Artikel opslaan

We hebben allemaal een grens

Iedereen heeft een grens in wat hij kan managen in zijn leven. Wie voor een te lange tijd te veel hooi op zijn vork neemt komt onvermijdelijk vroeg of laat in een burn-out terecht.

Door te ontdekken waar je grenzen liggen, en ze vervolgens te respecteren, kun je voorkomen dat je overweldigd raakt door het leven. We kunnen nu eenmaal niet altijd onze eigen ambities bijhouden.

Het is makkelijker om te dromen dan om te doen, en helaas kunnen we niet altijd al onze dromen zo snel waarmaken als we graag zouden willen.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

Neem niet te veel hooi op je vork

Heb je het op dit moment onmogelijk druk en lig je netjes op koers voor een burn-out in de nabije toekomst? Kijk dan eens kritisch naar je projectenlijst. Welke verantwoordelijkheden heb jij allemaal op je genomen, of in je schoot geworpen gekregen?

Neem de tijd om projecten te schrappen die je eigenlijk meer kosten dan ze je opleveren. Volg dit stappenplan en breng direct meer lucht in je leven.

Het is belangrijk dat je niet te veel hooi op je vork neemt. Je kunt nu eenmaal niet alles doen, en jij bent niet verantwoordelijk voor de hele wereld.

Wees realistisch in wat je kunt

Word je ook weleens geplaagd met de gedachten dat je best in één nacht een boek kunt schrijven als je even je best zou doen? Of dat je er best nog wel een projectje bij kunt nemen, ook al heb je het al erg druk?

Leer waar je grenzen liggen in wat je kunt bewerkstelligen. Veel mensen zijn veel te kritisch voor zichzelf, en vinden dat ze van alles moeten doen. Deze instelling zorgt uiteindelijk voor teleurstelling en vervolgens voor stress.

Beperk je in het aantal projecten dat je aanneemt, en zorg dat je hier de juiste aandacht aan geeft. Durf nee te zeggen.

Stel duidelijke prioriteiten

Je eigen grenzen respecteren komt neer op het stellen van prioriteiten. Als je niet weet wat je het belangrijkst vindt, kun je ook niet beslissen welke zaken er wel en niet in je leven thuis horen.

Wanneer je een compleet overzicht hebt gemaakt van alle dingen die op dit moment spelen in je leven, kun je eenvoudig prioriteiten toekennen aan deze projecten. Je weet dan binnen korte tijd welke zaken je aandacht echt verdienen, en welke projecten je beter kunt schrappen.

Wil je weten hoe je zelf snel prioriteiten kunt stellen in je werk? Lees dan ons eerdere soChicken artikel: ‘Zo Stel je Eenvoudig Prioriteiten in je Werk‘.

Ga ontspannen en gelukkiger door het leven

Door je eigen grenzen te respecteren ga je meer ontspannen en gelukkiger door het leven. Je verkleint het risico dat je overweldigd raakt. Op deze manier kun je nooit te lang doorgaan en in een burn-out terecht komen.

Als je meer wilt dan je zou kunnen, moet je minder doen dan je zou willen. Focus je op de dingen die je echt belangrijk vindt, en probeer de rest te laten rusten. Bescherm jezelf tegen extra werk als je het niet langer aan kunt. Jij bent ten slotte niet verantwoordelijk voor andermans problemen.

Meer tips om stress te voorkomen?

Voel je je opgebrand, en ben je bang om in een burn-out terecht te komen? Of wil je leren hoe je met je stresshuishouding om moet gaan om te voorkomen dat je overweldigd raakt? Het onderstaande boek richt zich op het succesvol herkennen, voorkomen en genezen van een burn-out.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test