Artikel opslaan

“The expression of truth is simplicity.”
Seneca

Verlangen naar minder maakt alles simpeler

Er zijn maar heel weinig dingen die je echt nodig hebt. De meeste dingen die je bezighouden zijn slechts verlangens. Hoe beter je wordt in het onderscheid zien tussen benodigdheden en verlangens, des te vrijer en gelukkiger je kunt worden.

Waarom? Omdat je dan al snel zult realiseren dat je maar héél weinig nodig hebt om een goed leven te hebben. En dat al die verlangens je leven vaak niet beter maken. Ze leiden je eerder af van dat wat je leven goed maakt.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

Wanneer is je leven goed?

Ik zou zeggen: je leven is goed als je er tevreden mee bent. Als je je content voelt. Gelukkig, kalm, liefdevol en blij met hoe dingen zijn.

Er zijn grofweg twee manieren om tot die staat te komen. De eerste manier is het meest gebruikelijk: de externe wereld aanpassen.

Je werkt en werkt om ervoor te zorgen dat er een situatie ontstaat waarmee je eindelijk tevreden kunt zijn. Vaak lukt dat. Je werkt je takenlijst weg en je voelt je tevreden. Of je koopt een nieuw bankstel, een leuke lamp, een nieuwe smartphone of je krijgt eindelijk die opslag die je verdient.

Alles is goed. Het leven is goed. Je voelt je blij en tevreden.

Voor even.

En daarna moet je weer aan de slag. En zo lijkt het altijd door te gaan. Je blijft bezig. Er drijft een verlangen naar boven, je gaat aan de slag om dat verlangen te vervullen, en steeds voel je je even tevreden.

Maar steeds opnieuw merk je dat de tevredenheid snel ‘slijt’, en dat je weer aan de bak moet. Best vermoeiend.

De andere manier is makkelijker én moeilijker

Ja – de tweede manier om meer tevredenheid te ervaren is door te verlangen naar minder. Door niet direct te handelen naar je verlangens, maar door ze te observeren en te beseffen dat het vervullen van deze verlangens veel werk kost en je uiteindelijk niet echt tevreden zal maken.

En dat is uitdagend op zichzelf. Omdat verlangens soms zo ontzettend ‘nodig’ kunnen voelen.

Zo heb ik soms het gevoel dat ik zoetigheid moet eten, dat ik één of andere gadget moet hebben of dat ik een bepaalde taak moet afronden. Waarschijnlijk herken je dat wel. Dat je je kunt verliezen in dingen die zo belangrijk lijken – terwijl ze er eigenlijk helemaal niet toe doen.

Waarom? Ik heb die zoetigheid niet nodig, ik doe het al jaren prima zonder die gadget en het afronden van die taak gaat me heus niet gelukkiger maken.

Door niet te handelen en te observeren kun je veel over jezelf leren. En zo kun je je verlangens stap voor stap loslaten.

Zo word je steeds vrijer

Met ieder verlangen dat je kunt loslaten word je iets vrijer. Iets meer tevreden met je leven hoe het is. Iets kalmer en gelukkiger.

  • Want als ik kan besluiten dat m’n huis prima is zoals het is, hoef ik niets te veranderen.
  • Als ik besef dat ik goed ben zoals ik ben, hoef ik me niet constant te bewijzen.
  • En als ik niet constant in de weer hoef te zijn om mijn externe wereld aan te passen, kan ik met meer rust genieten van mijn leven.

Veel simpeler. En veel relaxter.

De rest is bijzaak

Een goed leven is een leven waarin je weinig verlangt. Een leven waarin je enkel verlangt naar de dingen die er al zijn. Waarin je kunt genieten van kleine, fijne dingen en jezelf hebt vrijgevochten uit de neerwaartse spiraal van luxe en comfort.

Want het voelt best fijn om al die verlangens te vervullen. Maar het voelt nog veel fijner om tevreden te zijn. En als je eerlijk bent tegen jezelf, is dat ook de reden dat je steeds maar weer op zoek gaat naar nieuwigheden. Omdat je uiteindelijk tevreden wilt zijn.

En ik zal de laatste zijn die je hierop veroordeelt. Want ik worstel hier net zo goed mee als jij. Ik werk eraan, in kleine stapjes. Want steeds als het me lukt om niet mee te doen met mijn verlangende brein, merk ik dat ik me vrijer, blijer en kalmer voel.

Tevredenheid ligt altijd binnen je handbereik. Je moet gewoon leren om minder te verlangen. Om blijer te zijn met minder. Om je bezig te houden met de paar dingen die er echt toe doen:

  • Het eten en waarderen van simpele, gezonde maaltijden.
  • Leven en zorgen voor een simpel huis waarin je je veilig en blij voelt.
  • Genieten van een aantal relaties die je vervullen met warmte, vertrouwen, liefde en plezier.
  • Een manier vinden om waarde toe te voegen met jouw unieke talenten en interesses.
  • Voor mij – inspirerende boeken en artikelen om te leren, te groeien en een betere versie van mezelf te worden.

En – vooruit – lekker knuffelen met Billy en Jake. De rest is bijzaak. Fijn is dat. 😊

Leer je leven leuker en simpeler te maken

In mijn online cursus Minder meuk, meer leuk ontdek je hoe je stap voor stap je leven kunt versimpelen. Leer hoe je kunt verlangen naar minder en tevreden kunt zijn met wat je hebt.

Ontwerp een simpeler, fijner en gelukkiger leven in kleine, simpele stappen.

Lees meer over deze online cursus…

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test