Artikel opslaan

Vecht jezelf vrij van al die meningen

Rekening houden met andere mensen is goed. Je leven laten bepalen door anderen, omdat je je druk maakt om wat anderen over je denken, is zonde.

Je kunt nooit iedereen tevreden stellen. Jij wilt je graag gelukkig voelen, en dat wordt lastig als je je leven laat bepalen door de meningen van anderen. Leer om vaker schijt te hebben aan wat anderen over jou denken, en voel je vogelvrij!

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

Volg mijn online cursus ‘Schijt’

Leer hoe je respectvol schijt kunt hebben aan wat anderen van je denken, vergroot je zelfvertrouwen, word assertiever en ontwikkel je zelfliefde stap voor stap.

Schrijf je in voor mijn online zelfvertrouwen cursus en ontdek hoe vele duizenden soChicken lezers hun zelfvertrouwen blijvend en succesvol verbeterden.

Lees meer en bekijk de online cursus…

1. Mensen zijn vooral druk met hun eigen leven

In de eerste plaats is het interessant om je af te vragen of mensen eigenlijk wel zoveel over jou denken als jij denkt. Jij bent namelijk niet het centrum van het universum.

Het is logisch dat jij veel nadenkt over jezelf, over je eigen leven. Maar waarom denk je dat dat anders is bij andere mensen? Ieder mens ziet zichzelf als het middelpunt van zijn leven. Logisch ook, het leven is soms knap ingewikkeld. En de meeste mensen hebben hun handen vol aan zichzelf.

Dat betekent dus dat mensen minder met jou bezig zijn dan je misschien zou denken. Kan het jou iets schelen wat een voorbijganger op straat doet? Maak je je echt druk om wat je nichtje voor werk doet of hoe erg je collega zich schaamt omdat hij zich verspreekt tijdens een presentatie? Je leeft niet constant in ieders gedachten, andere mensen maken zich niet altijd zo druk om je. Ze meestal niet eens een mening over alles wat jij zegt en doet.

In een van mijn oudere artikelen Niemand Geeft om je, en dat is Iets Goeds lees je hier meer over. Laat je niet tegenhouden omdat je denkt dat mensen ergens iets van zouden kunnen gaan vinden. In veel gevallen zijn deze mensen veel te druk bezig met zichzelf om zich ook nog bezig te houden met jou.

Wat anderen van je denken is niet zo belangrijk.

Wat anderen van je denken is niet zo belangrijk. Deel op Pinterest

2. Je leeft je leven niet voor anderen

En daarmee komen we ook direct op het tweede inzicht: je leeft voor jezelf, niet voor anderen. Het is jouw doel om gelukkig te zijn, om balans te vinden en op die manier een positieve invloed uit te oefenen op de mensen om je heen. Dat wil niet zeggen dat je je moet gedragen zoals andere mensen willen.

Het is jouw leven. Jij moet je leven op jouw manier ervaren. Je bent op zoek naar geluk, en in die zoektocht naar geluk leer je van alles. Deze lessen maken je wijzer, brengen je levenservaring. Dat doe je voor jezelf, voor je eigen persoonlijke groei.

Je mag zelf bepalen wat je met jouw leven wilt doen, dat is jouw vrijheid. Maak je dus niet druk om wat anderen graag willen dat jij doet maar kies je eigen route. Laat andere mensen zich druk maken om hun eigen leven.

3. Mensen reflecteren hun onzekerheden op jou

Iedereen doet levenservaring op, en iedereen wil deze ervaring graag met jou delen. Anderen willen voorkomen dat jij dezelfde fouten als hen maakt, of dat jij dingen gaat ondernemen die zij eng zouden vinden.

Het kan dat je moeder je afraadt om een wereldreis te maken, omdat ze het zelf nooit zou durven. Een vriend raadt je af om je eigen bedrijf te beginnen omdat hij zelf eens het schip in is gegaan, of je tante zegt dat je nooit aan kinderen moet beginnen omdat zij zich hierdoor belemmerd heeft gevoeld.

Gelukkig is echter niet iedere levenservaring van toepassing op jouw leven. Sommige mensen komen in een burnout door een grote verbouwing, anderen doen het met twee vingers in hun neus.

Wees dus altijd kritisch op het advies dat je ontvangt, en toets het aan je eigen ervaringen. Advies is waardevol, maar ervaring nog veel waardevoller. Doe het op je eigen manier. Blijkt dat je het achteraf mis had? Dan doe je de mensen in je omgeving een plezier, want de meeste mensen vinden het heerlijk om gelijk te krijgen!

4. Dwars door de kritiek naar respect

Soms lijkt het alsof je niets goed kunt doen. Je doet je best om je leven goed op orde te krijgen, gezond te leven, succesvol te zijn, een goede vriend(in) te zijn en ga zo maar door. Hoe goed je het ook bedoelt, er zijn altijd mensen die alsnog kritiek hebben op dingen die je doet.

Bedenk echter dat het geven van kritiek voor sommige mensen een veilige uitlaadklep is, terwijl ze diep van binnen eigenlijk heel veel respect voor je hebben.

Het is altijd makkelijker om iemand kritiek te geven op wat hij heeft gemaakt, dan om het zelf te maken. Het is voor een ander makkelijk om te zien wat jij allemaal fout doet in de winkel die je zelf hebt opgezet. Het is voor de meeste mensen echter bijzonder moeilijk om zelf ook zoiets te doen.

Trek het je dus niet te persoonlijk aan. Kritiek kan waardevol zijn, het kan ook waardeloos zijn en je de grond in trappen. Laat dat niet gebeuren. Blijf bij jezelf, trek eventueel een les uit de opmerkingen en besef dat de kritiek waarschijnlijk voortkomt uit respect voor wat je hebt bereikt, uit jaloezie of simpelweg uit gewoonte.

5. Neem het niet te persoonlijk

Iedereen vindt het leuk om ergens een mening over te hebben, en iedereen vindt het fijn om serieus genomen te worden. Trek je de meningen van anderen dus niet te persoonlijk aan.

Je komt al een heel eind als je de mening van de ander erkent, aangeeft dat je het begrijpt en er respect voor hebt. Vervolgens kun je compleet het tegenovergestelde doen. Je hoeft je niet druk te maken om alles en iedereen. Je wilt je leven leiden op jouw manier, zoals jij dat prettig vindt.

Als jij biologisch wilt eten, en je ouders vinden dat onzin, dan is dat hun probleem. Als jij niet wilt dat je vrienden roken in jouw huis, en zij vinden dat vervelend, dan is dat hun probleem. Als je partner het overdreven vindt dat je af en toe even tijd voor jezelf wilt hebben om te mediteren, dan is dat zijn probleem.

Maak van andermans problemen niet jouw problemen. Heb er op een respectvolle manier schijt aan. Alleen dan kun je doen wat je zelf leuk vindt, en hoef je je niet meer druk te maken over wat anderen van je denken. Zodra mensen merken dat je toch wel doet wat je zelf wilt, dan vestigen ze hun aandacht snel genoeg op iemand anders die zijn leven wel wil laten bepalen door meningen van anderen.

En weet je wat? Zodra de mensen om je heen door hebben dat je toch wel je eigen weg in slaat, krijgen ze meer respect voor je. Want stiekem hebben we allemaal bewondering voor mensen die hun eigen weg kiezen.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test