Alles verandert door een enkele vlinder

The Butterfly Effect, ook wel het vlindereffect genoemd, is een theorie die zegt dat in chaotische systemen (zoals het weer, of het leven in het algemeen) de verandering van een enkele gebeurtenis grote gevolgen kan hebben.

De naam is ontleend aan een bekende metafoor: het wapperen van de vleugels van een vlinder in Brazilië kan een ketting van gevolgen in gang zetten die exponentieel toenemen in omvang. Zo kan deze vlinder uiteindelijk een tornado veroorzaken in Texas. Wanneer die bewuste vlinder op dat moment niet zou wapperen, is de uitgangssituatie anders en zal er mogelijk geen tornado ontstaan en zouden alle gevolgen hiervan uitblijven.

Mocht je ooit terug in de tijd reizen, dan moet je dus op je hoede zijn dat je niets verandert. Want alles wat je denkt, zegt en doet kan de loop van de geschiedenis drastisch veranderen.

Allemaal leuk en aardig, maar hoe kun je deze theorie inzetten om de wereld stap voor stap te verbeteren? Hoe kun jij eigenhandig de toekomst bijsturen?

Eigenhandig de toekomst bijsturen

Kleine veranderingen kunnen hevige veranderingen tot stand brengen. Iedere gedachte, ieder woord en iedere actie is als een steen die in het water wordt gegooid. Het water vangt de steen op, vervolgens beïnvloedt deze simpele gebeurtenis het gehele wateroppervlak. Dit zogenaamde Pebble Effect is de start van The Butterfly Effect. Jouw aanwezigheid heeft iets in werking gezet, en jij hebt geen flauw benul van de impact die je zult hebben.

Maar hoe komt het dat jouw daden zoveel impact kunnen hebben op de wereld? Heel simpel:

  • Alles is één.
  • Alles wat er is, is gemaakt van hetzelfde ‘spul’.
  • Alles staat hierdoor met elkaar in verbinding. Jij, ik, de sterren, de aarde en de ruimte hiertussen is met elkaar verbonden.
  • Wanneer jij iets denkt, zegt of doet dan heeft dit altijd een bepaalde impact op de wereld.
  • Door te leven, te denken, te praten en te handelen beïnvloed je begincondities en zet je het vlindereffect in werking.

Het maakt dus niet uit wat je doet, je hebt altijd een impact op de wereld om je heen. Je bent altijd de oorzaak van gevolgen. Gevolgen die zichtbaar zijn en gevolgen die onzichtbaar zijn voor jou, maar zichtbaar voor anderen. Jij hebt invloed op het verloop van de toekomst door simpelweg te bestaan.

Stop in de wereld wat je eruit wilt halen

Wil je de wereld veranderen? Wil je jouw invloed op de toekomst gebruiken om de wereld mooier te maken? Gebruik dan het vlindereffect in je voordeel, zet de juiste veranderingen in gang. Jij kunt de wereld van je dromen vormgeven door in de wereld te stoppen wat je er zelf graag uit zou halen.

  • Vraag je eens af, hoe zou je de wereld het liefste willen zien? In welke wereld zou je willen leven?
  • Bekijk op welke manier je de toekomst vervolgens kunt beïnvloeden. Als jij wilt dat de wereld zorgzamer wordt, stop dan zorgzaamheid in de wereld. Als je wilt dat onze economie duurzamer wordt, stop dan duurzaamheid in de economie.
  • Denk aan Mahatma Gandhi’s beroemde woorden: Be the change you want to see in the world.
  • Hoe meer liefde jij verspreidt, des te meer liefde je zult ervaren. Hoe meer rijkdom jij deelt, des te meer rijkdom er gedeeld zal worden.

Klaag niet over de staat van de wereld. Stroop je mouwen op en ga aan de slag. Wees het voorbeeld, wees de vlinder. Wees de steen in het water die het wateroppervlak ontregelt. Jouw acties, groot en klein, hebben invloed op alles wat is. Soms bereik je veel, soms bereik je weinig. Soms bereik je ogenschijnlijk weinig, maar heb je veel veroorzaakt. Je zult nooit weten hoe groot jouw invloed is geweest, maar je weet dat je invloed hebt gehad.

Wij bepalen samen hoe de toekomst eruit zal zien. Plant de juiste zaadjes, sla met je vleugels en veroorzaak een golf van vooruitgang in de wereld.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test