Geven is het nieuwe krijgen

We schreven al eerder over het verband tussen geven en ontvangen. Hoe meer je weggeeft, des te meer je zult ontvangen. Geven doe je niet alleen voor de ander, maar juist ook voor jezelf. Steeds wanneer je iemand blij kunt maken met iets dat jij geeft verbeter je niet alleen het leven van de ander, maar ook je eigen leven.

Iets voor jezelf doen betekent overigens niet dat geven ook een egoïstische daad is. Er zijn meer dingen die je doet voor jezelf, die ook een positieve invloed hebben op de wereld om je heen. Denk aan het werk dat je verricht, je investering in zonnepanelen op het dak, het koken van een maaltijd voor je gezin en ga zo maar door. Bij veel dingen die je doet help je je omgeving terwijl je er zelf baat bij hebt.

Jij bent verantwoordelijk voor je eigen leven, en daarmee komt de verantwoordelijkheid om een prettige leefomgeving te scheppen voor jezelf en de mensen waarvan je houdt. Door te geven maak je jezelf en de mensen om je heen gelukkiger. Dat is erg fijn voor jou, en net zo fijn voor de wereld om je heen.

Geven maakt gelukkiger dan krijgen

Geven is een vorm van liefde verspreiden. Door te geven laat je andere mensen voelen dat je om ze geeft. Je deelt iets waardevols met een ander. Iets dat je net zo goed voor jezelf had kunnen houden. Je verspreidt positieve energie met weinig moeite.

Het is fijner om mensen blij te maken door te geven, dan zelf iets te krijgen. Denk er maar eens over na. Het is leuker om een zorgvuldig geselecteerd kado weg te geven op de verjaardag van een goede vriendin dan zelf een kado te ontvangen.

De blik op iemands gezicht maakt je dag goed. Het is leuk om de ander blij te maken, het maakt jou gelukkiger.

Door te geven krijg je meer terug

Uiteindelijk zul je merken dat het delen van je liefde je meer oplevert dan het je kost. Er zijn mensen die zeggen dat je alleen kunt krijgen wat je wilt, als je datgene ook weg kunt geven. De energie die je weggeeft komt bij je terug.

Wat in ieder geval zeker is, is dat de mensen om je heen op hun beurt worden geïnspireerd om hetzelfde te doen als jij. Mensen worden guller naar jou toe, en op die manier wordt je leven rijker. Je zult meer liefde, aandacht en warmte ontvangen terwijl je een positieve invloed hebt op de wereld om je heen.

Door te geven zet je positieve energie in beweging. Je wordt een doorgeefluik voor mooie gevoelens, spullen en ervaringen. Hoe meer je geeft uit liefde, des te meer liefde je zult ontvangen in allerlei vormen.

Je wordt minder materialistisch

Door spullen met mensen te delen, en ze zelfs weg te geven, zul je merken dat je minder waarde gaat hechten aan het bezitten van spullen. Je wordt minder materialistisch. Al snel zul je namelijk inzien dat de vreugde en liefde die gepaard gaan met het delen van je spullen veel fijner zijn dan de spullen zelf.

Je beseft dat alles tijdelijk is, dat spullen ‘slechts’ spullen zijn, en dat geld niets meer is dan een afspraak. Dat wil niet zeggen dat je niets meer wilt of kunt hebben. Het betekent dat je datgene wat er echt toe doet hoger waardeert dan spullen. Je verkiest liefde boven geld.

Door je op deze manier te ‘onthechten’ van materiële zaken zal het makkelijker voor je worden om juist meer geld en spullen in je leven te vinden. Wanneer je je ‘vastklampt’ aan de spullen die je hebt stop je met geven. En als je stopt met geven stop je de positieve energiestroom die er juist voor zorgt dat je meer kunt krijgen.

Om meer te kunnen hebben moet je dus durven loslaten.
Je moet durven geven.

Geven is niet duur!

Dat geven altijd geld moet kosten is een misverstand. Je kunt een ander een warm gevoel bezorgen met iets kleins. Het is alleen al een fijn gevoel als iemand aan je heeft gedacht en de moeite neemt om iets voor je mee te nemen. Daarnaast draait geven niet alleen om het geven van spullen. Eén van de meeste waardevolle dingen die je te bieden hebt zijn helemaal gratis.

Schenk iemand eens je volle aandacht. Luister naar wat de ander te zeggen heeft en zie hoe een ander hiervan kan opknappen. Geef een knuffel, een zoen, een glimlach of verras iemand simpelweg met je aanwezigheid. Deel je liefde, geef een compliment, bied je hulp aan, geef je tijd aan een ander.

Daarnaast kunnen kleine kado’s veel betekenen. Trakteer iemand op een kop koffie, laat een boek opsturen dat iemands leven kan veranderen, neem eens een bos bloemen mee.

Wanneer je het gevoel hebt dat iemand iets kan gebruiken, houd jezelf dan niet tegen maar durf te geven. Je mag geld geven aan die straatmuzikant, echt. Als je voelt dat je dat wilt doen, doe het dan. Durf te geven en durf die positieve energiestroom in gang te zetten.

Geven is iets anders dan opofferen

Er is een verschil tussen je liefde geven en jezelf opofferen. Wanneer je iemand iets geeft uit liefde dan voelt dat geweldig. Wanneer je iemand iets geeft uit opoffering, omdat je min of meer gedwongen wordt, dan voelt dit niet goed. Probeer daarom zoveel mogelijk te geven vanuit je hart, en niet vanuit sociale druk. Volg je gevoel. Als het fijn voelt, doe het dan. Voelt het niet fijn? Probeer dan iets anders.

Geven is één van de mooiste en fijnste dingen die je kunt doen. Deel je liefde overal waar je komt en geef zolang het goed voelt.

Verander je leven door te geven

Wil je meer inspiratie? Wil je lezen op welke manieren je leven kan veranderen door meer te geven? Lees dan het onderstaande boek, en ontdek hoe de schrijfster haar leven transformeerde in 29 dagen door middel van 29 geschenken.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test