Levend voedsel helpt je gezond te blijven
Levend voedsel helpt je lichaam gezond te blijven. Het zit vol met alle voedingsstoffen die wij nodig hebben (vitaminen, mineralen, vezels, anti-oxidanten en nog veel meer) en het is zo opgebouwd dat je lichaam precies weet wat het ermee moet doen. Ons lichaam is ontworpen voor levend voedsel, en levend voedsel is ontworpen voor ons lichaam.
Wanneer je een groot deel fabrieksvoeding (dode voeding) vervangt door levend voedsel, zul je je gezonder en fitter voelen. Je voorziet je lichaam van een natuurlijke bron van voedingsstoffen en je verlost je lichaam van grote hoeveelheden zout, verzadigd vet, suiker en diverse additiven. Hierdoor kan het zijn dat je veel vage gezondheidsklachten (veroorzaakt door twijfelachtige ingrediënten of een gebrek aan voedingsstoffen) verhelpt, dat je meer energie krijgt, je afweersysteem versterkt, verantwoord afvalt en een positievere kijk op het leven krijgt.
Vraag jezelf dus iedere dag af: “Krijg ik vandaag voldoende levende voeding binnen?”.
Pre-order mijn nieuwe boek 🎉
Ontdek hoe je een positief leven bouwt in een turbulente wereld.
Bestel mijn nieuwe boek Kom maar op nu vooruit en ontvang een exclusief dolle-pret-bonuspakket! 🥳
Wacht niet te lang, de oplage mét bonus is beperkt!
Wat is levend voedsel precies?
Levend voedsel is plantaardige natuurlijke voeding in zijn onbewerkte, rauwe toestand. Het is voeding die is gegroeid uit de aarde, aan een plant, struik of boom: Groente, fruit, noten, pitten en zaden. Wanneer je meer levend voedsel toevoegt aan je leven betekent dit niet dat je alleen nog maar rauwe groente hoeft te eten. Het betekent simpelweg het volgende:
- Je kiest vaker voor rauwe groenten en ongebrande, ongezouten noten en zaden in je eetpatroon.
- Je eet regelmatig fruit, het liefst met schil.
- Je doet je best om te variëren zodat je profiteert van verschillende voedingsstoffen in verschillende voedingsmiddelen.
- Je doet je best om je maaltijden en tussendoortjes zoveel mogelijk te baseren op levende voeding. Je werkt met verse groenten en diverse andere levende ingrediënten zoals verse kruiden, olijf- of notenolie, specerijen, champignons, peulvruchten en andere voedingsmiddelen die verhit moeten worden (zoals aubergine).
- Je kiest vaker (of zo vaak mogelijk) voor groente en fruit die op een eerlijke en bewuste manier wordt verbouwd. Dus zonder het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen en met respect voor mens en milieu (biologisch, ecologisch en fair trade).
Door je eetpatroon steeds meer op levende voeding te baseren zul je steeds meer positieve veranderingen merken in je lichaam. Hoe meer je je voeding bewerkt (kookt, snijdt, verhit etc.) des te minder levend je voeding wordt. Bij de bereiding van voedsel gaan er voedingsstoffen verloren. Als je je groente enkel en alleen verhit eet dan mis je dus een heel scala aan kwetsbare voedingsstoffen die snel verdwijnen bij hitte. Het is dus slim om ook meer rauwe groente aan je eetpatroon toe te voegen.
Manieren om meer levend voedsel binnen te krijgen
Er zijn talloze manieren waarop je natuurlijke, levende voeding tot je kunt nemen. Hieronder enkele manieren om zowel meer rauwe als bereide levende voeding binnen te krijgen:
- Kies zoveel mogelijk voor eenpansgerechten wanneer je groente verhit. Wanneer je groente kookt gooi je namelijk veel voedingsstoffen weg met het kookwater. Verhit je groente liever in een wok, ovenschotel, of risotto. Zo houd je zoveel mogelijk voedingsstoffen in de pan.
- Verhit je groente zo kort mogelijk. Roerbak het snel of stoom het lang genoeg om het eetbaar te maken.
- Drink dagelijks een groene smoothie met vers fruit en verse bladgroente. Lees meer…
- Eet vaker rauwe groente als tussendoortje. Snack met een wortel, (cherry)tomaat, bleekselderij, komkommer etc.
- Kies vaker voor een salade, bijvoorbeeld tijdens de lunch. Zo krijg je veel groente binnen en voorkom je bovendien die vervelende energie-dip om vier uur.
- Eet dagelijks een handje ongebrande en ongezouten noten.
- Voeg meer zaden (zoals lijnzaad of chia-zaad) toe aan je maaltijden. Hiermee krijg je meer vezels en omega vetten binnen.
- Snack vaker met fruit. Eet ‘s avonds als je trek hebt bijvoorbeeld een sinaasappel of banaan in plaats van een stapel koekjes.
- Daag jezelf uit om vaker te koken met echte ingrediënten (dus zonder pakjes, potjes, poeders en sausjes). Je zult merken dat je meer plezier beleeft aan het koken en meer voldoening hebt aan het gerecht. Je proeft echte smaken! Je kookt niet langer om je maag te vullen maar om je lichaam te voeden.
Leg de lat hoger voor jezelf. Wees niet tevreden wanneer je een dag lang alleen hebt geleefd op brood, koekjes, aardappelen en vlees. Push jezelf om meer groente te eten, iedere dag opnieuw. Besteed meer tijd rondom het groente- en fruitschap dan het vlees- of koekjesschap. Voor je het weet wordt het een gewoonte om dagelijks groente te eten, en voel je je ongemakkelijk wanneer je een dag nauwelijks groente binnen krijgt.
Meer tips om gezond te leven
Wil je aan de slag met echt eten, en zoek je naar nog meer inspiratie? In de eerste plaats kan ik je aanraden om aan de slag te gaan met groene smoothies, omdat dit een lekkere en simpele manier is om direct veel rauwe groente aan je eetpatroon toe te voegen.
Tot slot zijn de onderstaande boeken echte aanraders. Hierin lees je in duidelijke taal hoe je jouw gezondheid kunt verbeteren, en hoe je dit stap voor stap voor elkaar krijgt.
Reacties
Mooi artikel. Het is idd zo dat wanneer je gewend bent aan het dagelijks eten van groenten en fruit dat je het gaat missen. Zelfs wanneer je iets minder eet dan gewoonlijk. Wij gaan binnenkort ook regelmatiger groene- en fruitsmoothies drinken!!!
Wat een geweldige ontdekking! Ben meer puur gaan eten en besef, dat de smaken van de natuur niets tegenop kan. Ook voel ik me een stuk energieker en hou ook meer geld over. Hiermee koop ik bijvoorbeeld extra goede olijfolie of zeevruchten
Hallo Nourdin,
Vertel mij eens hoe het komt dat jij geld over houdt?
Hoi Karin,
Ik ben niet Nourdin maar geef wel minder geld aan boodschappen uit sinds we alleen nog maar vers eten. Ik heb een tijdje geleden het boekje van Bouillon over E-nummers gekocht. Het begon met kritischer kijken naar de etiketten, maar inmiddels koop ik helemaal niets meer waar dubieuze additieven in zitten. Als je die knop eenmaal hebt omgezet, bespaar je bakken geld omdat je heel veel dingen niet meer wilt kopen. Verder vind ik biologische groente smakelijker dan ‘gewone’ (biologisch zou eigenlijk gewoon moeten zijn) en voedzamer. We eten biologisch vlees en MSC vis, maar niet alle dagen van de week. Minstens vier dagen lekker vegetarisch (check Jamie Oliver voor overheerlijke receptideetjes).
Vanavond heb ik bijvoorbeeld twee hele grote vega pizza’s gemaakt. Kostprijs, rijkelijk belegd!, ongeveer twee euro per persoon. Vroeger kocht ik dan zo’n kant en klare diepvriespizza, maar die is relatief veel duurder en zit vol smaakversterkers en plastic kaas.
Het enige dat ik nu meer kwijt ben is tijd aan koken, maar dat zie ik als een heerlijk creatief moment van ontspanning voor mezelf.
Zin in iets lekkers? Bak gewoon je koekjes zelf, makkelijk en overheerlijk (en goedkoper want je eet er veel minder van).
Probeer het, ‘t is makkelijker dan je denkt.
Aparte term; levend voedsel. Deed me in eerste instantie aan sprinkhanen en maden denken. Die kun je ook eten, maar dat is een ander hoofdstuk. Fijn dat je ons, lezers blijft inspireren! Vandaag meer groente en fruit meenemen uit de AH. Een leuke dag Jelle!
Appelen en peren eten met schil is niet aan te raden, tenzij je bio koopt. Je moet ze schillen om schadelijke bestanddelen te verwijderen. Gewoon vlug afwassen helpt niet. Trouwens vele appelen worden in een bad ondergedompeld om ze te doen blinken.
Die boeken zijn inderdaad geweldig! Ik voel me veel beter en fitter sinds ik ze heb gelezen en mijn voedingspatroon heb aangepast. Bijkomend voordeel zijn de pondjes die eraf vliegen.
Hoi Karin,
Ik sluit me helemaal bij het stukje van Saskia. Minder buiten eten, veel meer zelf koken. Let een beetje op de etiketten, ga meer voor onbewerkte producten. Je hoeft geen kok te zijn om een simpel gerecht klaar te maken. Heb je minder of geen tijd kook dan voor twee dagen en geniet ervan!
Behalve fair-trade enzo is het denk ik ook belangrijk om het voedsel van zo dichtbij mogelijk te halen. Anders is het transport een erg grote milieubelasting.
Beste Jelle, ik lees al een hele tijd je artikelen met veel plezier – ik vind dat je leuk schrijft en op een goede manier in het leven staat – maar de artikelen over gezondheid vind ik niet altijd even geslaagd. “Meer groente en fruit eten” is natuurlijk een goed advies, dat zal niemand tegenspreken, maar het idee dat eten verhitten niet goed is komt vooral uit de raw-food-beweging en is een mening, niet per se een feit. Er wordt ook gezegd dat de voedingsstoffen van sommige groenten juist beter worden opgenomen in het lichaam als het voedsel is verwarmd. Ik vind het sowieso een kwalijke ontwikkeling dat mensen die niet deskundig zijn op dit gebied (dus mensen die niet bijvoorbeeld biologie of medicijnen of iets voedselgerelateerds hebben gestudeerd), toch artikelen schrijven waarin ze mensen advies geven over voeding. Misschien is het handiger en vooral veiliger voor de gezondheid van je lezers om dit over te laten aan experts.