Artikel opslaan

Kom op – iedereen is verlegen

Geloof het of niet, iedereen is tot op zekere hoogte verlegen. De één weet het gewoon beter te verbergen dan de ander. Verlegenheid komt voort uit onzekerheid. Wanneer je verlegen bent voel je je vaak minder dan de ander. Je hebt het gevoel dat jij er niet persé toe doet. Dat heb je (uiteraard) mis. Daarom beginnen we met een eenvoudige (en stiekem ook moeilijke) eerste stap.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

1. Jezelf introduceren

Je kent het wel: Je loopt met iemand in de stad, en plotseling komt die persoon een oude vriend tegen. Er ontstaat een bruisend gesprek en jij hangt er een beetje bij met een gevoel van: “Genoeg gekletst”. Je vriend of vriendin vergeet je voor te stellen aan de ander en daardoor voel je jezelf een waardeloos stuk decoratie.

Neem in dit soort gevallen zelf het initiatief. Doe het ook zo snel mogelijk, want hoe langer je wacht des te moeilijker het wordt. Kijk de ander in de ogen, glimlach, steek je hand uit en introduceer jezelf. Je hoort meteen bij het gesprek en je voelt je een stuk meer op je gemak. Bovendien heb je kennis gemaakt met een nieuw persoon, altijd handig. Zeker op verjaardagsfeestjes waar je niemand kent.

Introduceer jezelf altijd aan nieuwe mensen die op je pad komen. Het doet je zelfverzekerd overkomen, en het doet je beter voelen.

2. Een gouden regel: Stel vragen en luister actief

Mensen vinden het prettig om aandacht te krijgen. Ze praten graag over hun passies en zodra ze de kans krijgen zullen ze dit doen. Geef ze die kans! Als je een beetje verlegen bent kan het lastig zijn om over je eigen leven te praten. In ieder gesprek kun je jezelf redden door vragen te stellen aan de ander.

Je bent helemaal goed bezig als je specifieke dingen van de persoon hebt onthouden. Een vraag als: “Hoe is het eigenlijk afgelopen met die vervelende collega?”, slaat in als een bom. Er zal een heel verhaal komen, en jij hoeft alleen maar te luisteren. Jij komt over als een geïnteresseerd mens en je gesprekspartner zal zich speciaal voelen. Wanneer je mensen vragen stelt hoef je zelf nauwelijks te praten, en krijg je alle voordelen van menselijk contact.

Gewoon vragen en actief luisteren. Mensen zullen je aardiger vinden en zijn graag bij je in de buurt. En dat helpt enorm je verlegenheid te verminderen!

3. Voel je niet minder dan een ander

Onthoud: ieder mens is gelijk. Je kunt verlegen zijn omdat je gesprekspartner in een nieuwe, luxe auto rijdt en jij in een oud barrel. Je kunt je al snel minder dan hem gaan voelen, omdat hij meer uitstraalt of meer heeft bereikt. Merk dit bij jezelf op en hou het tegen. Jij bent jezelf en daar hoef je je niet voor te schamen.

Wees eerlijk en wees jezelf. Besef dat de ander ook gewoon een mens is, en zelf ook onzekerheden kent. Jij hebt jouw leven en hij het zijne. Dus verontschuldig je niet voor jouw barrel, probeer het niet goed te praten. Wees zeker van je zaak en heb vertrouwen in jezelf.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test