Artikel opslaan

“I accept reality
and dare not question it.”

Walt Whitman

Je kunt er niet zoveel aan doen

Voor niemand verloopt 2020 zoals verwacht. En hoewel het leven nu in de zomer op bepaalde manieren is teruggekeerd naar ’normaal’, blijft de impact van de pandemie voelbaar. In onze omgeving, in onze dierbaren, in ons gedrag – en in ons hart.

Want hoe graag we ook willen dat alles weer als vanouds wordt – en hoe goed we ook ons best doen alsof er niets aan het hand is – dat gevoel blijft aanwezig.

Het gevoel dat we met z’n allen in een onzekere situatie geslingerd zijn en dat niemand definitieve antwoorden voor ons heeft.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

Het is oké

Je mist de knuffels van je lieve vrienden en familieleden. De warmte en gezelligheid van intimiteit. Dicht bij elkaar zijn – juist in tijden als deze.

Je mist de spontaniteit. Gewoon iets doen omdat je er zin in hebt, zonder tijdslots te reserveren. Zonder altijd een slag om de arm te hoeven houden. Je mist het gevoel van vrijheid, dat je ieder moment op reis kunt om andere culturen te ontdekken en avonturen te beleven.

Je mist onbezorgd vakantie vieren – zonder mondkapjes, handgel en reisadviezen die plotseling veranderen als een zenuwachtig stoplicht.

Je mist je toekomst. De plannen die je had gemaakt.

Je mist een wereld die – hoewel ze altijd al chaotisch was – enigszins stabiel aanvoelde. De wereld waar je op kon vertrouwen. Je mist het gevoel dat de wereld om je heen solide en stevig is, dat zaken ‘niet zo’n vaart lopen’.

Je mist je vertrouwde manieren om jezelf te kalmeren. De patronen die je leven vormden. Kletsen met collega’s, rondhangen in een koffiezaakje, spontaan op stap gaan, je laten gaan in een club of café, wekenlang nietsdoen aan een azuurblauwe kust.

Je mist dierbaren voor wie het virus teveel bleek.

We voelen het allemaal. Voor sommigen zijn de gevolgen diepgaand, voor anderen betekent het een simpele maar ongevraagde aanpassing. Maar iedereen moet zich aanpassen.

Alles is anders. En het is oké.

Het gevoel mag er zijn

Het is oké dat je je zo voelt. Het is oké als het je minder goed lukt om je leven ‘leuk te houden’. Als je worstelt met zorgen, onzekerheden, angst en periodes van twijfel en verdriet.

We zijn beland in een tijd die veel van ons vraagt. Geduld, aanpassingsvermogen, veerkracht, begrip, compassie.

We moeten flexibel zijn, onze verwachtingen durven loslaten en leren meedeinen op een nieuwe woelige zee. Klampen we ons koppig vast aan de bodem, dan zullen de golven ons steeds overspoelen en ons proestend achterlaten.

Om te groeien in deze tijd is het belangrijk dat we loslaten. Je leven zoals het was, de wereld zoals we haar kenden, de manier waarop onze samenlevingen werkten, de economie zoals ze zich heeft gedragen – het wordt anders.

Soms subtiel, soms drastisch. Soms een paar jaar, soms voor de komende decennia.

Dit is natuurlijk altijd al zo geweest. Leven is onzeker. We kunnen de wereld om ons heen niet controleren. We kunnen hooguit bepalen hoe wij willen reageren op onze wereld.

Het is normaal als je je minder gelukkig voelt. Je bent niet alleen en het is niet raar. De nasleep van deze crisis zal nog lang voelbaar blijven, in allerlei gebieden van ons leven. De één omarmt de nieuwe realiteit snel en moeiteloos, de ander voelt twijfel bij het loslaten van oude zekerheden.

We doen het allemaal op onze eigen manier, in ons eigen tempo.

Omgaan met de onzekerheid

Er zijn dingen die je kunt doen om meer mentale veerkracht te ontwikkelen. Zodat je je met minder moeite door deze nieuwe wateren kunt navigeren.

  • Stop met het constant volgen van het nieuws. Je hoeft niet op de hoogte te zijn van iedere opleving van het virus in de wereld.
  • Breng je aandacht naar het hier en nu. Beoefen mindfulness op kleine manieren gedurende je dag.
  • Mediteer regelmatig.
  • Ervaar je oncomfortabele gevoelens. Loop er niet voor weg maar voel wat er te voelen valt. Laat het gevoel door je lichaam reizen en observeer het zonder oordeel. Je zult merken dat het gevoel vanzelf weer voorbij gaat.

Accepteer en omarm deze woelige tijden. Ja – het is uitdagend. Maar weet ook dat in elke crisis kansen schuilen. Voor jou, voor je directe omgeving, voor onze samenleving en voor de hele menselijke familie.

Er is veel te doen, veel te leren. Er zijn nieuwe mogelijkheden om bij te sturen en een wereld vorm te geven die voedend is voor het leven op aarde en het geluk van alle mensen.

We doorleven een tijdperkbepalende, wereldwijde gebeurtenis van dichtbij. Het is normaal dat het stof doet opwaaien in je leven.

Het komt niet door jou – dus wees lief voor jezelf en doe je best om je niet te verzetten. Heb geduld. Laat los, accepteer en doe je best om deze tijd te gebruiken voor groei. Richting begrip, compassie en acceptatie.

Bewegen richting mindfulness

Leden van het Broednest kunnen aan de slag met de Bundel Mindfulness verweven in je dag en verschillende geleide videomeditaties.

Mindfulness is een krachtig gereedschap in woelige tijden. Het helpt je verbinden met het hier en nu waardoor je angst, stress en drama op een natuurlijke manier vermindert.

Wil je ook onbeperkt aan de slag met deze en diverse andere Bundels, meditaties en andere handigheden? Word lid van het Broednest…

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test