Antwoord: Nee, dat is niet nodig
Mensen zijn altijd bang geweest voor de toekomst. Waarom? Omdat je nu weet wat je hebt, en je geen idee hebt wat er komen gaat. Dat is ook de reden dat mensen hunkeren naar het verleden.
De jaren ’60 lijken zo gezellig. Toch waren mensen destijds ook bezorgd over de toekomst. We romantiseren het verleden vooral omdat we nu weten hoe het allemaal is afgelopen.
Toch is er iets veranderd. De ontwikkelingen gaan op dit moment zo ontzettend snel, dat het haast niet meer is voor te stellen hoe de wereld er over 20 jaar uitziet. Laat staan over 50 jaar. De toekomst zit ongetwijfeld vol met verschrikkelijke gebeurtenissen. Ik denk echter dat we tegelijkertijd een wereld tegemoet gaan van overvloed. Dit is waarom.
Ben je klaar voor een positieve spiraal?
Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉
In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!
1. De ontwikkelingen gaan hard – keihard
Stoommachines en treinen hebben een wereld gecreëerd waarin een vruchtbare voedingsbodem ontstond voor de ontwikkeling van de computer. Computertechnologie werd een voedingsbodem voor een wereldwijd netwerk. Dit netwerk voedde mobiele telefonie, wat op zichzelf een platform was voor de smartphone die onze levens op dit moment zo verandert.
We bouwen voort op wat we hebben. En we hebben steeds meer. Slimmere computers helpen ons indrukwekkende ontdekkingen te doen. Over het heelal, over de wereld, over ons lichaam.
En omdat de technologie vooruit gaat, gaat ook de snelheid waarmee we kunnen ontwikkelen vooruit. Dit leidt tot een groei die niet lineair is (vandaag iPhone 5, over honderd jaar iPhone die slimmer is dan ik), maar exponentieel (vandaag iPhone 5, over 15-20 jaar iPhone die slimmer is dan ik).
En daar komt bij dat er op dit moment op duizenden manieren wordt gewerkt aan de vooruitgang. Zelfs een zeer goed geïnformeerd mens krijgt nog geen fractie mee van wat er allemaal gaande is. Er worden enorme slagen gemaakt, en elke innovatie heeft de mogelijkheid om ons leven (en die van miljarden anderen) opnieuw te verbeteren en veranderen.
Om een voorbeeld te noemen: zodra we voldoende duurzame elektriciteit betaalbaar kunnen opwekken, is het drinkwater probleem voor miljarden mensen opgelost. Gecombineerd met steeds efficiëntere ontziltingsinstallaties, kunnen we zeewater drinkbaar en beschikbaar maken voor ieder mens.
Schoon drinkwater gecombineerd met veilig sanitair waarvoor geen riool vereist is, goedkope chips die razendsnel diagnoses kunnen stellen, betere vaccins, 3D printers en kunstmatige intelligentie kunnen veel problemen razendsnel uit de wereld helpen. En deze ontwikkelingen zijn slechts het topje van de ijsberg. Gekke wereld.
2. Er komt meer en meer intelligentie bij
Aan de ene kant worden wij slimmer. De mensheid is hoger opgeleid dan ooit. En deze trend zal zich doorzetten, dankzij de steeds diepere penetratie van het internet in opkomende landen. Er zijn dubbel zo veel mensen op aarde als in de tijd van Einstein. Er zijn dus ook ontzettend veel slimme mensen die, met behulp van netwerken en computers, veel complexere problemen kunnen oplossen.
Maar deze toename in intelligentie is een nietsbetekenend stipje in de toekomst die we tegemoet gaan. Kunstmatige intelligentie verandert de wereld. En deze verandering zal steeds groter en groter worden.
Als de trend zich de komende jaren voortzet (en de verwachting is dat dat zo zal zijn), dan kun je eind jaren ’20 voor een paar honderd euro een computer kopen die slimmer is dan jijzelf. Een computer met meer rekenkracht dan jouw brein, en software om deze rekenkracht beter te benutten dan jij ooit zou kunnen. Een kunstmatig brein dat verbonden is via het internet met miljarden computers op aarde.
We gaan een wereld tegemoet van ongekende complexiteit. En tegelijkertijd, van ongekende vooruitgang. Want wat gebeurt er als we aan de lopende band Einsteins kunnen produceren? Als we deze intelligentie aan het werk kunnen zetten aan ‘s werelds grootste (en kleinste) problemen?
Denk je eens in wat deze toename in intelligentie zal betekenen voor de medische wetenschap, voor ruimtevaart, natuurkunde, duurzaamheid, educatie, entertainment, taalbarieres en niet te vergeten, de ontwikkeling van nog hogere intelligentie.
3. De macht verschuift naar de massa
De wereld decentraliseert in hoog tempo. De macht verschuift, en hij komt onze kant op. Jouw invloed als individu is groter dan ooit. En je invloed zal verder toenemen.
Gewapend met smartphones, sociale media, toenemende intelligentie en steeds betere technologie, ligt de wereld aan je voeten.
Hoe ik dat weet? Deze website trekt meer lezers dan veel Nederlandse kranten. En er is hier vooralsnog geen sprake van een enorme redactie. Ik schrijf wat ik wil, wanneer ik wil, waar ik wil. Voor wie ik wil. Dat is iets nieuws. Dat kon nog niet toen ik geboren werd in 1986.
We gaan een wereld tegemoet van decentrale productie (3D printers, zonnepanelen), decentraal geld (BitCoin), decentrale media (zoals soChicken, social media, blogs), decentrale consumptie (eBoeken, Spotify etc.).
Natuurlijk zijn er nog plekken waar macht zich concentreert. Macht misbruiken wordt echter steeds moeilijker in een wereld die in toenemende mate transparant wordt. Het is waar dat onze privacy vermindert. Maar deze transparantie werkt twee kanten op. Denk aan WikiLeaks en de onthullingen rondom de NSA. Ook hier helpen sociale media wantoestanden inzichtelijk te maken. Het wordt steeds moeilijker om weg te komen met ongewenst gedrag. Transparantie is het beste middel tegen corruptie, en de wereld wordt steeds transparanter en democratischer.
4. We leren de wereld steeds beter begrijpen
Veel problemen die we hebben veroorzaakt komen niet voort uit slechtheid, maar uit onwetendheid. De mensheid heeft zich ontwikkeld, heeft steeds geprobeerd het leven beter te maken. Gaandeweg kregen we steeds meer inzicht in hoe de wereld werkt, en hebben we ons aangepast.
En hoe onwenselijk bepaalde effecten ook zijn (ecologische instorting, een twijfelachtig economisch systeem, uitbuiting, corruptie, overconsumptie, oorlog en allerlei andere ellende), de vooruitgang is nodig geweest om de inzichten op te doen.
Zonder industrie geen olie, zonder olie geen goedkoop transport, zonder transport geen globalisatie, internet, revoluties, economische vooruitgang. Zonder rijkdom geen wetenschap en educatie. Zonder educatie geen gelijkheid, geen verlichting en voortschrijdend inzicht, geen vrede, tolerantie, compassie, geen visie.
Alles is nodig geweest. Alles haakt in elkaar. En de wereld is niet perfect, en zal het voorlopig nog niet zijn. Maar we passen ons aan. We kunnen repareren wat we verkeerd hebben gedaan, en uitbreiden wat we goed doen.
We ontdekken ‘wat werkt’ en wat ‘niet werkt’. En dat zal leiden tot interessante projecten in de komende eeuw. Van het herbebossen van de Aarde tot het schoonmaken van de oceanen. Het oplossen van ziektes, het terugbrengen van uitgestorven diersoorten, het ‘vermenselijken’ van onze steden, gif verwijderen uit het systeem, het verduurzamen van onze samenlevingen. Het uitbannen van taalbarieres, oorlogen, uitbuiting, corruptie. Het uitvinden van een samenleving die ‘werkt’.
Je denkt dat dit onzin is? We zijn al een heel eind.
- In enkele tientallen jaren is Europa veranderd van een instabiel oorlogsgebied tot een unie. Een unie waarin oorlog ondenkbaar is.
- Eind vorige eeuw ontdekten we dat schadelijke gassen onze ozonlaag verdunde. Ruim 100 chemicaliën zijn wereldwijd uit productie genomen.
- De ramp met de Fukushima kernreactor heeft o.a. Duitsland op een snelweg richting duurzaamheid gezet. Omdat ze kiezen voor ‘wat werkt’.
- Er worden mega sprongen gemaakt op het gebied van duurzame brandstoffen op basis van algen. Ook voor vliegtuigen.
- Er worden bacteriën ontdekt die plastic kunnen afbreken. Er worden systemen ontwikkeld om de oceanen binnen enkele jaren plasticvrij te maken.
Ik kan nog uren doorgaan. We neigen meer en meer naar ‘wat werkt’. En dat is geweldig.
Meer redenen om optimistisch te zijn over de toekomst
Sorry als ik je een beetje overweldig. De wereld gaat de komende dertig jaar ingrijpend veranderen. En ik denk vooral ten goede. Op weg naar een samenleving die ‘werkt’. Die zichzelf eindeloos in stand kan houden in harmonie met zijn leefomgeving.
Het verhaal is echter nog niet geschreven. Wij bepalen hoe de toekomst eruit komt te zien. En aangezien jouw invloed iedere dag toeneemt, is het belangrijk dat jij meeschrijft aan dit verhaal.
In ons gratis eBoek ‘Update je Planeet‘ lees je hoe je jouw invloed op een duurzame, eerlijke toekomst kunt vergroten.
Wil je meer lezen over de trends die onze wereld op zijn kop gaan zetten? Lees dan het onderstaande boek (Engels). Het zal je nog tien keer meer overweldigen dan dit artikel. En het zal je doen inzien dat de toekomst echt beter zal zijn dan je altijd dacht.
Hieronder vind je ook nog een aantal links naar inspirerende video’s en presentaties.
- Overvloed is onze toekomst
- Hoe technologie zich steeds sneller ontwikkelt
- Het goede nieuws van de afgelopen jaren
Reacties
Ik vind jouw kijk op de wereld zeer positief en inspirerend. Ik zie ook een toekomst waarin overvloed aan de orde is, alleen, niet bij iedereen. Sterker nog, ik denk de groep waarbij overvloed aan de orde zal zijn steeds kleiner wordt. Mensen zullen vaker te maken krijgen met tekorten. We ondervinden allemaal dat de verzorgingsstaat aan het veranderen is in de zogenaamde participatiesamenleving. Alle sociale voorzieningen brokkelen af. Ik denk dat deze nog verder af gaan brokkelen zodra computers en robots nog intelligenter worden, doordat ik denk dat het een grote aanslag zal zijn op onze werkgelegenheid.
Maar goed, ik hoop dat jij gelijk hebt.
Ronald, jij spreekt over de afbraak van de sociale voorzieningen en een aanslag op onze werkgelegenheid. Daar heb je waarschijnlijk gelijk in, althans tijdelijk. Je spreekt namelijk vanuit een verouderd systeem. Dit systeem is niet lang meer houdbaar al probeert men dat nu nog met man en macht. Veel werk wat vroeger handmatig moest worden gedaan is al geautomatiseerd en dat wordt steeds meer. Dat betekent dat al het werk dat gedaan moet worden door steeds minder mensen kan worden gedaan. Er komen echter wel steeds meer mensen bij. Deze zijn nu al lang niet allemaal meer nodig om al het werk gedaan te krijgen.
Als we met zijn allen nu bijvoorbeeld slechts halve dagen gingen werken dan zouden we misschien iedereen wel aan het werk kunnen krijgen en in de toekomst zal zelfs dat niet eens meer nodig zijn.
Er is echter één punt in ons systeem dat hierin tegenwerkt en dat is het principe dat ons inkomen arbeidsgerelateerd is. We zullen MOETEN werken om recht te hebben op een stukje van de taart (inkomen). Voor diegenen die dat om een of andere reden niet KUNNEN hebben we een vangnet opgebouwd om deze mensen maar niet te laten omkomen.
Er is echter meer dan voldoende maar dat is allemaal gekoppeld aan GELD dat kun je alleen verdienen door er wat voor te doen, maar er is steeds minder de doen.
We moeten overproduceren om mensen aan het werk te houden in zolang we dat nog aan het buitenland kunnen slijten gaat het nog goed. Bovendien is het geldsysteem helemaal kromgegroeid.
Het is toch krom dat we onze spullen moeten laten maken in zogenaamde lage lonen landen? Terwijl we hier de know how, de mensen en de grondstoffen gewoon voor handen hebben?
Het is toch raar dat steeds meer werk door vrijwilligers moet worden gedaan omdat de lonen van iemand die daar gewoon zijn geld mee zou kunnen verdienen niet kunnen worden betaald?
Het is toch raar dat mensen die werkeloos zijn geraakt, (soms hetzelfde) werk gratis moeten gaan doen om hun “uitkering” te verdienen onder het mom van reingergratie en participatie?
Het systeem dat we nu hebben loopt op zijn einde en dat weten ze.
Hoe kan het zijn dat we alle noodzakelijke ingrediënten (mankracht, know how, grondstoffen) voorhanden hebben maar dat we geen “geld” hebben om het te gebruiken?
Geld is door ons zelf bedacht maar we hebben het systeem zo ingewikkeld gemaakt dat niemand het echt meer snapt (of toch wel en wordt het systeem gewoon gebruikt om een verborgen agenda te bewerkstelligen?, Wie zal het zeggen).
Heel duidelijk zichtbaar is dat het systeem zoals we dat nu hebben niet lang meer houdbaar is, en er zijn wel alternatieven bedacht maar die zijn nog niet van de grond gekomen. maar In de toekomst zal dat zeker gaan gebeuren.
Het is namelijk een kwestie van macht. En de huidige machthebbers (niet de politiek, dat zijn niet de echte machthebbers) zullen hun macht niet zomaar opgeven, maar dat zal wel gebeuren.
Absoluut een leuk artikel maar punt 3 slaat de plank een beetje mis vind ik. Ik dan daar tig voorbeelden van noemen maar kijk gewoon naar het democratische Nederland. Mensen stemmen maar het maakt niet uit waar naar je stem uit gaat. Door de samenwerkende partijen maakt het helemaal niet uit waarop je stemt. Het is waar dat je prima je mening kan verkondigen maar het verandert helemaal niets. Daar zorgt een klein clubje voor. Het is alleen vooral erg veel schijn. Net zoals petities niet helpen in het algemeen. En ik waardeer de positieve insteek maar nee, de massa krijgt nooit de macht. Dat is een naïeve gedachte.
Als je van te voren er al vanuit gaat dat iets niet mogelijk is zal het ook niet mogelijk kunnen zijn simpelweg omdat je er niet naar zal gaan handelen, ik heb geleerd dat er zeer veel mogelijk is waar ik eerst dacht dat het onmogelijk zou zijn.
Ik was nogal een negatief ingesteld iemand en leefde al sinds mijn jeugd in bakken met angst, nu ik de verantwoordelijkheid neem voor mijn leven vallen er steeds meer angsten af en zie ik dat er veel mogelijkheden zijn en heb ik al het een en ander kunnen veranderen in mijn leven, ik heb tijden gehad dat ik alles zeer zwart inzag en ik me erg neerslachtig heb gevoeld maar de enige manier om uit zo’n situatie te komen is door je denken te veranderen en daaruit vloeit vanzelf dat je ook actie zal moeten gaan nemen.
Klagen, zeuren en in een slachtofferrol kruipen houden de negatieve situatie waar je in zit in stand, als je actie onderneemd en dus je verantwoordelijkheid neemt zal je zien dat heel veel kan bereiken.
Ik was ook zeer perfectionistisch maar ook dat is minder geworden, alles gaat eigenlijk beter in mijn leven van mijn gezondheid tot mijn sociale contacten tot het waarmaken van mijn dromen.
Heb geduld, zet door en accepteer fouten zo zal je echt een veel tevredener mens gaan worden.
Alles gaat in golf bewegingen. Kijk maar naar jezelf. Weet je nog hoe je de eerste keer een spijker in de muur sloeg, zeker weten dat je een keer op je duim hebt geslagen, maar nu ben je misschien net zoals ik een meer ervaren klusser. Leren gaat met vallen en opstaan. Wat de huidige tijd juist zo interessant maakt is dat alles veel transparanter is geworden, we delen meer kennis en dat leidt tot innovatie. Toen het wiel werd uitgevonden hadden we nog geen kar, dat bedachten we pas door twee wielen te combineren met een as. Dit lijkt nu heel logisch maar dat is het helemaal niet in een wereld waar nog geen karren bestonden. Hoe kom je dan tot zo’n uitvinding? Juist door dingen te gaan combineren. En dat is nu het mooie deze tijd is DE tijd van het combineren. Denk maar aan de smartphone door GPS, hydroscoop, goede batterij, WiFi etc te combineren kunnen we locatiegebaseerd informatie vinden. nog even en je telefoon vertelt je precies wat jij nodig hebt op basis van je locatie. Straks weet het je hartslag en dus je stress niveau, onbewust zitten we vast in bepaalde patronen dingen die we nog niet weten, maar ik heb goede hoop dat er straks oplossingen komen die over 100 jaar normaal lijken net zoals de karren van nu, maar die we nu gewoon nog niet weten.. En wat betreft alle bezuinigingen van deze tijd… Dat is een periode die we ook weer achter ons laten… Misschien komen we er ooit wel achter dat dit kapatalisme niet werkt, net zoal we ooit ontdekten dat het communisme niet werkt. En vinden we een nieuw economisch systeem uit wat ons nog meer mogelijkheden biedt om als mensheid verder te komen.. Bedenkt dat in jaren van crisis de grootste ontdekkingen zijn gedaan…