Artikel opslaan

Verleg de verantwoordelijkheid met vuilniszakjes

Wat doe je als je je zorgen maakt over iets, en je deze zorgen maar niet van je af kunt zetten? Je wilt slapen, maar je gedachten blijven maar malen. Je wilt een presentatie geven, maar de spanning bezorgt je zwetende handen en een black-out. Piekeren is een probleem. Malende gedachten bezorgen je stress, maken je minder effectief in wat je doet en beroven je van je vermogen om te genieten van het moment.

Toen ik laatst bleef hangen in een malende gedachte, herinnerde ik me een simpele techniek die ik jaren geleden vaak gebruikte om m’n zorgen van me af te zetten: vuilniszakjes. Deze techniek blijkt een naam te hebben: responsibility transfer, het overdragen van verantwoordelijkheden. En het blijkt een zeer effectieve manier om stress los te laten en je gedachten te kalmeren.

Dat lijkt me dus een waardevolle techniek om te delen. Dus laten we eens kijken hoe het werkt.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

Je hersenen zijn dommer dan jij

Echt. Je onderbewuste is in bepaalde aspecten behoorlijk lijp. Vanwege hoe wij evolutionair in elkaar steken, heeft het onderbewuste een paar vreemde eigenschappen. Eén van die eigenschappen is vreemd en bijzonder bruikbaar tegelijk: Je onderbewuste heeft geen besef van realiteit.

Ja, ik weet het, realiteit is een vaag begrip. Het zou natuurlijk kunnen dat ons onderbewuste wél weet wat realiteit is, en ons bewuste er helemaal naast zit. Dat is net zo nuttig, alleen minder praktisch. Dus laten we net doen alsof wij precies weten wat realiteit is: de wereld die we met onze zintuigen kunnen waarnemen.

Je onderbewuste schijnt alles te geloven wat het doorkrijgt van het bewuste brein. Dus als jij piekert over dingen die je bedreigend vindt (te weinig geld hebben, je dochter kwijtraken aan een losgeslagen pubermacho etc.), dan denkt je onderbewuste dat er sprake is van een concrete bedreiging. Vervolgens zal het hiernaar handelen. Je stressniveau wordt verhoogd en er gaat minder energie naar ‘overbodige’ zaken als intelligentie, creativiteit, zelfheling en je stofwisseling.

Je onderbewuste volgt simpelweg de instructies op. Het gelooft wat het doorkrijgt, er vindt geen ‘realitycheck’ plaats. Dat is wonderlijk, irritant en fantastisch tegelijk.

Alsof je zelf vermoord wordt

Heb je weleens een horrorfilm gekeken terwijl je in een stressvolle periode in je leven zit? Ik wel. Ik kreeg er hartkloppingen van. Alsof ik zelf in die verlaten kermisattractie zat waar iedereen op voorspelbare wijze werd vermoord. Doodeng, en compleet irrationeel. Mijn onderbewuste ervaarde de film alsof het me op een bepaald niveau daadwerkelijk overkwam, en handelde ernaar. Ik werd alerter, gespannen, gefocust en kreeg een verhoogde hartslag. Terwijl ik op de bank zat met een bak popcorn.

Gek. En irrationeel. Niemand komt mij vermoorden. Ik zou niet eens een verlaten kermisattractie weten te vinden om op voorspelbare wijze in vermoord te worden. En toch is de beleving voor het onderbewuste soms zo echt dat het eng wordt.

Topsporters weten dit al jaren. Zij sluiten hun ogen, visualiseren hoe ze een topprestatie neerzetten, en trainen zo hun ‘musclememory’. Er gebeurt van alles in je lichaam als je net doet alsof je iets ervaart. Stop je linker hand in gedachten eens in een emmer met grof zand. Zonder er veel voor te doen voel je de sensatie van het zand op je huid. Je voelt zand, terwijl er geen zand is.

Verleg de verantwoordelijkheid over je zorgen

Oké, dus je kunt je onderbewuste behoorlijk voor de gek houden met relatief weinig moeite. Stress ontstaat vaak in het onderbewuste, net als al die malende gedachten. En dat is waar deze techniek je kan helpen. We gaan de verantwoordelijkheid voor jouw zorgen ‘overdragen’ aan iets anders.

In mijn originele oefening visualiseerde ik hoe ik mijn zorgen één voor één in een denkbeeldig vuilniszakje naast mijn bed gooide. Het was de tijd dat ik regelmatig De Sims 2 speelde. Aangezien ik altijd gefascineerd was door de bijzondere eigenschappen van de vuilniszakjes in De Sims (ze zijn helemaal virtueel verstijfd als ze aan de straat worden gezet), zette ik in gedachten zo’n vuilniszak naast m’n bed (en ik noem mijn ónderbewuste lijp?). Vervolgens visualiseerde ik hoe mijn zorgen in de vuilniszak verdwenen. Weg ermee.

Een andere vergelijkbare techniek waar ik laatst over las stelt voor dat je je zorgen overdraagt aan een ‘hoger wezen’. De meeste mensen geloven wel dat er ‘iets’ is. Een god, spokende voorouders, het universum, het leven, een energieveld of wat dan ook. Door je zorgen over te dragen aan iets ‘hogers’ kun je jezelf het gevoel geven dat je zorgen in goede handen zijn. Dat jij ze los kunt laten.

& zo doen we dat:

  • Ga rustig liggen en sluit je ogen;
  • Adem een paar keer diep in en uit, zorg dat je ontspant;
  • Visualiseer een ‘hoger wezen’, of visualiseer een vuilniszak naast je bed;
  • Draag je zorgen één voor één over aan je visualisatie, in handen van dit wezen of zo de vuilniszak in;
  • Laat je ‘domme’ onderbewuste lekker geloven dat dit ‘echt’ heeft plaatsgevonden;
  • Ga rustig slapen (of presenteren, of verder met werken of wat dan ook).

Je kunt deze techniek gebruiken wanneer je hoofd vol zit, wanneer je je zorgen maakt of gestrest bent. Gooi de zorgen van je af in een visualisatie, en laat je onderbewuste geloven dat ze weg zijn. Dat je erop kunt vertrouwen dat het in goede handen is, dat alles goed zal komen. Je zult je direct een stuk kalmer voelen.

En ja, zodra je kalmer bent zul je beter in staat zijn om de problemen in je leven daadwerkelijk op te lossen. Dat is het mooie. Piekeren is niet effectief, het verlamt je. Door af te rekenen met het gepieker maak je jezelf sterker, en maak je je leven uiteindelijk makkelijker en leuker.

Nog een voordeel: visualisaties hebben (in tegenstelling tot een assistent) geen uurtarief. Ze nemen gratis je zorgen over. Super. Houd jij meer geld over om De Sims te kopen en de stijve vuilniszakjes te bewonderen. Wat is het leven toch mooi.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test