Artikel opslaan

In de put – dat gebeurt weleens

Het leven loopt niet altijd zoals je zou willen. Je maakt fouten, er gebeuren nare dingen, het wordt je even teveel of je voelt je gewoon niet happy en je weet niet waarom.

Het is wat het is. Niets aan de hand. Iedereen zit weleens in de put. De ene put gaat dieper dan de ander. Soms klim je er zelf uit en soms heb je een zetje nodig. Dat is het leven.

Maar weet je, er is altijd iets dat je kunt doen. Om de put minder diep te maken, om er een beetje uit te klimmen, om de situatie te verbeteren.

Het is de kunst om jezelf niet te overweldigen.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

De negatieve spiraal ombuigen

Als je in de put zit dan zit je vast in een negatieve spiraal. Je voelt je slecht, waardoor je minder goed voor jezelf zorgt, waardoor je je minder goed voelt, etc.

Je gooit een zak M&M’s naar binnen om jezelf te troosten. En je kijkt nog maar een aflevering van die serie. En na afloop voel je je nog slechter over jezelf. En je hebt geen zin om te sporten, te mediteren of je problemen aan te pakken.

En logisch. Want die dingen kosten moeite. En daar onderin die put heb je weinig discipline tot je beschikking. Je voelt je zwak, niet sterk. Klein, niet groot.

Maar toch wil je dat het stopt. Dus er moet iets gebeuren om die negatieve spiraal om te buigen.

Wat kun je doen?

Begin super klein

Precies. Super klein beginnen.

Wat houdt dat in? Het houdt in dat je een eerste stapje zet. Een stapje dat bijna moeiteloos voelt.

 • Je houdt jezelf niet tegen om jezelf te troosten met chocolade. Maar je pusht jezelf om éérst een appel te eten.
 • Je bent niet in de illusie dat je een uur gaat sporten. Maar je daagt jezelf uit om even op te drukken tot je niet meer kunt.
 • Je erkent dat je het liefst de hele avond je serie kijkt. Maar je daagt jezelf uit om éérst een rondje te wandelen of fietsen, en daarna pas voor de tv te hangen.
 • Je wilt het liefst lui op de bank hangen. Maar je nodigt jezelf eerst uit om drie minuten te mediteren. Daarna kun je doen wat je wilt.
 • Je bent te lui om je problemen te analyseren. Dus kies je ervoor om een lijstje te maken met drie dingen waar je nu dankbaar voor bent.
 • Je gooit niet meteen je leven om. Maar je kiest ervoor om één ding dat je naar beneden trekt uit je leven te halen. Je kijkt bijvoorbeeld niet die serie, drinkt niet dat glas wijn of eet niet die chocolade.
 • Je rondt één vervelende taak af die je nog moest doen.
 • Je neemt verantwoordelijkheid voor één aspect van je problemen. Je voert dat moeilijke gesprek, je stuurt een tijdrovend formulier de deur uit, je ruimt je huiskamer op of je stort een eerste tientje op je lege spaarrekening.
 • Je maakt in drie minuten een mindmap op de vraag ”wat staat mijn geluk in de weg?” Hierdoor krijg je wat meer grip op je situatie.
 • Je doet iets praktisch waar je je blij en fris van gaat voelen. Zoals het onkruid wieden in de tuin, jezelf verzorgen, naar de kapper gaan, een groene smoothie maken etc.
 • Je laat aan je beste vriend(in) weten dat je je niet zo happy voelt. Zodat je er niet helemaal alleen voor staat.
 • Etc.

Je kiest ervoor om lief voor jezelf te zijn en jezelf stap voor stap uit de put te trekken. Zonder jezelf te veroordelen en zonder allerlei verwachtingen te koesteren waardoor je verder teleurgesteld in jezelf raakt.

Je accepteert dat je je niet happy voelt. En je omarmt je eigen verantwoordelijkheid. Jij bent degene die jouw leven beter kan maken. En je kunt nu beginnen met kleine stappen.

 • Het hoeft niet perfect.
 • Het hoeft niet allemaal in één keer.
 • Je mag terugvallen of ‘falen’.
 • Je mag je klote voelen.
 • Je mag hulp aannemen.
 • Je mag ervan balen.

En je mag van jezelf houden in het hele proces. Ook al voel je je een loser of een slachtoffer. Alle mensen gaan door dipjes. Dat plaatsen ze niet op Instagram. Dat doe ik ook niet. Ik kijk wel uit. Als ik me klote voel maak ik geen selfies. Dan eet ik chocolade.

Er is niets mis met die put waar je in zit. Dipjes helpen ons groeien. Ze helpen ons wijzer, sterker en groter worden.

Dit is jouw dipje. En dit is jouw kans om te groeien.

Groeien doet soms pijn. Het leven is soms moeilijk. Het hoort erbij, het mag er zijn. Maar bij vallen hoort ook opstaan. En met kleine stapjes krabbel je vaak verrassend snel weer overeind en kom je terug in je fijne flow.

Dus zet nu één stapje. Eén stap richting een leuker leven. En begin met het opstarten van die opwaartse spiraal.

Til jezelf uit een moeilijke periode

Stap voor stap uit je dip komen Bundel

Ga je op dit moment door een moeilijke periode in je leven? Geen zorgen - je bent niet alleen. We kunnen je problemen misschien niet in één klap oplossen, maar er zijn wel een hoop stappen die we samen kunnen zetten.

In deze Bundel maken we je problemen samen minder problematisch, zetten we stappen richting de opwaartse spiraal, veranderen we je perspectief en beoefenen we acceptatie en zelfcompassie.

We gaan het samen beter maken , doe je mee? ☀️

Gratis deelnemen aan cursus

Deze cursus ontving een waardering van 9,5 door duizenden deelnemers.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test