerlei mogelijke toekomstige situaties. Er kunnen allerlei vervelende dingen gebeuren, maar er zal waarschijnlijk helemaal niets fout gaan.

Ben jij een doemdenker? Dan heb je het talent om je druk te maken over problemen die nog niet eens bestaan. Als het je doel is om probleemloos door het leven te gaan is dit geen effectieve eigenschap.

Leef liever bij de feiten. Laat je gedachten niet op hol slaan, maar Leef in het hier en nu. Als je nu geen probleem hebt, geniet daar dan nu van en ga geen problemen creëren.

4. Geloof dat het leven makkelijk is

Overtuigingen bepalen hoe jij de realiteit ervaart. Iemand die denkt dat het leven moeilijk is, ervaart het leven als moeilijk. Iemand die denkt dat het leven makkelijk is, ervaart het leven als makkelijk.

Het is heel simpel. Doe je best om van het positieve uit te gaan, en stop met ‘vechten’ tegen al je problemen. Zeg gewoon tegen jezelf dat je problemen klein zijn, dat je ze makkelijk op kunt lossen, dat je hele leven makkelijk is.

Handel naar je nieuwe overtuigingen. Doe dingen die iemand met je nieuwe overtuiging ook zou doen. Handel alsof je leven makkelijk is, dan zal het vanzelf makkelijker worden!

5. Verander problemen in projecten

Heb je een probleem voor je liggen? Pak dan een vel papier, en zet je probleem uiteen alsof het een project is.

Wat is precies het probleem, en welke verschillende strategieën kun je bedenken om dit probleem uit je leven te gooien? Als je probleem te maken heeft met een vervelende opdracht op je werk, dan heb je verschillende opties.

Je kunt praten met je baas of je collega’s, je kunt de opdracht anders aanpakken, je kunt de opdracht afschuiven naar iemand anders, je kunt de opdracht vereenvoudigen, je kunt hulp inschakelen, je kunt er gewoon voor gaan en hopen dat het goed komt, je kunt dreigen ontslag te nemen, je kunt ontslag nemen, etc.

Bij iedere strategie horen praktische stappen die je kunt zetten. En door deze stappen af te werken kun je dit probleem simpelweg uit de wereld helpen door het als een project te beschouwen.

6. Blijf bij de grote lijnen

Je kunt over kwesties nadenken op verschillende niveau’s. Op het hoogste niveau bestaan er geen problemen. Als je het hele leven overziet, en het bekijkt vanuit een heel hoog perspectief dan zie je dat alles goed is. Het leven is eenvoudig en je doorziet de grote lijnen.

Als je op het laagste niveau nadenkt, dan zie je veel complexiteit en veel details. Op dit niveau is er veel ruimte voor problemen.

Door vaker na te denken op een hoger niveau verdwijnen veel problemen als sneeuw voor de zon. Laat je niet opslokken door alle details, maar blijf bij de grote lijnen. Dat betekent dat je je los maakt van perfectionisme, dat je de juiste prioriteiten stelt en leert om zaken te relativeren.

7. Neem regelmatig afstand

Jij bent niet je problemen. Je bent niet wat je doet en wat je meemaakt. Je bent niet wat er op dit moment in je leven speelt, je bent jezelf.

Door regelmatig afstand te nemen van het leven, en even tot jezelf te komen, worden je problemen klein en onbenullig. Afstand nemen doe je door tijd voor jezelf te nemen, en bijvoorbeeld te mediteren.

Meer tips om je leven makkelijker te maken

Het liefst besteed ik mijn tijd aan het creëren van waardevolle producten die je levenskwaliteit verbeteren. Daarom ontwikkelde ik het Broednest, waarin ik alle gereedschappen deel die je nodig hebt om je leven steeds leuker te maken.

Wil je ook een rustiger, eenvoudiger en liefdevoller leven? Met meer tijd voor je persoonlijke groei en je dierbaren? Schrijf je dan in en verander je leven stap voor stap zoals duizenden lezers al deden.

Lees meer en schrijf je direct in…

 

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test