Je verdient beter
Je leven is waardevol voor jou. Maar je bent niet de enige. Bedrijven als Facebook, Instagram, YouTube en Netflix ontwerpen hun diensten om je aandacht zo lang mogelijk vast te houden. Om zoveel mogelijk van jouw leven te claimen.
Ze optimaliseren de tijd die je besteedt op hun platforms. En ze weten precies hoe ze dat moeten doen.
- Door automatisch de volgende video af te spelen.
- Door notificaties te geven van slechts een deel van de likes die je ontvangt, waardoor je wordt getriggerd om terug te gaan om te checken hoeveel likes je nu echt hebt.
- Door data te gebruiken om precies uit te dokteren welke link, blogpost of video je onmogelijk kunt weerstaan.
- Door te werken met een scala aan kleine verslavende psychologische trucs, zodat je keer op keer terug komt.
En ja – je zou sterker moeten zijn. Sterk genoeg om op stop te drukken als Netflix automatisch begint af te tellen naar de volgende aflevering.
Maar het is niet alleen jouw schuld. Want er worden miljoenen geïnvesteerd om ervoor te zorgen dat je die kracht juist niet kunt opbrengen.
En ondertussen besteed je meer tijd dan je zou willen aan zaken die je leven niet beter maken. Wat kun je doen?
- Vragen om technologie die menselijke waarden respecteert. Misschien zou je dat volgende kattenfilmpje wel amusant vinden, maar ga je nu eigenlijk liever aan het werk.
- Jezelf beschermen tegen technologie die jouw tijd niet respecteert.
De eerste stap heeft tijd nodig – en ik denk dat het meer aandacht zal krijgen de komende jaren. De tweede stap kun je vandaag nog zetten – dus laten we eens kijken wat je kunt doen.
Maak van 2025 je beste jaar ooit! 🚀
Ontdek de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉
In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!
1. Laat je alleen storen door mensen – niet door algoritmes
Stel je smartphone zo in dat hij alleen af gaat als een persoon je probeert te bereiken. Dus niet als een bedrijf of een algoritme je aandacht probeert te claimen voor weergaves op hun advertenties.
Hoe je dat doet? Simpel:
- Schakel alle notificaties uit voor alle apps. Dit doe je in de instellingen.
- Schakel notificaties in voor apps die mensen gebruiken om je te bereiken. Zoals de telefoon, iMessage, WhatsApp, FaceTime, Signal, Messenger etc.
- Configureer specifieke apps om alleen bepaalde notificaties door te laten. Zo kun je in TikTok en Instagram instellen dat je enkel notificaties ontvangt als mensen je een privé bericht sturen, maar niet als ze je post liken. Stel bijvoorbeeld ook in dat overweldigende groepsapps geen meldingen geven.
- Configureer apps om jezelf vrijer te maken. Schakel bijvoorbeeld ontvangstbewijzen uit, en geef niet weer op WhatsApp of je online bent. Dit haalt de sociale druk van de ketel, omdat je rustig een bericht kunt lezen en later kunt reageren wanneer je tijd hebt.
Steeds als je smartphone trilt gebeurt dat vanwege een echt persoon. Een mens, geen algoritme.
2. Activeer je automatische niet-storen modus
Alle moderne smartphones hebben een niet-storen modus. Eenmaal ingeschakeld worden alle melden gedempt, maar zijn ze nog wel zichtbaar als je je scherm inschakelt.
Deze niet-storen modus kun je programmeren om elke dag automatisch in te schakelen.
Hiermee gun je jezelf structureel een periode zonder afleiding. Mijn niet-storen modus gaat elke avond in om 21:00 en uit om 10:00 ’s ochtends.
Wil je een uurtje productief werken zonder afleiding? Gebruik ook dan deze modus om te werken zonder afleiding zonder helemaal offline te gaan.
3. Minimaliseer je smartphone apps
Vraag jezelf af: welke apps – buiten messaging apps – kosten me de meeste tijd? Gooi deze tijdrovende apps van je telefoon en kijk wat het voor je doet.
- Verwijder nieuws apps en volg minder nieuws.
- Verwijder social media apps, en check het alleen op je laptop.
- Verwijder andere apps die je afleiden gedurende je dag. Zoals video apps, Netflix of langslepende games die continu je aandacht kapen.
Met minder afleidende apps wordt je smartphone weer een gereedschap dat gebruikt wordt door jou, niet andersom.
4. Ontwerp je eigen aandacht-vriendelijke homescreen
Plaats op je homescreen enkel de gereedschappen die je vaak gebruikt, en verstop de rest in mappen op je tweede scherm. Zo voorkom je dat je steeds wordt verleid om op dat knalroze Instagram icoontje te drukken als je je smartphone gebruikt.
Zelf heb ik al mijn communicatie apps in één map geplaatst, zodat het in één oogopslag duidelijk is dat mensen me proberen te bereiken. Daarbij is het fijn dat alle openstaande notificaties worden samengevat op één icoontje. Dit voorkomt een scherm vol met rode balletjes die mijn aandacht eisen.
Op mijn tweede scherm heb ik mapjes met daarin al mijn andere apps. Op de eerste pagina van deze mappen heb ik functionele apps geplaatst die ik regelmatig gebruik. De overige apps staan op de volgende pagina’s. Zo voorkom ik dat ik word ‘verleid’ door de kleurrijke icoontjes.
Sinds ik mijn smartphone zo heb ingedeeld breng ik er veel minder tijd op door. Omdat ik me niet meer laat meeslepen in de gewoonte om continu nieuws, social media of entertainment te checken zonder er bij na te denken.
5. Lanceer je apps door ze te zoeken
Maar als bijna al je apps in mappen staan, dan duurt het toch veel te lang om ze te openen?
Klopt. En daarom gebruik je voortaan gewoon de zoekfunctie om een app te openen. En terwijl je dat doet, krijg je de ruimte om jezelf de vraag te stellen: ”waarom open ik deze app?”
Je wordt niet automatisch in je routines gezogen om simpelweg op dezelfde plek op je scherm te tikken en een endorfine shot te krijgen. Je moet bewust handelen, waardoor je je aandacht minder snel laat kapen.
6. Opladen buiten de slaapkamer
Leg je smartphone ’s nachts aan de lader buiten je slaapkamer en haal een aparte wekker.
Voor veel mensen is hun smartphone (en daarmee social media en het nieuws) het laatste én het eerste wat ze zien op een dag. Daarmee laat je je nachtrust én je humeur voor de dag voor een deel afhangen van de getijden van de buitenwereld.
Daar wordt je leven echt niet beter van.
Je collega deelt een video over mishandelde puppy’s. Op het nieuws lees je over moorden, corruptie en klimaatverandering. Een vriendin appt je over haar problemen. En Instagram geeft je het idee dat iedereen gelukkiger is dan jij.
Nou – slaap lekker. En goedemorgen – in een nieuwe dag vol ellende.
Zonder die gewoonte kun je weer zelf bepalen hoe je je dagen wilt starten en eindigen. Met rust, aandacht en positiviteit bijvoorbeeld. Veel fijner.
Besteed minder tijd op je smartphone
Heb je soms het gevoel dat je teveel tijd op je smartphone doorbrengt? In deze Bundel gaan we aan de slag met bewust smartphone gebruik zodat je je leven weer terug krijgt.
Besteed minder tijd achter je scherm en op social media, en meer tijd aan echt genieten van je leven.
Doe je ook mee?
Deze cursus ontving een gemiddelde waardering van 9,3 door duizenden deelnemers.
Reacties
Goed stuk! Ben zelf ook al aardig aan het minderen geweest waardoor ik de rust terug heb in mijn leven.
Ik heb sowieso geen nieuws-apps meer omdat ik het nieuws niet meer volg. Heerlijk rustig. Social media ben ik inmiddels helemaal mee gestopt. Dat is mijn beste beslissing ooit geweest. Leven zonder Facebook en Twitter is heerlijk.
Daarnaast heb ik Whatsapp op een apart tabblad staan op mijn telefoon. Ik moet er dus bewust naar toe vegen om te zien of er appjes zijn. Al mijn app-meldingen staan namelijk uit. Dit zorgt ervoor dat ik alle berichten lees wanneer ik dat wil en niet wanneer iemand iets stuurt. Als het dringend is, dan bellen ze wel.
aanvullende tips:
– Zet alle piepjes van alle apps op stil. Lekker rustig. En kijk wanneer het jou uitkomt.
– Verwijder alle apps van je telefoon en gebruik hem als telefoon en fototoestel!
– laat je smartphone thuis.
– kijk eens per week op je smartphone en doe wat je er op wilt doen.
– Gooi je smartphone weg en koop een ouderwetse Nokia.
– Gooi ook je Nokia weg en gebruik je huistelefoon en computer.
– Gooi ook je computer weg.
– Maak leuke face to face afspraken met mensen!
Fijne avond verder. :-)
Die niet-storen modus was voor mij ook echt een uitkomst! In de vorige versie van Android kon dit nog niet en dan werd ik soms gewoon midden in de nacht wakker door een stomme notificatie of een appje! Met een klik op de volumeknop aan de zijkant, kan ik ‘prioriteit’ aanzetten. Alle geluiden worden gedempt, behalve mijn wekker en mijn ringtone voor als er iemand belt. Die gaat bij mij in om 22:30 ‘s avonds en weer uit om 08:00 ‘s ochtends. Heerlijk die stilte!
@Jacqueline,
Mooie reactie, zullen we een keer afspreken?
Simon.
Wat een goede tips Jacqueline! Wat zou het weer gezellig worden.
Gezellig een avondje chillen zonder smartphone.
Fijne avond :-)
Duidelijk artikel, Jelle. Thanks! Vraagje: waar heb jij precies je (G-)mail apps geplaatst met deze indeling?
Max
Niet. Ik heb mijn mail ingesteld op mijn standaard Mail app, maar ik heb uitgeschakeld dat de mail automatisch binnen wordt gehaald. In de praktijk check ik heel zelden mijn mail op mijn smartphone. Dat doe ik op mijn laptop, enkele keren per week.
Fijn artikel! Ik heb als goed voornemen om mijn telefoon ook steeds meer weg te leggen. Niet alleen omdat ik er zelf zo door afgeleid wordt, maar ook vanwege mijn voorbeeldfunctie naar mijn kinderen (die nu nog te jong zijn voor een eigen telefoon, maar ondertussen natuurlijk al wel zien hoe wij als ouders er mee omgaan).
Dit zijn erg goede tips die je kunt gebruiken. Het fijne is dat ik mezelf in die tips al herkende en nu zeker weet dat ik het goed deed. Je kan de tips een beetje aanpassen, zodat het je eigen “regels” worden, waar jij je aanhoudt. Erg tevreden!
Ik ben zelf ook aan een smartphone-detox begonnen:)
Ik merkte aan mezelf dat ik er lusteloos van werd en op den duur kreeg ik gewoon hoofdpijn van het continu scrollen, appjes bekijken én beantwoorden, dingen opzoeken waarvan je later denkt “was dat nou echt nodig?”
Wat ik nu doe (en dat is tegelijktijd jezelf een beetje in de maling nemen, maar het helpt me wel) : ik zet mijn wifi en 4g uit!
Zo kan ik dus in principe niks met mijn telefoon behalve bellen en smsjes ontvangen.
Als iemand je dus echt wil spreken ben je wel gewoon bereikbaar, maar krijg je niet al die nutteloze appjes binnen. Als ik het zelf nodig vindt zet ik wifi even aan en haal ik alles binnen, zo bepaal ik zelf wanneer ik zin heb om antwoord te geven!
Heel handige tips! Echt super slim gewoon