Artikel opslaan

Staren naar ons glazen plankje

“Wauw, ik heb ineens zoveel tijd! Wat zal ik er eens mee doen?”

Dat is de reactie die de meeste mensen hebben wanneer ze breken met hun smartphoneverslaving. En logisch. We besteden uren per dag op onze glazen plankjes. En wanneer we die uren kunnen besteden aan dingen die ons leven daadwerkelijk beter maken, kan alles veranderen.

We geven vaak onze smartphone de schuld van onze verslaving. Helemaal onlogisch is dat niet. Onze telefoons staan vol met apps die van de grond af ontworpen zijn om onze aandacht te kapen. Maar tegelijkertijd hebben we er natuurlijk zelf ook iets over te zeggen. Want we kunnen die apps verwijderen. We kunnen de notificaties op stil zetten. We kunnen het ding laten liggen als we op stap gaan.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

Hoe we onszelf afleiden

Het zijn niet alleen de apps die ons terug naar onze telefoon lokken. We doen het ook zelf. Doordat we zo gewend zijn geraakt aan prikkeling en afleiding, is ons brein constant op zoek naar een volgende ‘shot’. Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik voelde me in het verleden vaak geroepen om nog maar een keer de mail te checken of mijn favoriete sites af te gaan om te bekijken of er al iets ‘nieuws’ geplaatst was.

Dan trok ik het scherm naar beneden om de mailbox te verversen, om tot de conclusie te komen dat ik weer tien seconden van m’n leven had verstookt voor niets. Want ik hou niet eens van email, ik wil minder email ontvangen – niet meer. En ik hoef echt niet ieder mailtje dat binnenkomt direct te verwerken.

Ik besloot het daarom anders aan te pakken. Want ik voelde me gebruikt. Het was tijd om mijn brein te kalmeren en mijn smartphone op te ruimen.

Hoe ik mijn smartphone gebruik

Hoe ik mijn smartphonegebruik onder controle kreeg? Zelf gebruik ik mijn smartphone zoveel mogelijk als gereedschap. Luisterboeken, notities, navigatie, camera, dagboek, muziek – dingen die mijn levenskwaliteit daadwerkelijk verhogen. Ik verwijderde afleidende apps of stopte ze diep weg in obscure mapjes. Geen rode balletjes en notificatiebalkjes meer. En ’s avonds gaat alles op stil.

Mijn iPhone werkt voor mij, in plaats van andersom.

Maar waarom zou je dat doen? Waarom zou je je smartphonegebruik inperken terwijl je er zoveel plezier aan beleeft? Mijn drijfveer was simpel: op m’n smartphone hangen is leuk, maar het brengt me geen voldoening. En voldoening is uiteindelijk waar we allemaal naar verlangen. Voldoening haal je niet uit swipen en scrollen. Voldoening haal je uit obstakels overwinnen en jezelf uitdagen.

Bedenk eens hoeveel goede dingen je voor jezelf zou willen doen waar je niet aan toekomt. Meer sporten, gezond koken, meer tijd doorbrengen met je dierbaren, mediteren, boeken lezen, je huis opruimen, echt muziek luisteren, bouwen aan je dromen of wandelen in de natuur.

Allemaal dingen waarbij staren naar dat plankje ons niet helpt. Onze smartphone brengt ons veel moois, het maakt ons leven leuker op zoveel manieren. Maar weet je, appeltaart maakt mijn leven ook mooi. Alles heeft zijn balans. Er komt een moment dat nog een stuk appeltaart het leven minder mooi maakt – en zo werkt het ook met mijn smartphone.

Je smartphone bouwt geen goed leven

Je leven is niet eindeloos. En als je het onvermijdelijke einde nadert en terugkijkt op je leven, zul je niet wensen dat je meer uren doorgebracht had op Facebook, Instagram of nieuws apps. Dan zou je willen dat je meer van die tijd had gebruikt om te genieten van je dierbaren, jezelf te ontwikkelen of meer bij te dragen.

Mijn suggestie is simpel: gebruik je smartphone als gereedschap om je levenskwaliteit te verhogen, niet als excuus om de kostbare uren van je bestaan weg te swipen aan drama op social media. Een goed leven moet je zelf bouwen, er is geen app die dat voor je gaat doen.

Meer inspiratie? Slimmer leven met je smartphone is één van de onderwerpen die ik bespreek in mijn eerste boek Steeds leuker, en het vinden van innerlijke rust is een thema waar we dieper op in gaan in mijn tweede boek Leven met wind mee.

Besteed minder tijd op je smartphone

Minder tijd doorbrengen op je smartphone Bundel

Heb je soms het gevoel dat je teveel tijd op je smartphone doorbrengt? In deze Bundel gaan we aan de slag met bewust smartphone gebruik zodat je je leven weer terug krijgt.

Besteed minder tijd achter je scherm en op social media, en meer tijd aan echt genieten van je leven.

Doe je ook mee?

Gratis deelnemen aan cursus

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test