“The truth is that there is no actual
stress or anxiety in the world;
it’s your thoughts that create these false beliefs.
You can’t package stress, touch it, or see it.
There are only people engaged in stressful thinking.”
Wayne Dyer
Constant te veel van jezelf vragen
”Als er ‘te’ voor staat is het nooit goed, behalve ‘tevreden’”. Een twijfelachtige volkswijsheid (want als ‘tevreden’ kwalificeert, hoe zit het dan met ‘tevergeefs’ of ‘tegenslag’?) – maar we begrijpen hem allemaal.
Te veel van jezelf vragen is niet slim. Veel van jezelf vragen is oké, als het je blij maakt. Maar té veel niet, omdat je blijkbaar meer van jezelf vraagt dan je kunt bieden.
Dat leidt onvermijdelijk tot problemen. Problemen als stress, vermoeidheid, vage lichamelijke klachten, overspannenheid, burn-out, depressie en zelfs angststoornissen. Meh.
Vraag jij constant te veel van jezelf? Doorloop dan eens deze tips, wellicht inspireert het je om andere keuzes te maken die je blijer maken.
Pre-order mijn nieuwe boek 🎉
Ontdek hoe je een positief leven bouwt in een turbulente wereld.
Bestel mijn nieuwe boek Kom maar op nu vooruit en ontvang een exclusief dolle-pret-bonuspakket! 🥳
Wacht niet te lang, de oplage mét bonus is beperkt!
1. Er zijn altijd dingen die je niet kunt doen
Waarom probeer je zoveel te doen?
Serieus – waarom? Wat is je drijfveer? Want je beseft toch wel dat er – hoe veel je ook probeert te doen – altijd dingen blijven liggen?
Er is altijd meer te doen dan je kunt doen. Altijd.
Dat inzicht kan je de stuipen op het lijf jagen, maar het kan je ook helpen ontspannen. Want je kunt tóch niet alles doen, dus hoef je het ook niet te proberen. Je probeert toch ook niet elke ochtend de koets uit Assepoester tevoorschijn te toveren in de straat? Dat is niet mogelijk. Alles doen is ook niet mogelijk – dus je kunt stoppen het te proberen.
En ik snap het wel – de reden dat je zoveel van jezelf vraagt is waarschijnlijk niet heel rationeel. Het komt misschien omdat je onzekerheden of neuroses hebt ontwikkeld. Je bent misschien perfectionistisch aangelegd, worstelt met een laag zelfbeeld of je bent bang om niet genoeg te hebben.
Allemaal prima redenen, maar geen drijfveren die je echt gelukkig maken. Dus laat het eens bezinken: wat is de reden dat je altijd zoveel van jezelf vraagt? Waarom blijf je maar taken oppakken terwijl je het al druk zat hebt? Welk gat probeer je te vullen?
2. Doe alleen de meest strategische dingen
Er zijn altijd maar een paar dingen die er echt toe doen. De rest is bijzaak.
Dat wil niet zeggen dat het altijd eenvoudig is om dit onderscheid te maken. Laat staan de harde keuzes te maken. Maar het is essentieel om hier beter in te worden als je constant te veel van jezelf vraagt. Want als jij die keuzes niet maakt, dan doet niemand het en blijf je in deze ellende zitten.
Als je zou moeten kiezen, welke 1-3 dingen zijn dan het meest belangrijk voor je? Voor mij is het heel eenvoudig:
- Mijn persoonlijke groei
- Mijn meest dierbare relaties (gezin, familie en vrienden)
- Bijdragen met soChicken
De rest is minder belangrijk. Dus als ik overweldigd ben en word uitgenodigd voor een feestje van iemand die ik niet goed ken, dan ga ik niet. En als er werkzaamheden op mijn bord komen die me niet effectief helpen bijdragen (zoals tijdrovende zakelijke afspraken die weinig bijdragen) dan zeg ik vriendelijk ’nee bedankt’.
Ik hoef niet alles te doen. Ik hoef niet alle kansen te grijpen. Ik hoef alleen de dingen te doen die strategisch zijn. Dan valt de rest vanzelf op zijn plek.
Dingen missen is oké. Want door dit soort dingen te missen, weet je zeker dat er ruimte is voor de belangrijkste dingen in je leven. Want als je dat niet doet ontstaat er een hele rare situatie: omdat je niets wilt missen, mis je de kans om een geweldig leven te bouwen.
En dat slaat nergens op, als je het mij vraagt.
3. Maak er een leuke uitdaging van
Ben je van jezelf een bezige bij maar wil je toch graag minder van jezelf vragen? Maak er dan gewoon een project van.
Zeg tegen jezelf:
- ”Ik ben pas succesvol als ik vandaag tijd neem om te ontspannen.”
- ”Ik ben succesvol als ik geen nieuwe taken oppak vandaag.”
- ”Mijn doel deze week is om drie projecten te schrappen.”
- ”Vandaag ga ik bewust niets opruimen en mijn best doen om de rommel te accepteren.”
- ”Als het me lukt om dit weekend niet te werken, trakteer ik mezelf op …”.
Als je zo graag het gevoel wilt hebben dat je iets bereikt, zorg er dan gewoon voor dat je dingen bereikt. Voor sommige mensen is het een hele uitdaging om niet te werken. Dus maak er een leuke uitdaging van.
Zo voel je je toch nuttig en succesvol, want je werkt richting een doel. Het doel is om minder te doen. Best slim.
4. Alles went – zelfs rust
Kijk – hoe harder je rent, des te harder je wilt gaan rennen. Hoe meer je voor elkaar krijgt, des te meer werk er op jouw bord belandt.
Hard werken went snel. Maar er komt voor iedereen dat moment dat nóg een tandje bijzetten gewoon niet meer kan. En zoals we hebben gezien: het is niet eens wenselijk. Want het leven vliegt aan je voorbij terwijl je ondertussen uitgeput en overweldigd raakt.
Maar het omgekeerde is ook waar. Minder doen went ook, je moet er gewoon de tijd voor nemen.
Als je gewend bent om altijd druk te zijn dan zal het wennen zijn om minder te doen. Maar uiteindelijk went het wel. Je kunt gewend raken aan een gezonder leeftempo met een gezonde werkdruk.
Een plek waar je je positief uitgedaagd voelt. Waar je energie krijgt van de uitdaging. In plaats van dat je je overbelast voelt.
Hoe kun je wennen aan minder doen? Bijvoorbeeld door aan de slag te gaan met de vorige tip. Maar ook door heel bewust meer vrije tijd in te plannen. Door jezelf te dwingen om nutteloze dingen te doen. Door een vakantie te plannen en je leven beter te plannen.
En vooral door je tijd te nemen. Want om ergens aan te wennen heb je tijd nodig. En dat betekent dat je het misschien even lastig zult vinden. Maar dat is oké.
Liever uitgedaagd worden om het iets rustiger aan te doen, dan jezelf uit te dagen nog harder te werken en uiteindelijk met tranen bij de huisarts te zitten – toch? 😁
Behoefte aan rust in je hoofd?
Voel je je gespannen, overweldigd en onrustig? Mijn online cursus Het is wat het is helpt je meer innerlijke rust te ontwikkelen.
Ontdek hoe je je kunt voelen alsof er een zacht nazomerzonnetje straalt van binnenuit. ☀️
Reacties
Jelle gefeliciteerd! Leven met de wind mee bestseller nr. 1 geweldig!! Ik hoop er snel aan te beginnen zodra ik de tijd en rust er voor kan vinden want op dit moment wordt er te veel van me gevraagd. Ben 80 plus en mantelzorger voor mijn man en we moeten zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen vandaar. Geniet van deze prestatie samen met man en zoon!
Warme groet Gea.
Ik had dit gelezen en ik had vandaag (net gemerkt) ‘teveel’ van mezelf gevraagd.
Als ik dit blijf doen, graaf ik mijn eigen graf.
Dit opent mijn ogen met de vraag, -waarom doe ik teveel?.
Ik ben niet tevreden met mezelf als ik niet ‘perfect’ ben.
En als ik niet ‘heel hard werk’.
Dit zal mij -na een (lange) tijd- overvallen en ik heb nu al gevoeld dat ik ‘heel stom’ bezig ben. Is er een manier om mij te laten beseffen dat ik niet te veel ‘moet’ vragen/eisen van mezelf? Hoe kan ik dit het beste binnen laten komen bij mij?
Ik ben iemand die niet ‘stil kan zitten’. Hoe kan ik voorkomen dat ik ‘teveel’ ga doen?