Artikel opslaan

“You squander time as if you drew from a full and abundant supply,
though all the while that day which you bestow on some person or thing is perhaps your last.”
Seneca

Tijd is het meest waardevol

Van veel zaken hebben we teveel, maar van het meest belangrijke hebben we altijd te weinig. Wanneer we de overbodige zaken uit ons leven schrappen, krijgen de zaken die echt betekenis hebben automatisch meer ruimte.

Hieronder vind je vijf tips die je helpen je prioriteiten op een rijtje te zetten. Zodat je niet alleen een veel leuker leven krijgt, maar ook meer voldoening uit iedere dag haalt. Zodat je – als je tijd gekomen is – kunt terugkijken op je leven met een gevoel van dankbaarheid en voldoening. Niet met een gevoel van spijt.

En dat is best wat moeite waard.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

1. Je krijgt elke seconde maar één keer

Als je 90 wordt, dan duurt je leven grofweg 2.8 miljard seconden. Op je dertigste verjaardag heb je er daarvan al bijna een miljard besteed.

Verloren geld kun je altijd terug verdienen. Verloren tijd laat zich echter niet terughalen. Weg is weg. Het is dus belangrijk dat je je tijd zoveel mogelijk besteedt aan zaken die belangrijk voor je zijn. Bezigheden die je vervullen met voldoening, liefde en plezier.

Voor de meesten zijn dat dingen als:

 • Tijd doorbrengen met dierbaren. Je gezin, familieleden en goede vrienden.
 • Tijd nemen om de banden met je dierbaren te ontwikkelen. Om dichter bij elkaar te komen.
 • Tijd nemen om iets bij te dragen aan een betere wereld. Door mensen te helpen, door je lokale omgeving te verrijken, door te delen, door iets van jou in de wereld te zetten (zoals je bedrijf, je kunst, je ideeën etc.)
 • Tijd nemen om tot jezelf te komen. Om jezelf te ontwikkelen, om jezelf beter te leren kennen. Om voor jezelf te zorgen en de best mogelijke versie van jezelf te worden.
 • Genieten van het moment. Beseffen dat iedere seconde waardevol is, en dus iedere seconde de moeite waard is om bewust te ervaren. Mindful door het leven gaan en leren om je problemen en zorgen los te laten.
 • Spelen en plezier beleven. Het leven niet al te serieus nemen en met een glimlach en een positieve levenshouding genieten van je dagen.
 • Kalm, ongehaast en liefdevol zijn. Naar jezelf en naar de mensen om je heen.

Weet je wat ironisch is? De meeste mensen zijn zo druk met alles uit het leven halen, dat ze zich constant gestrest en gehaast voelen. En dat werkt niet. Want hoe sneller je leeft, des te sneller de tijd lijkt te gaan. En des te minder tijd je lijkt te hebben om ‘alles’ uit het leven te halen.

Doe een stapje terug en ervaar de secondes die verstrijken met meer aandacht. Niet alleen lijkt het alsof de klok langzamer gaat tikken, je zult ook meer voldoening uit je dagen halen.

2. Je bezit niets

Het huis waarin ik woon bestond al zo’n 140 jaar voordat ik mijn handtekening op de koopovereenkomst zette. Niet alleen bestaat het huis langer dan ik leef, het zal waarschijnlijk ook langer bestaan dan ik het mogelijk kan bezitten.

Ons huis herinnert me eraan dat ik niets bezit. Dat ik als koper simpelweg een ‘beheerder’ ben. Niet meer dan een passant.

Dat geldt voor al je bezittingen. Je bezit ze niet, je beheert de specifieke opmaak van atomen in de vorm van een iPhone, een fotolijstje, een kast of een auto. Je kunt deze atomen niet met je meenemen als je sterft. En sowieso zal het vroeg of laat allemaal omvormen tot het sterrenstof waaruit het allemaal ooit is ontstaan.

Spullen, bezittingen, materie vormen doorgaans afleidingen. Ze brengen je uiteindelijk geen voldoening, maar ze betoveren ons wel. Ze leiden ons af van de dingen die er echt toe doen. Als je je leven laat draaien om het vergaren van spullen, dan zal je huis voller worden en je hart leger.

Het bezitten van spullen maakt je leven niet per definitie beter. Het maakt het vaak juist slechter. En hoe sterker je gelooft dat je echt voldoening kunt halen uit je bezittingen, des te minder voldoening je uit je leven zult halen.

3. Herinneringen blijven het langst bij je

Waar het vergaren van spullen je armer maakt op allerlei fronten, maakt het vergaren van herinneringen je juist rijker. Ze hoeven bovendien geen verhuiswagen in als je besluit jezelf te verplaatsen.

Herinneringen zijn ontzettend waardevol. En de manier waarop je fijne herinneringen aanmaakt is de weg naar een geweldig leven.

 • Als je vaak dezelfde dingen doet maakt je brein geen nieuwe herinneringen meer aan. Alle losse herinneringen smelten samen tot één grote herinnering om energie te sparen.
 • Je maakt nieuwe herinneringen aan als je iets nieuws doet.
 • Om leuke herinneringen te blijven verzamelen moet je dus continu nieuwe, leuke dingen ervaren. En het invullen van die uitdaging zorgt automatisch voor een leuk leven waarin je groeit en ontwikkelt.

Als je veel nieuwe dingen meemaakt maak je veel herinneringen aan. Wanneer je dan terugkijkt op je leven, lijkt de tijd langzaam te zijn gegaan. Als je weinig herinneringen aanmaakt, en elke dag hetzelfde doet, lijkt het leven voorbij te vliegen.

Dus blijf jezelf uitdagen. Blijf leuke herinneringen verzamelen. Breid je comfort-zone uit, ga reizen, leer nieuwe mensen kennen, probeer dingen die je nooit eerder hebt gedaan. Stop die erfenis niet in een bankstel maar in een wereldreis.

Zelf reis ik bijna drie maanden per jaar, en doe ik altijd mijn best om nieuwe dingen te ondernemen. Al is het maar lunchen in een nieuw zaakje met een vriendin. Dingen die je voor het eerst doet vergeet je nooit meer. De afgelopen jaren heb ik ontzettend veel geweldige nieuwe herinneringen aangemaakt. Van keihard gescamd worden in Beijing tot illegaal bubbelbadderen in een luxe hotel in Santa Barbara met geweldige CouchSurf vrienden.

De boodschap is simpel: ga leven. Dan haal je bijna automatisch meer voldoening uit de momenten die je doorbrengt op dit heelal.

4. Het zijn de mensen die je leven beter maken

Mensen zijn niet alleen belangrijker dan spullen. Ze zijn het belangrijkst. En hoe beter je bent in het opbouwen van betekenisvolle relaties, des te meer liefde en voldoening je zult ervaren.

 • Je hoeft geen banden op te bouwen met tientallen mensen. Je hebt slechts een handjevol échte vrienden nodig.
 • Door jezelf kwetsbaar op te stellen maak je relaties dieper, en wordt het makkelijker om zelf te groeien.
 • Door samen nieuwe dingen te beleven, en dus samen herinneringen op te bouwen, maak je de band sterker.
 • Geweldige relaties ontstaan niet vanzelf. Je moet er tijd voor vrijmaken, offers voor brengen en jezelf blijven ontwikkelen en uitdagen.

Je familieleden en vrienden zijn belangrijker dan je werk, dan YouTube, dan je smartphone en eigenlijk alle andere dingen behalve je eigen persoonlijke ontwikkeling.

Met andere woorden: herschik je prioriteiten en besteed meer tijd en aandacht aan het ontwikkelen van je vriendschappen en familiebanden. Zo haal je meer liefde, plezier, steun en voldoening uit je leven.

5. Je dromen zijn waardevol

Stel: je ligt op je sterfbed, en je hebt die ene droom waar je al jaren mee rondloopt nooit gerealiseerd. Zou je daarmee kunnen leven? Als het antwoord ‘nee’ is, dan ben je het aan jezelf verschuldigd om op zijn minst te proberen om deze droom te realiseren.

Dromen heb je niet voor niets. Ze komen naar boven als sterke verlangens van binnenuit. Vaak zijn het je grootste dromen die je het meest helpen om jezelf te ontwikkelen en uit te dagen. Om te groeien, nieuwe dingen mee te maken, nieuwe mensen te leren kennen en simpelweg een beter mens te worden.

Heb dus een beetje lef en maak je dromen waar. Ook al moet je daarvoor moeilijke keuzes maken, zoals het opzeggen van een stabiele baan, verhuizen naar een nieuwe plek of het beëindigen van een vriendschap die je niet langer gelukkig maakt.

Het gaat niet vanzelf

Een geweldig leven ontstaat niet vanzelf. Een middelmatig leven ontstaat vanzelf. Als je de lat hoger wilt leggen, dan moet je je prioriteiten omgooien en er tijd en aandacht aan besteden.

Dat is geen straf. Dat is een van de leukste dingen die je kunt doen. Terugkijken op een geweldig leven betekent namelijk dat je een geweldig leven hebt gehad. En die ervaring kan vandaag beginnen. Dus vraag jezelf eens af: “Wat ga ik doen om meer voldoening uit iedere dag te halen?”

Minimaliseer je spullen & versimpel je leven

Minder meuk, meer leukBen je toe aan meer rust, meer overzicht en meer eenvoud? In mijn gezellige eCursus Minder meuk, meer leuk vind je een praktisch stappenplan dat je helpt minimaliseren en je leven simpeler te maken.

Ervaar meer vrijheid, meer kalmte en meer voldoening. Je hebt dit leven maar één keer – besteed het aan dingen die je blij maken!

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test