Artikel opslaan

Een thema werkt als een tierelier

Ja, ik zeg het elk jaar en in zeg het opnieuw: goede voornemens zijn stom, thema’s zijn leuk. Waarom? Omdat concrete doelen en voornemens je gevangen zetten in een keurslijf. Je wilt vijf kilo afvallen, maar het lukt niet of je prioriteiten veranderen – en dan voel je je een loser en komt er allemaal weinig van terecht.

Een thema is veel meer een windrichting, de richting waarin je je zelf wilt ontwikkelen het komende jaar. Je kiest een positief thema voor het jaar, en de komende maanden zet je kleine en grotere stappen om vooruit te komen binnen dit thema.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

Een voorbeeld van hoe dit werkt

Vijf kilo afvallen is een doel, omdat je het kunt afvinken. En om die reden kan het dus ook niet lukken, wat je eigenlijk wilt voorkomen.

Een thema is een positieve richting voor je persoonlijke groei. Een voorbeeld is: goed voor mezelf zorgen. Dit thema inspireert je om gezond te leven, waardoor afvallen misschien een leuke bijkomstigheid kan zijn.

Een thema richt zich minder op een specifieke uitkomst, en meer op het onderliggende proces. Daardoor kun je niet falen. Bovendien kun je rustig de draad kwijtraken gedurende het jaar, en hem gewoon weer oppakken.

Mijn thema voor 2018 was meditatie serieus nemen. En dat heb ik gedaan, met vrijwel elke dag één of twee meditaties – afgewisseld met periodes waarin ik iets minder mediteerde. M’n andere thema was mezelf naar buiten pushen en meer publieke optredens doen. Nou, dat is ook gelukt.

Thema’s die ik eerder gebruikte lees je hier:

Leuk en inspirerend allemaal. Dus – wat wordt mijn thema voor 2019? Ik heb er twee geselecteerd, en ze gaan goed hand in hand.

Thema 1 – radicale zelfacceptatie

Door al dat gemediteer ben ik behoorlijk op het spoor van acceptatie en loslaten gekomen. En ik wil er komend jaar verder in duiken. Ik wil sowieso beter worden in het leven meer nemen zoals het komt, en leven met minder verwachtingen en al die dingen.

Maar ik wil vooral stappen zetten in zelfacceptatie. Het afgelopen jaar ben ik erg druk geweest met de nasleep van de boeklancering. Veel media optredens, maar ook lezingen bij bedrijven en organisaties zoals Erasmus Universiteit en diverse bibliotheken. En soms was ik daarvoor behoorlijk zenuwachtig, wat voortkomt uit onzekerheid enzo.

En daar wil ik vanaf. Net zoals mezelf meer laten zien op Instagram en YouTube. Dat vind ik nog steeds spannend soms, omdat ik dan het gevoel heb dat ik beter of anders moet zijn dan wie en wat ik daadwerkelijk ben. On-zin.

Het podium heeft zich mijn leven in gemanoeuvreerd. En ik ga het maar gewoon omarmen en lekker mezelf zijn. Ik ga werken aan radicale zelfacceptatie. Het is wat het is, ik ben wat ik ben.

Thema 2 – het leven is een pannenkoek

Mijn tweede thema is het leven is een pannenkoek – waar ik mee wil zeggen dat ik het leven niet zo serieus hoef te nemen. Dood ga ik toch, dus laat ik genieten van de momenten die ik krijg. Van de mensen van wie ik hou, van het leuke werk dat ik mag doen, van de woorden die ik voor jou mag schrijven.

Minder in gedachten blijven hangen, het drama in m’n hoofd niet zo serieus nemen. Minder verwachten en hopen. En meer zijn en ervaren.

Het is zo makkelijk om het leven te zien als logisch of vanzelfsprekend. En het is verleidelijk om het heel serieus te nemen, en ik begrijp waarom we het doen. Maar ik vind het tijd voor meer pannekoekerij.

Genieten van de fijne dingen en de lieve mensen om me heen. En me minder laten meeslepen door dingen die niet fijn zijn of tegenzitten. Dat is het plan. Het leven is een feestje, en zo niet – dan toch. ✌🏻

Wat wordt jouw thema voor 2019?

Een thema kan een als een rode draad door je jaar lopen en je begeleiden bij je ontwikkeling. Het is je intentie voor het jaar. Misschien krijgt het een grote rol in mijn jaar, misschien gebeuren er allerlei verrassende dingen waardoor het op de achtergrond verdwijnt.

Hoe dan ook – een thema helpt je groeien met intentie. En dat is best fijn.

Als je dit zo leest, welk thema komt er dan bij jou naar boven borrelen? In welke richting zou jij graag willen groeien in 2019? Ik ben benieuwd!

Fijne jaarwisseling! 🎉

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test