Flow voor werk en geluk

De flow maakt je productiever en gelukkiger. We schreven al eerder over de voordelen van de flow. Met deze checklist kun je jezelf eenvoudig in een staat van flow brengen.

1. Stel een doel

Om snel in de flow te komen is het belangrijk dat je voor jezelf duidelijk maakt wat je gaat doen en waarom. Door een doel voor jezelf te stellen zorg je voor focus en afbakening. Dit zorgt ervoor dat je tijdens je werktijd niet afdwaalt naar andere taken. Let erop dat je jezelf niet teveel beperkt. Zie dit doel meer als een richting waarin je wilt werken.

2. Geef jezelf een motivatie

Stel vast waarom je dit wilt doen, wat is jouw motivatie? Als jij deze taak hebt afgerond, wat gaat dat dan voor jou opleveren?

3. Kies voor de juiste moeilijkheidsgraad

Maak het jezelf niet te makkelijk maar ook niet te moeilijk. Je komt sneller in de flow als je jezelf licht uitdaagt. Als de taak echter té uitdagend is wordt je flow verstoord omdat je gefrustreerd raakt. Kies op een schaal van 1 tot 10 voor een moeilijkheidsgraad van rond de 6.

4. Stap in de juiste omgeving

De perfecte werkomgeving is voor iedereen anders. Het kan zijn dat je goed werkt in drukke, openbare gelegenheden (zoals webloggen in ‘La Place’) of dat je juist het lekkerst werkt in stilte. Creeër je ideale werkomgeving en zorg dat deze de komende paar uur niet zal veranderen.

5. Zorg dat je iets te drinken en te eten hebt

Je blijft langer in de flow als je niet wordt onderbroken door dorst en hongergevoelens. Zet een kan water naast je neer en zorg voor iets te eten.

6. Schakel afleidingen uit

Zet je mobiel op stil, trek de plug uit de telefoon, schakel zo mogelijk het internet uit en zorg dat je een tijd lang niet gestoord wordt op je werkplek. Hierdoor ontstaat er een oase van rust waarin je niet onderbroken kunt worden in je flow.

7. Zorg dat je de taak leuk vindt

De kans is groter dat je in de flow komt als de te verrichten taak leuk is. Het kan zijn dat je de taak van nature erg leuk vindt. Het kan ook zijn dat je de taak vervelend vindt. In dat geval kun je proberen de taak voor jezelf toch leuk te maken. Dit kun je doen door je motivatie te omschrijven (tip 2) of door meer motivatie te vinden.

Meer lezen over Flow?

Wil je meer tips om vaker in de flow te komen? In het onderstaande boek ‘Flow’ leer je hoe flow precies werkt en op welke manieren je het nog meer op kunt roepen om productiever én gelukkiger te worden.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test