Artikel opslaan

Antwoord: Nee, dat is niet nodig

Mensen zijn altijd bang geweest voor de toekomst. Waarom? Omdat je nu weet wat je hebt, en je geen idee hebt wat er komen gaat. Dat is ook de reden dat mensen hunkeren naar het verleden.

De jaren ’60 lijken zo gezellig. Toch waren mensen destijds ook bezorgd over de toekomst. We romantiseren het verleden vooral omdat we nu weten hoe het allemaal is afgelopen.

Toch is er iets veranderd. De ontwikkelingen gaan op dit moment zo ontzettend snel, dat het haast niet meer is voor te stellen hoe de wereld er over 20 jaar uitziet. Laat staan over 50 jaar. De toekomst zit ongetwijfeld vol met verschrikkelijke gebeurtenissen. Ik denk echter dat we tegelijkertijd een wereld tegemoet gaan van overvloed. Dit is waarom.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

1. De ontwikkelingen gaan hard – keihard

Stoommachines en treinen hebben een wereld gecreëerd waarin een vruchtbare voedingsbodem ontstond voor de ontwikkeling van de computer. Computertechnologie werd een voedingsbodem voor een wereldwijd netwerk. Dit netwerk voedde mobiele telefonie, wat op zichzelf een platform was voor de smartphone die onze levens op dit moment zo verandert.

We bouwen voort op wat we hebben. En we hebben steeds meer. Slimmere computers helpen ons indrukwekkende ontdekkingen te doen. Over het heelal, over de wereld, over ons lichaam.

En omdat de technologie vooruit gaat, gaat ook de snelheid waarmee we kunnen ontwikkelen vooruit. Dit leidt tot een groei die niet lineair is (vandaag iPhone 5, over honderd jaar iPhone die slimmer is dan ik), maar exponentieel (vandaag iPhone 5, over 15-20 jaar iPhone die slimmer is dan ik).

En daar komt bij dat er op dit moment op duizenden manieren wordt gewerkt aan de vooruitgang. Zelfs een zeer goed geïnformeerd mens krijgt nog geen fractie mee van wat er allemaal gaande is. Er worden enorme slagen gemaakt, en elke innovatie heeft de mogelijkheid om ons leven (en die van miljarden anderen) opnieuw te verbeteren en veranderen.

Om een voorbeeld te noemen: zodra we voldoende duurzame elektriciteit betaalbaar kunnen opwekken, is het drinkwater probleem voor miljarden mensen opgelost. Gecombineerd met steeds efficiëntere ontziltingsinstallaties, kunnen we zeewater drinkbaar en beschikbaar maken voor ieder mens.

Schoon drinkwater gecombineerd met veilig sanitair waarvoor geen riool vereist is, goedkope chips die razendsnel diagnoses kunnen stellen, betere vaccins, 3D printers en kunstmatige intelligentie kunnen veel problemen razendsnel uit de wereld helpen. En deze ontwikkelingen zijn slechts het topje van de ijsberg. Gekke wereld.

2. Er komt meer en meer intelligentie bij

Aan de ene kant worden wij slimmer. De mensheid is hoger opgeleid dan ooit. En deze trend zal zich doorzetten, dankzij de steeds diepere penetratie van het internet in opkomende landen. Er zijn dubbel zo veel mensen op aarde als in de tijd van Einstein. Er zijn dus ook ontzettend veel slimme mensen die, met behulp van netwerken en computers, veel complexere problemen kunnen oplossen.

Maar deze toename in intelligentie is een nietsbetekenend stipje in de toekomst die we tegemoet gaan. Kunstmatige intelligentie verandert de wereld. En deze verandering zal steeds groter en groter worden.

Als de trend zich de komende jaren voortzet (en de verwachting is dat dat zo zal zijn), dan kun je eind jaren ’20 voor een paar honderd euro een computer kopen die slimmer is dan jijzelf. Een computer met meer rekenkracht dan jouw brein, en software om deze rekenkracht beter te benutten dan jij ooit zou kunnen. Een kunstmatig brein dat verbonden is via het internet met miljarden computers op aarde.

We gaan een wereld tegemoet van ongekende complexiteit. En tegelijkertijd, van ongekende vooruitgang. Want wat gebeurt er als we aan de lopende band Einsteins kunnen produceren? Als we deze intelligentie aan het werk kunnen zetten aan ‘s werelds grootste (en kleinste) problemen?

Denk je eens in wat deze toename in intelligentie zal betekenen voor de medische wetenschap, voor ruimtevaart, natuurkunde, duurzaamheid, educatie, entertainment, taalbarieres en niet te vergeten, de ontwikkeling van nog hogere intelligentie.

3. De macht verschuift naar de massa

De wereld decentraliseert in hoog tempo. De macht verschuift, en hij komt onze kant op. Jouw invloed als individu is groter dan ooit. En je invloed zal verder toenemen.

Gewapend met smartphones, sociale media, toenemende intelligentie en steeds betere technologie, ligt de wereld aan je voeten.

Hoe ik dat weet? Deze website trekt meer lezers dan veel Nederlandse kranten. En er is hier vooralsnog geen sprake van een enorme redactie. Ik schrijf wat ik wil, wanneer ik wil, waar ik wil. Voor wie ik wil. Dat is iets nieuws. Dat kon nog niet toen ik geboren werd in 1986.

We gaan een wereld tegemoet van decentrale productie (3D printers, zonnepanelen), decentraal geld (BitCoin), decentrale media (zoals soChicken, social media, blogs), decentrale consumptie (eBoeken, Spotify etc.).

Natuurlijk zijn er nog plekken waar macht zich concentreert. Macht misbruiken wordt echter steeds moeilijker in een wereld die in toenemende mate transparant wordt. Het is waar dat onze privacy vermindert. Maar deze transparantie werkt twee kanten op. Denk aan WikiLeaks en de onthullingen rondom de NSA. Ook hier helpen sociale media wantoestanden inzichtelijk te maken. Het wordt steeds moeilijker om weg te komen met ongewenst gedrag. Transparantie is het beste middel tegen corruptie, en de wereld wordt steeds transparanter en democratischer.

4. We leren de wereld steeds beter begrijpen

Veel problemen die we hebben veroorzaakt komen niet voort uit slechtheid, maar uit onwetendheid. De mensheid heeft zich ontwikkeld, heeft steeds geprobeerd het leven beter te maken. Gaandeweg kregen we steeds meer inzicht in hoe de wereld werkt, en hebben we ons aangepast.

En hoe onwenselijk bepaalde effecten ook zijn (ecologische instorting, een twijfelachtig economisch systeem, uitbuiting, corruptie, overconsumptie, oorlog en allerlei andere ellende), de vooruitgang is nodig geweest om de inzichten op te doen.

Zonder industrie geen olie, zonder olie geen goedkoop transport, zonder transport geen globalisatie, internet, revoluties, economische vooruitgang. Zonder rijkdom geen wetenschap en educatie. Zonder educatie geen gelijkheid, geen verlichting en voortschrijdend inzicht, geen vrede, tolerantie, compassie, geen visie.

Alles is nodig geweest. Alles haakt in elkaar. En de wereld is niet perfect, en zal het voorlopig nog niet zijn. Maar we passen ons aan. We kunnen repareren wat we verkeerd hebben gedaan, en uitbreiden wat we goed doen.

We ontdekken ‘wat werkt’ en wat ‘niet werkt’. En dat zal leiden tot interessante projecten in de komende eeuw. Van het herbebossen van de Aarde tot het schoonmaken van de oceanen. Het oplossen van ziektes, het terugbrengen van uitgestorven diersoorten, het ‘vermenselijken’ van onze steden, gif verwijderen uit het systeem, het verduurzamen van onze samenlevingen. Het uitbannen van taalbarieres, oorlogen, uitbuiting, corruptie. Het uitvinden van een samenleving die ‘werkt’.

Je denkt dat dit onzin is? We zijn al een heel eind.

  • In enkele tientallen jaren is Europa veranderd van een instabiel oorlogsgebied tot een unie. Een unie waarin oorlog ondenkbaar is.
  • Eind vorige eeuw ontdekten we dat schadelijke gassen onze ozonlaag verdunde. Ruim 100 chemicaliën zijn wereldwijd uit productie genomen.
  • De ramp met de Fukushima kernreactor heeft o.a. Duitsland op een snelweg richting duurzaamheid gezet. Omdat ze kiezen voor ‘wat werkt’.
  • Er worden mega sprongen gemaakt op het gebied van duurzame brandstoffen op basis van algen. Ook voor vliegtuigen.
  • Er worden bacteriën ontdekt die plastic kunnen afbreken. Er worden systemen ontwikkeld om de oceanen binnen enkele jaren plasticvrij te maken.

Ik kan nog uren doorgaan. We neigen meer en meer naar ‘wat werkt’. En dat is geweldig.

Meer redenen om optimistisch te zijn over de toekomst

Sorry als ik je een beetje overweldig. De wereld gaat de komende dertig jaar ingrijpend veranderen. En ik denk vooral ten goede. Op weg naar een samenleving die ‘werkt’. Die zichzelf eindeloos in stand kan houden in harmonie met zijn leefomgeving.

Het verhaal is echter nog niet geschreven. Wij bepalen hoe de toekomst eruit komt te zien. En aangezien jouw invloed iedere dag toeneemt, is het belangrijk dat jij meeschrijft aan dit verhaal.

In ons gratis eBoek ‘Update je Planeet‘ lees je hoe je jouw invloed op een duurzame, eerlijke toekomst kunt vergroten.

Wil je meer lezen over de trends die onze wereld op zijn kop gaan zetten? Lees dan het onderstaande boek (Engels). Het zal je nog tien keer meer overweldigen dan dit artikel. En het zal je doen inzien dat de toekomst echt beter zal zijn dan je altijd dacht.

Hieronder vind je ook nog een aantal links naar inspirerende video’s en presentaties.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test