Ik trek het niet meer!

Je hebt maar twee handen en slechts 24 uur per dag. Hoe kun je ooit alles gedaan krijgen?

Niet. Dat kun je niet. En hoe sneller je dat beseft, des te sneller je van dit gevoel af zult zijn.

Jezelf overweldigd voelen is niet fijn. Ik weet er alles van. In mijn leven doorloop ik een frustrerende cyclus:

 1. Op momenten dat het leven lekker loopt voel ik me goed. Ontspannen, geïnspireerdalsof ik de hele wereld aan kan.
 2. Dus dat probeer ik dan ook. Ik pak allerlei projecten op. En ik vind het logisch, want ik voel me geweldig.
 3. En langzaam slibt m’n leven dicht. Teveel te doen, te weinig tijd om te ontspannen. Het wordt vervelend.
 4. Ik voel me overweldigd en ga aan de slag om mijn leven te versimpelen. Waardoor ik me na een tijdje weer heerlijk voel.
 5. En dat brengt me na een paar weken weer terug bij punt één.

Maar het is niet alleen kommer en kwel. Want sinds ik deze cyclus herken gaat het beter. De dalen zijn minder diep, en het herstel richting balans is sneller.

Hieronder omschrijf ik drie stappen die ik zet om mezelf weer op het pad van sanity te zetten. Misschien helpt het jou ook.

1. Snijd GENADELOOS

Vraag jezelf: wat is het meest belangrijk?

In eerste instantie roept je brein ALLES is het meest belangrijk. Schattig – maar zo werkt het niet. Het woord prioriteiten hoort niet te bestaan. Er bestaat geen meervoud van.

Je hebt één prioriteit. Eentje. Eén ding is het meest belangrijk voor je. De rest is minder belangrijk.

Als ik mezelf afvraag wat ik het meest belangrijk vind, dan komt er heel snel één project of bezigheid naar voren. En wordt het snel duidelijk dat ik me daarop moet richten.

Dit project is mijn reden waarom ik opsta in de ochtend. Het ding dat mijn leven het meest positief kan beïnvloeden. Zoals het schrijven van artikelen, het maken van video’s, het ontwikkelen van cursussen en het maken van content voor het Broednest. De zaken waarmee ik de meeste waarde kan toevoegen.

Het zijn niet alle andere toestanden die in mijn enthousiasme op mijn todo lijst gekomen zijn.

Onthoud:

 • Focus brengt kwaliteit. Je kunt niet alles tegelijk doen. Je kunt wel een paar dingen heel goed doen.
 • Kwaliteit heeft over het algemeen een hogere impact in je leven dan kwantiteit. Met veel dingen halfzacht doen help je doorgaans niemand vooruit.
 • Vrijwel altijd moeten belangrijke dingen wijken voor het belangrijkste ding. Dat voelt naar – maar het is zoals het is.

Je moet keuzes maken. Je moet een prioriteit hebben. Je moet genadeloos snijden in de dingen die je wilt doen als je niet wilt afglijden in overspannenheid.

Dus pak een stuk papier. Schrijf op welke projecten je aandacht vragen. Nummer alle projecten op volgorde van meest belangrijk naar minder belangrijk. Zoek uit hoe je alle projecten – behalve de top 3 – kunt annuleren, pauzeren of overhevelen naar anderen.

Je hebt de warboel zojuist opgelost.

2. Vraag je af waarom je zoveel wilt doen

Niet alle mensen raken overweldigd. Het zijn vooral ambitieuze mensen zoals jij en ik. En hoewel ambitie klinkt als een geweldige eigenschap, komt het vaak voort uit hardnekkige angsten.

Ambitie, perfectionisme, over-achieving en control freakism ontstaan wanneer je gelooft dat je niet goed genoeg bent zoals je bent. Dat je moet presteren om je beter over jezelf te voelen.

Dat anderen – én jijzelf – pas van je zullen houden als je succesvol, rijk of beroemd bent.

Wat een ellende.

Wat is de oplossing? Uiteraard door aan jezelf te werken. Door zelfliefde te ontwikkelen. Door meer te leven vanuit acceptatie en compassie.

Maar ook door je focus te veranderen. Richt je minder op de specifieke uitkomst en meer op het proces. Op de reis, niet de bestemming. Op bijdragen, niet op streven.

Vraag jezelf af:

 • ”Op welke manier kan ik helpen?”
 • ”Hoe kan ik mijn interesses, talenten, vaardigheden en kennis inzetten om waarde toe te voegen op de gebieden waar ik me tot aangetrokken voel?”
 • “Hoe kan ik mezelf uitdagen in wat ik doe. Hoe kan ik beter worden? Een betere versie van mezelf.”

De dood is de uitkomst die we allemaal delen. Elke uitkomst is een dood van een proces van groei, ontwikkeling, verkenning en creatie.

Dus haast je minder. Geniet van het proces. Dat is wat het leven is – een proces van groei. Het is een strijd met jezelf. Groei om beter te zijn, om meer te kunnen bijdragen. En merk hoe die nieuwe focus je minder overweldigd maakt.

3. Zet het in perspectief

Adem diep in.

Serieus. Adem diep in. En adem heel rustig uit. En ontspan jezelf helemaal.

Oké. En laat deze woorden bezinken: je neemt je leven te serieus.

Want dat is toch je probleem? Je wilt teveel doen omdat je alles zo belangrijk vindt. En je vindt alles zo belangrijk, omdat je jezelf belangrijk vindt. En omdat je de meningen van anderen belangrijk vindt.

En al die dingen doen er niet toe.

Je kunt niet alles doen. Je hebt niet overal de controle over. Vanavond gaat de zon onder, morgen komt de zon weer op. Het gras groeit, de bladeren vallen. Het leven gaat door, en de wereld maakt zich niet druk om jou.

En dat is zoals het moet zijn. Want je maakt jezelf veel te belangrijk.

Chill. Ja, je wilt toffe dingen doen in je leven. En ja, je wilt groeien en ontwikkelen. Maar doe je dit gedreven vanuit plezier, interesse en liefde – of vanuit neuroses en angst? Als je je nu niet goed voelt, waarschijnlijk het tweede.

En waarom heb je zo’n haast? Ja, het leven is kort. Maar ook weer niet zó kort dat je continu op je tenen hoeft te lopen.

En als het leven kort is – is het dan verstandig om je mentale gezondheid, je relaties, je mindfulness op te offeren voor al die dingen die uiteindelijk onbelangrijk zijn? Want als je een beperkte hoeveelheid leven krijgt – zou het dan niet je doel moeten zijn om dáár optimaal van te genieten?

Om beter te worden in beter leven. In plaats van rond te rennen als een kip zonder kop, om te voldoen aan ieders verwachtingen. Om iedereen tevreden te houden.

Je mag minder doen

Precies. Laten we het niet ingewikkelder maken dan het is. Je leeft – je hebt te eten, onderdak, relaties en je gezondheid. Je hebt zelfs een internetverbinding. Doe een stapje achteruit en besef dat je werk niet alleen draait om werk.

Je mag minder doen en nog steeds een fijn mens zijn. Je mag ontspannen én succesvol zijn. Sterker nog, je zult succesvol zijn omdát je ontspannen durft te zijn. In een wereld waarin iedereen eindeloos blijft rennen.

En zoals altijd – een beetje zelfliefde gaat een heel eind. Want hoe meer je van jezelf houdt, des te meer schijt je hebt aan hoe anderen over je denken en hoe minder je het gevoel hebt je te moeten bewijzen. 😃

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test