Pfff – wat ben je toch een loser
Als ik een euro in een pot moest doen voor iedere keer dat ik dat gedacht heb, dan zou ik inmiddels een soort schatkamer hebben.
Ik veroordeelde mezelf vroeger constant:
- Als ik vond dat ik een enorme takenlijst moest afwerken, en dit niet voor elkaar kreeg.
- Als ik vond dat ik moest hardlopen maar geen zin had.
- Als ik vond dat ik een betere vriend moest zijn maar dat niet kon opbrengen.
- Als ik vond dat ik gezonder moest eten en tóch appeltaart naar binnen schoof.
- Als ik vond dat ik mijn leven moest aanpakken maar vooral tijd stak in het aanpakken van een videogame.
- Als ik vond dat ik moest minimaliseren maar liever op YouTube keek naar mensen die minimaliseren.
- Als ik vond dat ik slimmer, beter, sneller, succesvoller, socialer, perfecter en fantastischer moest zijn. En niet kon voldoen aan mijn standaarden.
Ik word er al moe van als ik het opschrijf. En het wás ook vermoeiend. Ik ben nog niet volledig vrij van mijn veroordelende stemmetje. Maar ik ben veel liever voor mezelf geworden. En nu zie ik pas hoeveel schade ik aanrichtte.
Aan mijn zelfvertrouwen, mijn lichaam, mijn geluk. De relatie met mezelf én de relaties met anderen.
Dat kan echt anders. Dat moet anders. Want jezelf continu veroordelen is disfunctioneel. Het is neurotisch. En het maakt niemand blij.
En pfff – wat is het vermoeiend.
Hoe verlos je jezelf van deze oordelen?
Door jezelf te accepteren. Precies zoals je bent. Met al je wenselijke en onwenselijke eigenschappen. Je karakter, je talenten, je ontbrekende talenten, je gezondheid, je uiterlijk, je verleden, je problemen en je dromen.
Alles. Helemaal accepteren. Het is wat het is. Het mag zijn wat het is. Jij mag zijn zoals je bent.
Het is tijd dat je stopt met te willen veranderen, en gaat beseffen hoe leuk je eigenlijk bent. Want – echt – de meeste mensen hebben geen idee.
En dan denk jij: dat is niet waar Jelle, want ik ken mensen die héél blij zijn met zichzelf. Mensen die bijna egocentrisch zijn.
Precies. Dat is dus niet wat ik bedoel. Want die dingen – arrogantie, egocentrisme – komen niet voort uit liefde. Ze komen voort uit onzekerheid, uit angst. Uit de angst om niet goed genoeg te zijn, om het niet waard te zijn om van gehouden te worden. Het ontstaat vanuit een gebrek aan zelfliefde – niet vanuit een overdosis.
Wat is zelfcompassie?
Mildheid, liefde en openheid richting jezelf. Het is begrip en niet-oordelen. Jezelf net zo vriendelijk en begripvol behandelen als je een ander zou behandelen.
Dat is moeilijk als je gewend bent om jezelf continu een mentaal pak slaag te geven. Maar het wordt makkelijker als je ermee oefent. Want je merkt al snel dat lief voor jezelf zijn niet alleen fijn voelt – het is ook logisch.
Want je oordelen, je torenhoge verwachtingen, je verlammende overtuigingen – het zijn vormen van agressie. Agressie richting jezelf. En waarom zou je jezelf willen verzwakken met deze zaken?
Waarom zou je je lieve, geweldige jij op deze manier behandelen? Wat heb je gedaan om dat te verdienen?
Precies – niets.
Jezelf opvullen met zelfliefde
Je bedoelt het goed. Je bent een goed mens. En je worstelt met bepaalde zaken. Maar dat doen we allemaal. Stuk voor stuk goede mensen, stuk voor stuk aan het worstelen.
Dat is wat het leven is. Dat is wat groei is. Het doet soms pijn, het roept weerstand op. Je wilt beter zijn. Je wilt sneller groeien. Je wilt de erkenning, goedkeuring, je wilt dat mensen van je houden.
Wat je niet beseft is dat mensen allang zielsveel van je houden. Niet alle mensen, maar een aantal. Maar jij voelt dat niet, want je ziet het niet. Je ziet het niet, omdat je gelooft dat je deze liefde niet verdient.
En terwijl je je zo druk maakt over wat de buitenwereld wel of niet doet, vergeet je waar het eigenlijk om draait. Je vergeet dat je die leegte van binnen – die je probeert te vullen met andermans liefde – enkel zelf kunt opvullen.
- Ook al doe je alles perfect.
- Ook al voldoe je aan alle verwachtingen.
- Ook al voltooi je al je taken.
- Ook al ben je nog zo rijk en succesvol.
- Ook al ben je de populairste persoon in je stad.
- Ook al houdt iedereen van je.
Het betekent allemaal niets als je niet van jezelf kunt houden. Als je jezelf onderuit blijft schoppen. Als je blijft geloven dat je niet goed genoeg bent. Dat je iets mankeert – dat er iets moet veranderen.
Laat me je dit zeggen: jij bent goed zoals je bent.
Geen gemaar. Geen tegenargumenten. Jij bent het waard om van gehouden te worden. In de eerste plaats door jezelf. Jij verdient zelfliefde.
En ik blijf dit soort artikelen schrijven totdat je me gelooft. En zelfs daarna blijf ik je eraan herinneren. Want het is één van de meest belangrijke dingen in je leven.
- Hoe kun je liefdevol leven als je agressief bent richting jezelf?
- Hoe kun je liefde verspreiden als je jezelf liefde ontzegt?
- Hoe kun je innerlijke rust ervaren als je jezelf nooit goed genoeg vindt?
- Hoe kun je verrijkende relaties opbouwen als je needy bent?
- Hoe kun je in vrede leven als het oorlog in je hoofd is?
- Hoe kun je ooit overlopen van liefde als je die leegte niet vult?
Steeds als je merkt dat je jezelf veroordeelt of kleineert: trap op de rem. Je vertelt jezelf leugens. Druk op pauze, en kies een nieuwe gedachte. Zoals: ik hou van mezelf. Of: ik ben goed zoals ik ben.
Gooi die onzekere veroordelende stem uit je hoofd. Zet liever een kopje thee voor jezelf – veel beter.
Hoe ontwikkel je meer zelfliefde? En hoe breng je ook de rest van je leven in een opwaartse spiraal? Ik ontwikkelde één platform dat je helpt het snel voor elkaar te krijgen met verrassend weinig moeite. Zodat we liever naar onszelf kunnen zijn, en meer liefdevol in de wereld kunnen staan.
Zodat we onze dromen kunnen waarmaken en het leven kunnen bouwen waar we écht enthousiast van worden.
Het is de beste manier om snel resultaat te boeken, en duizenden lezers doen al mee.
Doen wat jou gelukkig maakt
Maak je je vaak druk om wat anderen van je denken? En merk je dat dit je belemmert in je dagelijkse blijdschap? In deze compacte Bundel laat ik zien op welke manier je jezelf kunt bevrijden van de meningen van anderen.
Blijf dichtbij jezelf en doe wat jou echt gelukkig maakt. Ontdek hoe je je minder druk maakt om wat anderen over je denken. Niet door onaardig te zijn, maar door met respect je eigen pad door het leven te volgen.
Deze cursus ontving een gemiddelde waardering van 9,2 door duizenden deelnemers.
Reacties
Één van de beste stukken die je ooit hebt geschreven!
Het onderstaande rijtje slaat de spijker op zijn kop:
– Hoe kun je liefdevol leven als je agressief bent richting jezelf?
– Hoe kun je liefde verspreiden als je jezelf liefde ontzegt?
– Hoe kun je innerlijke rust ervaren als je jezelf nooit goed genoeg vindt?
– Hoe kun je verrijkende relaties opbouwen als je needy bent?
– Hoe kun je in vrede leven als het oorlog in je hoofd is?
– Hoe kun je ooit overlopen van liefde als je die leegte niet vult?
Alles begint van binnen, binnen in jezelf, het speelt zich allemaal daar af, het heeft niets met andere personen te maken. Het is ook iets van iedere seconde, je kunt meer zelfliefde creëren in ieder moment, geen excuses, puur bewustwording hoe uniek jezelf eigenlijk bent!
Bedankt Jelle!
Wauw, je hebt het weer geflikt – PRECIES wat ik vanmorgen nodig had om te lezen… Dank je wel!
Wat maak je mij hier blij mee, zo simpel en zo goed geschreven. En dat lijstje aan het begin, die gedachten heb ik ook regelmatig. Dus ik ga ook voor het kiezen van een nieuwe gedachte en veel thee. Top, dank je wel.
Ook dat stemmetje in je hoofd is een deel van jezelf. Het is bang dat je de verkeerde keuzes maakt, dat je op je bek gaat, dat je pijn hebt. En het wil je daarvoor behoeden, waarschuwen. Maar dit stemmetje neemt zijn taak veel te serieus en is overspannen geraakt. Als je deze kant van jezelf (dit stemmetje dus) ook niet veroordeelt, maar het geruststelt, door het te bedanken voor zijn oplettendheid, maar ook door te zeggen dat het niet nodig is om zo overdreven angstig te zijn, zal het met je gaan samenwerken en zal je meer in balans komen. En ja, soms moet je het stemmetje gewoon even botweg de mond snoeren. Wegwezen!
Bedankt Jelle, voor je prachtige post van deze ochtend. Het komt weer eens precies op het juiste moment!
Hey Jelle!
Wat een fijne en behulpzame artikelen schrijf je, ik kan mezelf er heel goed in vinden. Maar lastig om soms toe te Passen. De punten die je boven benoemd als jezelf veroordelen als je wilt hardlopen maar geen zin hebt etc.. Ik merk dan dat ik niet veel zin heb of baal dat ik laat begin met rennen etc.. En merk dan dat ik tegen mezelf zeg: kom op rennen is goed zie je wel nu heb je weer niet veel aan je dag, hoe ga je daar liefdevol mee om als je de afspraken met jezelf af en toe niet nakomt? Terwijl dat afspraken zijn die ‘goed’ voor je zijn? Groetjes Lotte
Dag Jelle,
Dit is nu precies de mail die ik nodig had. Ik zal hem nog vaak herlezen.
Dankjewel Jelle! Ik ben bang dat ik dit nog heel vaak moet gaan horen/lezen voordat ik echt in staat ben om te veranderen, maar je hebt helemaal gelijk!!
Hoi Jelle,
Ik kan er heel veel in herkennen. Volgens mij heb ik mijn halve leven verspilt aan het streng zijn tegen mijzelf. Af en toe betrap ik mijzelf er nog wel eens op, maar dan ben ik meestal moe, niet lichamelijk maar mentaal moe. Dankzij drie jaar therapie sta ik mijzelf ook toe om trots op mijzelf te kunnen zijn en zelfliefde te hebben. Ik durfde dat in het begin niet eens te zeggen. En ja.. het is ook logisch dat je voor jezelf aardig bent.
Klopt allemaal.
Dankjewel Jelle!
Het is heel erg mooi wat je hierboven beschrijft.
Fundamenteel ook.
Zelfcompassie. Oh wat ga ik vaak de mist in en nemen negatieve gedachten en gepieker
de overhand. Terwijl eigenlijk de oplossing begint bij het “simpele” :
Ik accepteer mijzelf en ik mag zijn zoals ik ben….
Dat kan je niet vaak genoeg herhalen eigenlijk….
Bedankt.
Geweldig!!!!!
Top Jelle,
Fantastisch verwoord
Als je dit leest kan je dag alleen maar goed beginnen.Precies wat ik nodig had vanmorgen !
het heeft mij goed gedaan
Lieve, lieve, lieve Jelle, ik ben blij dat jij bestaat en dat je ons allen vanuit je eigen ervaring meeneemt in een ontwikkeling naar een liefdevoller bestaan voor onszelf en anderen. Dikke knuffels!
Het is iedere keer weer leerzaam om het te lezen,en tijd te maken om na te deken,is soms een moeilijke (tijd).maar het helpt mij om positiever te zijn.dank je wel
Vandaag ontdekte ik via een zoekmachine jouw artikelen en deze app. Ik was niet voor mezelf ‘op zoek’ maar voor mijn zoon (Syndroom van Asperger, Dysthyme en angststoornis, vaak zwaar depressief) Al lezende ontdekte ik dat we elkaar versterken in de “negatieve” aspecten. Ik “een gever zonder grenzen” en hij ” autisme en depressies” neemt zonder grenzen. Inmiddels zitten we allebei in een negatieve spiraal. Na het lezen van verschillende van je artikelen heb ik besloten dat die ongezonde situatie vanaf nu gaat veranderen. Ik ga eerst aan mezelf werken en hoop dat het hem ertoe kan aanzetten om hetzelfde te doen. Bedankt!!
Hoi Jelle, Je artikelen zijn erg inspirerent en raken in een ‘eenvoudige’ manier van schrijven. Erg prettig om te lezen. Rationeel gezien, klinkt het allemaal zo logisch. Wat ik altijd moeilijk vind aan: ‘accepteer jezelf zoals je bent’. Wanneer voel je dat je jezelf volledig geaccepteerd hebt? Ik kan het tegen mij zeggen, maar nog steeds blijven de gevoelens en gedachten opkomen. Het helpt zeker door vriendelijker naar je te praten, maar op een of andere manier voelt het also ik nog grip krijg op het begrip acceptatie. Zelfde als meditatie, ik weet dat er geen goed of fout is, maar wanneer voel je dat het ‘goed’ is. Kinkt vreemd, maar kort samengevat. Als ik er over lees of praat, begrijp ik allemaal hoe het werkt. Maar het echt voelen dat ik het begrijp, daar heb ik nog een weg te gaan. Gr. Bram
Wederom een prachtig artikel.
Ook erg herkenbaar.
Heb ook vaak last van dit soort negativiteit en zelfbeklag.
Gelukkig begin ik mij hier steeds bewuster van te worden.
En ga dit steeds meer tegen (met een positievere mindset etc).