Artikel opslaan

Levend voedsel helpt je gezond te blijven

Levend voedsel helpt je lichaam gezond te blijven. Het zit vol met alle voedingsstoffen die wij nodig hebben (vitaminen, mineralen, vezels, anti-oxidanten en nog veel meer) en het is zo opgebouwd dat je lichaam precies weet wat het ermee moet doen. Ons lichaam is ontworpen voor levend voedsel, en levend voedsel is ontworpen voor ons lichaam.

Wanneer je een groot deel fabrieksvoeding (dode voeding) vervangt door levend voedsel, zul je je gezonder en fitter voelen. Je voorziet je lichaam van een natuurlijke bron van voedingsstoffen en je verlost je lichaam van grote hoeveelheden zout, verzadigd vet, suiker en diverse additiven. Hierdoor kan het zijn dat je veel vage gezondheidsklachten (veroorzaakt door twijfelachtige ingrediënten of een gebrek aan voedingsstoffen) verhelpt, dat je meer energie krijgt, je afweersysteem versterkt, verantwoord afvalt en een positievere kijk op het leven krijgt.

Vraag jezelf dus iedere dag af: “Krijg ik vandaag voldoende levende voeding binnen?”.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

Wat is levend voedsel precies?

Levend voedsel is plantaardige natuurlijke voeding in zijn onbewerkte, rauwe toestand. Het is voeding die is gegroeid uit de aarde, aan een plant, struik of boom: Groente, fruit, noten, pitten en zaden. Wanneer je meer levend voedsel toevoegt aan je leven betekent dit niet dat je alleen nog maar rauwe groente hoeft te eten. Het betekent simpelweg het volgende:

 • Je kiest vaker voor rauwe groenten en ongebrande, ongezouten noten en zaden in je eetpatroon.
 • Je eet regelmatig fruit, het liefst met schil.
 • Je doet je best om te variëren zodat je profiteert van verschillende voedingsstoffen in verschillende voedingsmiddelen.
 • Je doet je best om je maaltijden en tussendoortjes zoveel mogelijk te baseren op levende voeding. Je werkt met verse groenten en diverse andere levende ingrediënten zoals verse kruiden, olijf- of notenolie, specerijen, champignons, peulvruchten en andere voedingsmiddelen die verhit moeten worden (zoals aubergine).
 • Je kiest vaker (of zo vaak mogelijk) voor groente en fruit die op een eerlijke en bewuste manier wordt verbouwd. Dus zonder het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen en met respect voor mens en milieu (biologisch, ecologisch en fair trade).

Door je eetpatroon steeds meer op levende voeding te baseren zul je steeds meer positieve veranderingen merken in je lichaam. Hoe meer je je voeding bewerkt (kookt, snijdt, verhit etc.) des te minder levend je voeding wordt. Bij de bereiding van voedsel gaan er voedingsstoffen verloren. Als je je groente enkel en alleen verhit eet dan mis je dus een heel scala aan kwetsbare voedingsstoffen die snel verdwijnen bij hitte. Het is dus slim om ook meer rauwe groente aan je eetpatroon toe te voegen.

Manieren om meer levend voedsel binnen te krijgen

Er zijn talloze manieren waarop je natuurlijke, levende voeding tot je kunt nemen. Hieronder enkele manieren om zowel meer rauwe als bereide levende voeding binnen te krijgen:

 • Kies zoveel mogelijk voor eenpansgerechten wanneer je groente verhit. Wanneer je groente kookt gooi je namelijk veel voedingsstoffen weg met het kookwater. Verhit je groente liever in een wok, ovenschotel, of risotto. Zo houd je zoveel mogelijk voedingsstoffen in de pan.
 • Verhit je groente zo kort mogelijk. Roerbak het snel of stoom het lang genoeg om het eetbaar te maken.
 • Drink dagelijks een groene smoothie met vers fruit en verse bladgroente. Lees meer…
 • Eet vaker rauwe groente als tussendoortje. Snack met een wortel, (cherry)tomaat, bleekselderij, komkommer etc.
 • Kies vaker voor een salade, bijvoorbeeld tijdens de lunch. Zo krijg je veel groente binnen en voorkom je bovendien die vervelende energie-dip om vier uur.
 • Eet dagelijks een handje ongebrande en ongezouten noten.
 • Voeg meer zaden (zoals lijnzaad of chia-zaad) toe aan je maaltijden. Hiermee krijg je meer vezels en omega vetten binnen.
 • Snack vaker met fruit. Eet ‘s avonds als je trek hebt bijvoorbeeld een sinaasappel of banaan in plaats van een stapel koekjes.
 • Daag jezelf uit om vaker te koken met echte ingrediënten (dus zonder pakjes, potjes, poeders en sausjes). Je zult merken dat je meer plezier beleeft aan het koken en meer voldoening hebt aan het gerecht. Je proeft echte smaken! Je kookt niet langer om je maag te vullen maar om je lichaam te voeden.

Leg de lat hoger voor jezelf. Wees niet tevreden wanneer je een dag lang alleen hebt geleefd op brood, koekjes, aardappelen en vlees. Push jezelf om meer groente te eten, iedere dag opnieuw. Besteed meer tijd rondom het groente- en fruitschap dan het vlees- of koekjesschap. Voor je het weet wordt het een gewoonte om dagelijks groente te eten, en voel je je ongemakkelijk wanneer je een dag nauwelijks groente binnen krijgt.

Meer tips om gezond te leven

Wil je aan de slag met echt eten, en zoek je naar nog meer inspiratie? In de eerste plaats kan ik je aanraden om aan de slag te gaan met groene smoothies, omdat dit een lekkere en simpele manier is om direct veel rauwe groente aan je eetpatroon toe te voegen.

Tot slot zijn de onderstaande boeken echte aanraders. Hierin lees je in duidelijke taal hoe je jouw gezondheid kunt verbeteren, en hoe je dit stap voor stap voor elkaar krijgt.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test