Artikel opslaan

Een checklist is een externe versie van jezelf

Een checklist is geen normale todo list. Een checklist is eerder een externe versie van jezelf. Met een checklist kun je jouw gewoontes, jouw denkwijzen en jouw gedrag vangen op papier. En dat stuk papier kun je overdragen zodat anderen zich kunnen gedragen als jij.

Dus ja, met een checklist kun je eigenlijk meerdere versies van jezelf maken.

Dankzij een checklist kun je zelf sneller werken, en kun je jouw werk makkelijker uit handen geven waardoor je vrijer wordt. Je kunt ingewikkelde processen in je leven een keer uitdenken zodat je er nooit meer over na hoeft te denken.

Zie een goede checklist als een recept om iets voor elkaar te krijgen. Een goed recept voor een heerlijke taart maakt de kennis en vaardigheden van de patissier toegankelijk voor de gewone man. Volg het recept en je krijg ook zo’n heerlijke taart.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

Klinkt ingewikkeld – tijd voor voorbeelden

Ja, een voorbeeld. Ik heb checklists liggen die me helpen om op reis te gaan zonder na te denken. Dat wil zeggen, ik loop een lijstje af en trek de deur achter me dicht.

Ik heb natuurlijk een paklijst, eentje voor lange reizen (met m’n ultra-light backpack) en eentje voor korte trips. Daarnaast heb ik een checklist voor het huis dat ik achter me laat als ik lang wegga. Daarop staan dingen als gas uitdraaien, regenton loskoppelen, het huis stofzuigen, alle planten op één plek verzamelen en een checklist neerleggen voor de mensen die op mijn huis passen.

Precies, een checklist in een checklist. De checklist voor de oppassers maakt het leven van de oppassers makkelijk, en zorgt ervoor dat alles soepel verloopt. Hierop staat uitleg rondom de kippen, de planten en de instructie om even naar boven te lopen als het gestormd heeft (je wilt geen lekkage als je twee maanden op reis bent). Hierop staan ook instructies wat te doen en wie te bellen als er iets aan de hand is. Zo’n checklist heb ik ook voor soChicken, mocht er iets mis gaan met de website terwijl ik op reis ben. Zo worden problemen opgelost zonder dat ik er vanaf weet. Heerlijk.

Ik heb een wekelijkse checklist met de minimale werkzaamheden die ik moet verrichten om soChicken gezond te houden en richting mijn doelen te werken. Als dit artikel af is ga ik daar een vinkje op zetten.

Ik heb een kwartaal checklist voor de BTW administratie zodat ik er snel doorheen loop en niets vergeet. Vroeger kon ik wel huilen als het kwartaal voorbij was, omdat ik het zulk vervelend werk vond. Nu vlieg ik er doorheen. Ik heb een weekly-review checklist die me helpt de touwtjes strak te houden in mijn bedrijf en mijn leven.

In ons vorige huis gebruikte ik zelfs een huishoud checklist. Een simpele goed uitgedachte checklist waarmee ik het hele huis in twee uur schoonmaakte. De checklist was zo goed doordacht dat ik zoveel mogelijk kon doen met één sopje, en dat er werd doorgewerkt terwijl ik andere dingen deed (de toiletreiniger trok in terwijl ik de douche ontkalkte, de ontkalking trok in terwijl ik het toilet schoonmaakte, de vaatwasser kon uitgeruimd worden zodra ik klaar was).

Dankzij een checklist hoef je minder na te denken, en verricht je toch iedere keer het werk op het gewenste kwaliteitsniveau.

Hoe een checklist je een vrij gevoel geeft

Simpel: je leven wordt veel gestroomlijnder. Je hoeft minder na te denken, waardoor je aandacht vrij komt voor andere zaken. Een goede checklist stelt je in staat om te doen wat je wilt doen – moeiteloos en snel – op de manier die bij je past. Je hoeft niet bang te zijn dat je dingen vergeet. Je hoeft niet na te denken. Je hoeft je geen zorgen te maken.

Je kunt checklists op talloze manieren toepassen in je leven. Om het efficiënt te houden is het slim om alleen checklists te maken voor complexe processen die belangrijk zijn voor je werk- en levensgeluk. Bijvoorbeeld processen die veel tijd kosten, die je veel geld opleveren, die je stress opleveren, waar je altijd tegenop ziet, waar je altijd steekjes laat vallen, etc.

Ideeën? Geen probleem:

  • Een checklist die je afwerkt voordat je naar een netwerk bijeenkomst gaat. Check je uiterlijk, lees een specifiek artikel, oefen je voorstel-zin, vergeet je visitekaartjes niet etc.
  • Een feestdagen checklist. Wat moet je regelen, wat moet je doen? Recept zoeken, ingrediënten kopen, kado’s kopen, decoratie ophangen, datums prikken, kerstkaarten opsturen etc.
  • Een verjaardagsfeest checklist. Schoonmaken, opruimen, huiskamer verbouwen, hapjes inkopen, drank inkopen
  • Een zaaiseizoen checklist. Wanneer moet je welke groenten zaaien, en wanneer moet je ze oogsten?
  • Een boodschappen checklist om gezonder te leven. Geen boodschappenlijstje, maar een checklist met producten die je altijd in huis wilt hebben. Als er iets op is, gaat het op je boodschappenlijstje.
  • Een functie-checklist voor je nieuwe baan die je helpt inwerken. Na een tijdje heb je je checklist niet meer nodig omdat het automatisch gaat, tot die tijd werk je sneller in met een checklist.

Een goede checklist brengt orde in de chaos en helpt je kalmer en effectiever te leven. Het lijkt alsof je alle ‘menselijkheid’ uit je leven haalt door je leven zo te stroomlijnen. In de praktijk helpt een checklist je juist simpelweg meer jezelf te zijn. Dus kijk eens rond in je leven, welke processen kun je stroomlijnen met een checklist?

 

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test