Houd je leven simpel en overzichtelijk
Het leven kan je makkelijk overspoelen met projecten waar je eigenlijk niet op zit te wachten. ‘Even’ een video monteren voor een vriendin, omdat jij dat zo goed kan. Een extra opdracht tussen je eigen taken door, een zakelijk aanbod dat mogelijk interessant is en ga zo maar door.
Om stress te beperken, effectief te kunnen werken en simpelweg plezier te hebben in je leven is het belangrijk dat je het kaf van het koren kunt scheiden. Welke dingen moet je in je leven houden, en welke dingen moeten eruit?
Besluitvaardig zijn over je projecten
We schreven eerder op soChicken al over het ontwikkelen van je besluitvaardigheid, en het schrappen van loze projecten. Door de tips in deze artikelen toe te passen (zie einde van dit artikel) zul je een stuk meer lucht, ruimte en eenvoud in je leven krijgen.
In dit artikel maak je kennis met twee eenvoudige vragen die je leven nog eenvoudiger zullen maken. Je kunt jezelf deze vragen stellen zodra je voor een dilemma staat. Zodra je je afvraagt of je iets in je leven moet houden, of dat je het beter uit je leven kunt schrappen.
Vraag 1: Wat zijn voor mij de kosten als ik dit in mijn leven houd?
Maak voor jezelf duidelijk wat het jou kost om dit project in jouw leven te laten. Hoewel deze vraag zakelijk klinkt hoeft het hier niet alleen om geld te draaien.
Denk ruimer. Wat kost het jou aan energie, geld, aandacht, spullen, tijd, kennis en toewijding om dit project in je leven te houden? Wat moet jij investeren om dit project tot een goed einde te brengen? Schrijf de antwoorden op.
Vraag 2: Wat zijn voor mij de potentiële opbrengsten als ik dit in mijn leven houd?
Maak voor jezelf inzichtelijk wat dit project je zal opleveren. Wat zul je winnen wanneer je dit project succesvol afrondt? Ook hier hoef je niet alleen te denken in geld. Denk in zaken als meer erkenning, plezier, inkomen, respect, reputatie, gezondheid, vrijheid enzovoort.
Maak voor jezelf duidelijk wat dit project jou allemaal kan opleveren, en schrijf de verschillende antwoorden op.
Maak de afweging
Je kunt pas een goede beslissing nemen als je helder inzicht hebt in zowel de kosten als de potentiële opbrengsten. Als je in één van deze gebieden geen duidelijkheid hebt, dan zul je blijven twijfelen.
Wanneer je je bijvoorbeeld goed bewust bent van de opbrengsten van een project, maar geen idee hebt van de kosten dan kan het zijn dat het je meer zal kosten dan het je waard is.
Andersom kan je juist overdreven voorzichtig worden wanneer je weet wat de kosten zijn, maar de opbrengsten niet inzichtelijk hebt gemaakt.
Verantwoord je projecten aan jezelf
Beantwoord de twee vragen over de verschillende projecten die op dit moment lopen in je leven. Door dit extra inzicht te creëren kun je aan jezelf makkelijk verantwoorden waarom een project in je leven is.
Je monteert die film voor die vriendin, omdat je de opbrengsten (plezier, verbetering vriendschap, erkenning, reputatie) goed op vindt wegen tegen de kosten (een avond monteren). Je hebt dit project voor jezelf verantwoord.
Wellicht zul je een opdracht van een collega weigeren omdat je de kosten te hoog vindt (mogelijk twee uur overwerken, de kinderen vanavond niet zien, je partner teleurgesteld, weinig vrije tijd) tegen de opbrengsten (een tevreden collega).
Wanneer je iets voor jezelf niet kunt verantwoorden, kun je een project proberen te schrappen. Wanneer je dit voor andere mensen toelicht met jouw motivatie (namelijk de afweging tussen kosten en opbrengsten), zullen de meeste mensen het begrijpen. Veel mensen beseffen namelijk niet wat de kosten van een project zijn tot iemand het inzichtelijk maakt.
Meer tips om je leven te vereenvoudigen
Door jezelf de twee genoemde vragen te stellen over ieder project in je leven, kun je overbodige projecten eenvoudig uit je leven gooien.
Wil je meer tips om je leven te vereenvoudigen? De eerder genoemde soChicken artikelen vind je hieronder. Deze artikelen helpen je je leven makkelijker te maken door je te helpen onnodige projecten uit je leven te gooien.
Reacties
Kosten-baten analyses kunnen inderdaad heel waardevol zijn. Dat er in het artikel gesproken wordt van ‘potentiële’ opbrengsten, is verstandig. Want daarin zit ‘m de kneep: er is vaak geen enkele garantie dat je moeite beloond wordt. Sterker nog: in veel gevallen is op geen enkele wijze te voorspellen wat iets je nu precies zal gaan opleveren.
In de Happinez Scheurkalender 2010 (15 januari) wordt Samuel Lewis geciteerd. Het citaat luidt: ‘Ik plantte zaden, maar er kwam niets op. Jaar na jaar bleef ik zaaien, tot opeens alles opkwam. Van dat jaar en alle voorgaande jaren.’
Naast een kosten-baten analyse, moet je ook gebruik durven maken van iets (helaas?) ongrijpbaars als intuïtie. Als je intuïtie je – tegen alle rationele afwegingen en berekeningen in – ingeeft iets te doen, is het misschien een goed idee daar gehoor aan te geven.