Artikel opslaan

Schaafwonden en een voldaan gevoel

Terwijl ik dit schrijf kan ik mijn knieën niet buigen. Waarom? Omdat ik een pijnlijke schaafwond heb opgelopen gisteren. Terwijl ik rondrende door een overdekte kinderspeeltuin – en iets te fanatiek deelnam aan apenkooi met veertig volwassenen.

Precies – het was een droom die waarheid werd. Zorgeloos rondrennen tussen de springkussens, trampolines, glijbanen en de ballenbak. En ondertussen punten verzamelen door staarten af te pakken van andere volwassenen.

Het afgelopen jaar ben ik beter geworden in spelen. En ik merk steeds meer hoe speelsheid het leven leuker maakt. Ik schreef er al eerder over, maar ik schrijf het nog eens:

  • Spelen is de snelste en leukste manier om stress, burnout, angsten en neerslachtigheid te verhelpen.
  • Spelen als volwassene geeft je frisse kinderlijke energie. Het helpt je beter om te gaan met de ‘serieuze grote-mensen-wereld’.
  • Door te spelen als volwassene leer je nieuwe mensen kennen, nieuwe kanten van jezelf en ontwikkel je nieuwe interesses en hobbies.
  • En je kunt eindelijk even jezelf laten gaan, en gewoon lekker gillend van een enorme glijbaan roetsen – zonder je druk te maken over wat anderen van je denken.

De voordelen van spelen voor volwassenen zijn inmiddels uitgebreid onderzocht. En het is duidelijk: we maken onze levens te serieus, en daarmee verminderen we onze levenskwaliteit.

Dus ik wil graag delen wat ik de afgelopen tijd heb geleerd, zodat ook jij je speelse kant kunt ontwikkelen.

Kom maar op

Pre-order mijn nieuwe boek 🎉

Ontdek hoe je een positief leven bouwt in een turbulente wereld.

Bestel mijn nieuwe boek Kom maar op nu vooruit en ontvang een exclusief dolle-pret-bonuspakket! 🥳

Wacht niet te lang, de oplage mét bonus is beperkt!

Pre-order jouw exemplaar

1. Spelen is niet nutteloos

Als volwassene ben je vaak bezig met ‘nuttige dingen’. Zoals geld verdienen, het huishouden runnen, studeren, kinderen grootbrengen etc.

Het zijn de kinderen die zorgeloos mogen spelen – wij moeten serieus zijn.

Prima – alleen het tegendeel blijkt waar. Zoals ik hierboven uitleg is spelen verre van nutteloos. Spelen is een van de meest nuttige vormen van psychisch herstel, van persoonlijke ontplooiing en dagelijks plezier.

Dus zie spelen voor wat het is: een nuttige en belangrijke bezigheid. En voor je persoonlijk geluk waarschijnlijk belangrijker dan het volgen van het nieuws, het kijken van televisie, rondhangen op Facebook of al die andere gewoontes die je veel tijd kosten maar je niet gelukkig maken.

2. Doe dingen omdat ze leuk zijn

In onze cultuur bestempelen we roze als een ‘meisjeskleur’ en blauw als een ‘jongenskleur’. We bestempelen ook sommige van de leukste activiteiten (springkussens, trampolines, glijbanen, zandkastelen bouwen etc.) als ‘kinderactiviteiten’.

Maar als een jongen roze een mooie kleur vindt, dan is daar toch niets mis mee? En als jij als volwassene dolgraag op springkussens springt, wie bepaalt dan dat dat ‘kinderachtig’ is?

Vorig jaar stond er tijdens de Amsterdamse museumnacht een enorme Mega Blubber Power Race baan op de binnenplaats van het Hermitage. Met daarvoor een rij vol met opgewonden twintigers en dertigers die dolgraag springen, stoten, glijden en lachen op zo’n baan.

Begin dit jaar was ik in een waterpark in Thailand waar ze een soort Wipe-Out baan hadden opgesteld in het naastgelegen meer. Ik heb zelden meer lol gehad, als ik eerlijk ben. Billy en ik hebben geklommen, gesparteld en ons lichaam bezeerd tot we niet meer konden.

Als jij iets leuk vindt – of als het je leuk lijkt – laat je dan niet vertellen wat je wel en wat je niet kunt of mag doen. De mensen die het hardst roepen dat je ‘kinderachtig’ bent, zijn vaak de mensen die diep van binnen het liefst mee zouden spelen, springen en dansen.

3. Vervang sporten door spelen

Veel vormen van sport zijn spel. Maar veel andere vormen van sport zijn saai – ontworpen voor serieuze volwassenen.

Stoeien, rennen, spelen en rondzwaaien met je kinderen is absoluut sport. Het is ook ontzettend leuk. Doe je aan hardlopen met een buddy? Stop eens met hardlopen, en speel gewoon tikkertje op de hardlooproute. Dan ga je vanzelf hard lopen, en hard lachen – train je meteen je buikspieren mee.

Als je meer speelt in de echte wereld (dus niet alleen achter schermen) dan krijg je automatisch een heleboel beweging. Kun je meteen een van die serieuze grote-mensen-activiteiten (sporten) van je lijstje wegstrepen.

4. Heb schijt aan wat mensen van je denken

Spelen als volwassene voelt soms ongemakkelijk. Vooral omdat ons geleerd is dat spelen voor kinderen is, en wij ons bezig moeten houden met serieuze zaken.

Om die reden is leren spelen – jezelf durven laten gaan – een geweldige manier om te werken aan je zelfvertrouwen. Je moet leren om schijt te hebben aan wat mensen van je denken.

Zo sprongen wij begin dit jaar in een kano richting een onbewoond tropisch eilandje. Waar andere toeristen lagen de zonnebaden. En ik verveelde me dood – dus ik begon een zandkasteel te bouwen. Dat voelde een beetje raar, maar ik zou die mensen toch nooit meer zien. Al snel knoopten een paar mensen een praatje aan. Ze vonden het ontzettend leuk en wilden graag meedoen – maar ze moesten weg. Oké.

Later kwam er een meisje langs. Ze was gefascineerd van mijn bouwwerk (ik had het met rotsen heel golfbestendig gemaakt – uiteraard), en ze vroeg of ze mocht helpen. Later kwam haar vader meehelpen, en later haar moeder. Voor ik het wist hadden we een prachtig kasteel gebouwd met z’n vieren – en hadden we ondertussen een ontzettend interessant gesprek over de situatie in Rusland (ze waren Russisch, maar wonen in Azië) waar ik veel van leerde.

Aan het einde van die middag had ik nét zo goed aan mijn kleurtje gewerkt als de zonnebadende mensen. Alleen ik had ook een mooi zandkasteel gebouwd, leuke mensen ontmoet en weer wat geleerd over de wereld.

En daarna ook nog geslingerd in de lokale lianen met Billy.

Dus heb schijt. Ga gewoon lekker spelen. De rest volgt vanzelf. Vind je dat moeilijk? Ga dan eens aan de slag met mijn zelfvertrouwen-stappenplan en ontdek hoe je vaker schijt kunt hebben.

Zorgeloos spelen voor volwassenen - 4 tips.

Neem het leven niet te serieus

Spelen is leuk en gezond. En het geeft je een heerlijk gevoel van vrijheid, voldoening en blijdschap. Het leven hoeft niet zo serieus te zijn als mensen ons soms willen doen geloven.

Beleef plezier – het leven is te kort om altijd maar serieus te zijn.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test