“Remembering that you are going to die
is the best way I know to avoid the trap
of thinking you have something to lose.”

Steve Jobs

Aan alles komt een einde

Ja – aan alles komt een einde. Dat klinkt niet leuk, want we willen juist dat dingen voor altijd doorgaan. We willen voor altijd leven, voor altijd gezond zijn, voor altijd onze dierbaren bij ons houden en voor altijd onze planeet groen en gezond houden.

Maar dat kan niet. Want zo werkt het niet.

Dingen komen en gaan. Dat doen ze ook als jij dat negeert. Jouw wensen en verwachtingen doen er niet toe. Het verandert niets aan de realiteit. Dingen komen en gaan – alles is tijdelijk.

He bah, wat een stom artikel

Ik weet het. Dit is geen leuk onderwerp. Behalve als we het hebben over dingen die we vervelend vinden. Want dan vinden we het heerlijk als het eindigt.

Ik ben blij als er een einde komt aan periodes vol stress. Dat nare gevoelens komen maar ook weer gaan. Dat er na de winter weer een lente begint. Dat buikgriep niet voor altijd is. Dat er na rouw weer ruimte komt voor blijdschap.

Maar het betekent ook iets heel belangrijks – iets waar we maar zelden echt over nadenken: je leven hier is niet eindeloos.

Vind je dat een trieste gedachte? Weet dan dat je dit besef kunt gebruiken om je leven rijker en fijner te maken dan ooit tevoren.

Hoe maakt dit besef mijn leven beter?

Je hoort vaak verhalen van mensen die op een haar na aan de dood zijn ontsnapt. Een heftig ongeluk of een levensbedreigende ziekte bijvoorbeeld. Er is een moment dat ze zeker weten dat het einde gekomen is – en dan krijgen ze tóch een tweede kans.

En deze mensen ontwikkelen vaak een veel diepere waardering voor het leven. Ze voelen dankbaarheid voor de simpele dingen. Een nieuwe dag, een simpele ademhaling, genieten van dierbaren, kijken naar de bruisende stad, vol verwondering genieten van de natuur.

En dit gevoel van dankbaarheid, van waardering en verwondering kunnen we zelf ook creëren. Door de werkelijkheid niet uit het oog te verliezen.

Het leven zien als een zakje snoep

Als kind kreeg ik weleens een zakje snoep. En zoals de meeste kinderen ging ik flink tekeer. Ik stopte de snoepjes in m’n mond zo snel als ik kon. Maar naarmate het zakje leeg begon te raken, ging mijn tempo omlaag. Niet omdat ik misselijk werd, maar omdat ik het plezier zo lang mogelijk wilde rekken.

Dus wat deed ik? Ik stopte met kauwen en begon op de snoepjes te zuigen. En ik deed m’n best om ze meer te waarderen. Het waren ten slotte mijn laatste snoepjes, wie weet hoe lang het duurt voordat ik weer een zakje snoep krijg!

En dit is denk ik wat je wilt doen met je leven. Je wilt elke dag beseffen dat je leven tijdelijk is. En je realiseren dat je er dus nu van moet genieten – niet straks. Want straks bestaat niet.

Je leven is niet vanzelfsprekend

Je leven is niet vanzelfsprekend. Dat is het nooit geweest. Ook al doet je brein net alsof het wel zo is. Leven – jouw bestaan op deze planeet – is uitzonderlijk op zoveel verschillende manieren dat het bijna grappig is hoe achteloos we ermee omgaan.

Je kreeg vandaag een nieuwe dag om dit leven te ervaren. Om te bewegen, te ademen. Om gevoelens te ervaren, gedachten te hebben en tijd door te brengen met je dierbaren.

Deze dag lijkt misschien niet speciaal. Maar hoe zou deze dag voelen als je zojuist bent ontsnapt aan de dood? Als je zeker wist dat het klaar was, en je toch nog een dag als deze kreeg?

Waarschijnlijk zou je vervuld zijn met dankbaarheid en waardering. Je zou zien dat je leven een wonder is. En je zou beseffen dat niets vanzelfsprekend is in dit leven. Ook al voelt het soms wel zo.

Dankbaar omdat je leeft

Dankbaarheid en waardering zijn wat mij betreft de enige logische gevoelens. De enige logische reactie op een nieuwe dag, een nieuwe ademteug, een nieuw moment met een dierbare. Maar eenvoudig is het niet altijd, ook niet voor mij. Omdat we onze tijdelijkheid steeds weer uit het oog verliezen. En steeds weer het gevoel hebben dat dit leven in deze vorm nooit zal stoppen. Wel voor anderen natuurlijk – maar niet voor ons.

Daarom is het realiseren van je tijdelijkheid zo waardevol. De waarheid kun je niet veranderen. Maar je kunt het wel gebruiken als gereedschap om je leven te zien voor wat het is: een wonder. Een gekke, bijzondere toestand dat staat voor veel dingen, maar niet voor vanzelfsprekendheid.

Dus laat het eens bezinken, je eigen tijdelijkheid. We zijn hier maar kort. Wat wil je ermee doen? Hoe wil je je beperkte hoeveelheid tijd en energie besteden? Aan drama, ellende en negativiteit? Of aan waardering, liefde en innerlijke rust? Adem eens diep in en uit. En voel je dankbaar voor je leven – hoe het er ook voor staat op dit moment.

Dit is wat het is. Accepteer en waardeer. En blijf dat doen, net zo lang tot het einde echt in zicht is. En weet dan dat je dit leven echt hebt ervaren. En dat je zonder spijt een laatste keer je ogen kunt sluiten.

Best een mooi idee, toch? 😊

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test